26 Ιουλ 2010

7 queer ζευγάρια μήνυσαν την Πολιτεία της Montana επειδή δεν νομομοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης

Επτά queer ζευγάρια στη Μοντάνα, των ΗΠΑ, μήνυσαν την πολιτεία που απέτυχε να νομιμοποιήσει το σύμφωνο συμβίωσης.

Η αγωγή ασκήθηκε εκ μέρους των ζευγαριών από την Αμερικανική Ένωση Ατομικών-Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Στη νομοθεσία της πολιτείας, δεν υπάρχει αναγνώριση των queer σχέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι λεσβίες αποκλείονται από το να επισκέπτονται τις συντρόφισές τις στο νοσοκομείο, στερούνται δικαιώματα κληρονομίας και μπορεί να μην τις απομείνουν τίποτα αν η σύντρόφισα τις πέθανε χωρίς να αφήσει έγκυρη διαθήκη.

Η ACLU υποστηρίζει πως η άρνηση της Montana να αναγνωρίσει τις queer σχέσεις, παραβιάζει τα Συνταγματικά δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, της αξιοπρέπειας και της ίσης προστασίας.

Ο Οργανισμός δεν ζητά πλήρη ισότητα γάμου, καθώς μια συνταγματική τροπολογία που πέρασε το 2004 περιορίζει το γάμο στα ετερό ζευγάρια.

Η Betsy Griffing, νομική σύμβουλος της ACLU της Μοντάνα, δήλωσε: "Είναι άδικο για τα ΛεΑΤ ζευγάρια που έχουν προβεί σε δεσμεύσεις και δημιούργησαν οικογένειες να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως νομικά άγνωστες-οι.

«Οι λεσβίες, αμφισεξουαλικές, τρανς της Montana είναι άξια και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας και πρέπει να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης αν η σύντρόφισά τις είναι στο νοσοκομείο ή πεθάνει χωρίς να αφήσει διαθήκη".

Μια από τις 14 ενάγουσες, η Jan Donaldson, είπε για την 27χρονη σχέσης της με την Mary Anne Guggenheim, "Η Mary Anne και εγώ είμαστε μέρος μιας οικογενειακής μονάδας, με δεσμούς αγάπης, αμοιβαίου σεβασμού και την επιθυμία να μοιράζονται τα οφέλη μιας στενής σχέση όχι μόνο σε εμάς, ως συντρόφισες, αλλά στην ευρύτερη οικογένεια μας και στο σύνολο της κοινότητας".

"Εξαρτώμαστε η μια από την άλλη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Θέλουμε να μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τιμή και αξιοπρέπεια και να αισθανόμαστε ασφαλείς πως η δική μας σχέση είναι σεβαστή".

"Θέλουμε οι σχέσεις μας να είναι αναγνωρισμένες για αυτό που είναι προφανές πως είναι - μια δέσμευση αγάπης, ευθύνης, ασφάλειας και προστασίας από την πολιτεία".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/23/seven-gay-couples-sue-montana-for-domestic-partnerships/