17 Ιουν 2010

Ο Tove Skarstein, πρέσβης της Νορβηγίας υποστηρίζει την Ημέρα Υπερηφάνειας της Σόφιας

Μήνυμα στήριξης από τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Ημέρα Υπερηφάνειας 2010 της Σόφιας.

16.6.2010 Με αφορμή την τρίτη ετήσια Ημέρα και Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Σόφια, στις 26 Ιουνίου 2010, η Πρεσβεία του Βασιλείου της Νορβηγίας στη Σόφια, θα ήθελε να απευθύνει ένα μήνυμα συμπαράστασης σε όλες εκείνες-ους που έχουν θετική αντιμετώπιση της ποικολομορφίας αυτή την ημέρα.

Δυστυχώς, σε όλη την υφήλιο, η κοινότητα των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και τρανς (LGBT) υπόκειται σε διακρίσεις, συχνά κρυφές και ατιμωρητί, λόγω της μη ορατότητας-αφάνειας των ΛεΠΑΤ.
Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε κάθε διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας κοινωνικού φύλου.
Είναι ασυμβίβαστες με τις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ. Είμαστε και θα παραμείνουμε προσηλωμένες-οι στην πρόληψη και την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση τις έξι αιτίες που αναφέρονται στο άρθρο 13 της ΕΚ Συνθήκης, το οποίο περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Εγγυόνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΛεΠΑΤ, απαιτούν μια ενεργή, συνεπή, αποφασιστική πολιτική των αρχών, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και από άλλους κρατικούς οργανισμούς.

Υπενθυμίζουμε, σ' αυτό το πλαίσιο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 67 χώρες από διάφορες περιοχές της γης καταδίκασαν τις παραβιάσεις που βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, στις 18 Δεκεμβρίου 2008.
Θα θέλαμε επίσης να αναφερθούμε στις αρχές της Yogyakarta 2006 για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.
Εκφράζουμε την ολόψυχη στήριξή μας σε όλες όσες-ους - είτε ως άτομα, που εργάζονται για κρατικούς οργανισμούς ή για κυβερνητικούς οργανισμούς - εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι όλες-οι μας μπορούμε να απολαμβάνουμε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά μας, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, όπως ορίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η θετική αντιμετώπιση-εορτασμός της ποικιλομορφίας δεν είναι προώθηση ενός τρόπου ζωής, είναι προώθηση του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για την ίδια την ουσία των δημοκρατικών αξιών μας και για το ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν εξίσου για κάθε ανθρώπινο ον, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου.

Ευχόμαστε σε όλες όσες-ους που γιορτάζουν την Ισότητα στην Αγάπη, Αποδοχή στη Διαφορετικότητα! τον Ιούνιο στη Σόφια μια ασφαλή και ευχάριστη μέρα!

Tove Skarstein
Πρεσβευτής


Το άρθρο το βρήκαμε στις 16.6.10 και το μεταφράσαμε από την http://www.norvegia.bg/Embassy/The-Ambassador/Message-of-support-from-the-Norwegian-Embassy-for-the-Sofia-Rainbow-Friendship-Rally/