27 Ιουν 2010

Απόφαση ΕΔΑΔ στην υπόθεση Schalk και Kopf κατά Αυστρίας

Aπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του ΛεΠΑΤ γάμου.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
"Η συμβίωση ΛεΠΑΤ ζευγαριών που ζουν σε μια σταθερή εκ των πραγμάτων- de facto σχέση, εμπίπτει στην έννοια της" οικογενειακής ζωής ", όπως ακριβώς θα ήταν και η σχέση ενός ετερό ζευγαριού που συμβιώνει".

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση των Schalk και Kopf κατά Αυστρίας και αποφάνθηκε ότι η Αυστρία δεν παρέβη το άρθρο 12 (δικαίωμα γάμου), μη επιτρέποντας στο ΛεΠΑΤ ζευγάρι να συνάψει γάμο.

Παρ' όλα αυτά, τρεις από τις επτά δικαστίνες-ες θεώρησαν ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) σε συνδυασμό με το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και πως η Αυστρία είχε την υποχρέωση να εισαγάγει νομοθεσία που να κατοχυρώνει την Σχέση Συμβίωσης πριν από την 1η Ιανουαρίου 2010.


Το θετικό είναι ότι, το Δικαστήριο αναγνώρισε «την ταχεία εξέλιξη των κοινωνικών στάσεων απέναντι ΛεΠΑΤ ζευγάρια έλαβε χώρα σε πολλές χώρες μέλη καθώς και ένας σημαντικός αριθμός χωρών έχει προσφέρει νομική αναγνώριση στα ζευγάρια του ίδιου φύλου».

ILGA-Europe χαιρετίζει το συμπέρασμα του Δικαστηρίου ότι «η συμβίωση ζευγαριών του ιδίου φύλου που ζουν σε μια σταθερή σχέση, εμπίπτει στην έννοια της «οικογενειακής ζωής», όπως ακριβώς θα ήταν και η σχέση ενός ετερό ζευγαριού που συμβιώνει" σε Συμφωνία με την παρέμβαση του καθηγητή Robert Wintemute εξ ονόματος της ILGA-Europe. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μετατόπιση της συλλογιστικής του Δικαστηρίου, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει τις ΛεΠΑΤ ενώσεις-σχέσεις ως οικογένειες στη βάση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο έκανε, επίσης, μια σημαντική αναφορά στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τόνισε ότι το άρθρο 9 σχετικά με το δικαίωμα του γάμου, δεν αναφέρεται σε γυναίκες και άνδρες. Ακολούθως, το Δικαστήριο είπε ότι «δεν θεωρεί πλέον ότι το δικαίωμα σύναψης γάμου όπως αναφέρεται στο άρθρο 12 [της ΕΣΑΔ], πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιορίζει το γάμο μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού φύλου".

O Martin K.I. Christensen εκ μέρους της ILGA είπε:
"Η σημερινή απόφαση αντανακλά μια αναδυόμενη ευρωπαϊκή συναίνεση. Καθώς όλο και περισσότερες χώρες παρέχουν νομική αναγνώριση των συντροφισών-ων του ιδίου φύλου, η Ευρώπη στο σύνολό της είναι σε σταδιακή μετάβαση προς την πλήρη ισότητα των ΛεΠΑΤ οικογενειών. Είναι απογοητευτικό σε αυτή την υπόθεση πως το Δικαστήριο διατήρησε μια λιγότερο δραστική προσέγγιση και περιορίστηκε να αναφέρει ότι το θέμα επαφίεται, στην νομική αρμοδιότητα των χωρών μεμονομένα.

Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι το Δικαστήριο έκανε διάφορες σημαντικές δηλώσεις οι οποίες τελικά θα χρησιμεύσουν για την προώθηση των νόμιμων δικαιωμάτων των ΛεΠΑΤ οικογενειών. Ελπίζουμε ότι στο προσεχές μέλλον το Δικαστήριο θα προχωρήσει περισσότερο προς τα εμπρός όσον αφορά την αναγνώριση της απόλαυσης των ίσων δικαιωμάτων που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα ζευγάρια του ιδίου φύλου».


Το άρθρο το βρήκαμε στις 27.6.10 και το μεταφράσαμε, από την ILGA στην http://www.facebook.com/profile.php?id=100001247328071#!/note.php?note_id=410654431892&id=11494607341