12 Ιουν 2010

Επιδότηση για να μην κάνουν έκτρωση, στην Βόρεια Ιταλία

Στις έγκυες γυναίκες της βόρειας Ιταλίας, πρόκειται να δωθούν € 4,500 (£ 3.700? $ 5.500) για μην διακόψουν την εγκυμοσύνη.

Η ιδέα προέρχεται από τον κυβερνήτη της περιφέρειας Λομβαρδίας, Roberto Formigoni, ο οποίος λέει ότι καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να σταματά την εγκυμοσύνη, λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Οι γυναίκες θα πρέπει να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις για τις 18 μηνιαίες επιδοτήσεις-πληρωμές.

Η πολιτική έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την Εκστρατεία Κατά των Εκτρώσεων, αλλά οι επικρίτριες-ες καταδίκασαν την κίνηση ως προπαγάνδα.

Ο κ. Formigoni, πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, είπε ότι ήθελε να στηρίξει “την οικογένεια, τη μητρότητα και τις γεννήσεις”.

Εκπρόσωπος της Διάσκεψης των Ιταλών Επισκοπισών-ων απάντησε στη νέα πολιτική, λέγοντας:" Ο,τιδήποτε που σέβεται τη ζωή είναι αξιέπαινη πολιτική".

Η Λομβαρδία έχει προβλέψει 5 εκατ. ευρώ ($ 6,1 εκατ., £ 4,2) για τη πολιτική αυτή, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Οι γυναίκες θα λάβουν 18 μηνιαίες δόσεις των € 250.

Αλλά η πολιτική έχει επίσης επικριθεί ως μια βραχυπρόθεσμη λύση για μια ισόβια την ευθύνη.

Γράφοντας στην ιστοσελίδα της ιταλικής εφημερίδα La Repubblica, η Cinzia Sasso αναρωτήθηκε τι θα κάνουν οι μητέρες μετά τους 18 πρώτους μήνες, και είπε ότι ο αριθμός των γυναικών που θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση-πληρωμή στο πλαίσιο ήταν "αστείος".

Η Sara Valmaggi, πολιτικίνα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι οι εθελόντριες-ες οι οποίες-οι θα εργαστούν για το έργο δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία.

Η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ιταλία από το 1978.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.6.10 και το μεταφράσαμε, από την BBC News στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/10214872.stm