4 Ιουλ 2010

Ο ΒΜΑ απορρίπτει τις "θεραπείες μεταστροφής" στις ΛεΠΑΤ

Οι ΛεΠΑΤ ακτιβίστριες-ες γιόρτασαν "μια στιγμή διαχωριστικής γραμμής" χθες, αφ' ότου οι γιατρίνες-οι είπαν πως οι αποκαλούμενες «θεραπείες μεταστροφής-μετατροπής που στόχο είχαν να αλλάξουν τη σεξουαλικότητα είναι αναξιόπιστες και επιβλαβείς.

Πάνω από τα δύο τρίτα των γιατρίνων-ων κατά την ετήσια συνεδρίαση της British Medical Association-Ιατρικoού Συνδέσμου Αγγλίας, στο Brighton ενέκριναν μια πρόταση υποστήριξης μετά από πρόσκληση ψυχιατρίνων-ων του Royal College- Ψυχιατρίνες-ους και άλλους οργανισμούς προδιαγραφών διανοητικής-ψυχικής υγείας, να απορρίψουν αυτές τις θεραπείες και να απαγορευτεί η χρήση τις στους κώδικες δεοντολογίας τις.

Στην συνάντηση συμφωνήθηκε πως, οι υπηρεσίες υγείας πρέπει επίσης να διερευνήσουν τις καταγγελλόμενες υποθέσεις θεραπείας μεταστροφής που χρηματοδοτούνται από το NHS- Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το ψήφισμα επήλθε από μια μυστική έρευνα που διήρκησε μια χρονιά και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Independent, τον Φεβρουάριο 2010.

Ο Patrick Strudwick, δημοσιογράφος και ακτιβιστής, που εμφανιζόταν ως «ασθενής» για να αποκαλύψει πώς θεραπεύτριες-ες τής Ευαγγελικής εκκλησίας – ορισμένες-οι εκ των οποίων λειτουργούν στο πλαίσιο του NHS - προσπάθησαν να "επαναπροσανατολίσουν" λεσβίες και γκέι χρησιμοποιόντας τεχνικές που αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ. Ένας από τις-τους ανθρώπους που έδωσαν συνέντυξη στον κ. Strudwick περιέγραψε την θεραπεία του ως «ψυχική οδύνη».

Ο κ. Strudwick αποκάλεσε την χθεσινή ψηφοφορία, μια «στιγμή διαχωριστικής γραμμής στην μάχη για την ισότητα των ΛεΠΑΤ».

Και πρόσθεσε: «η μυστική έρευνα μου για την εφημερίδα The Independent, η οποία οδήγησε σε αυτή τη κίνηση-πρόταση, ανέδειξε υπογραμίζοντας το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι ψυχιατρίνες-οι και ψυχοθεραπεύτριες-ες που ακόμη πωλούν φτηνά αυτές τις αποτρόπαιες τεχνικές, αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το NHS πληρώνει για αυτό.

"Ας ελπίσουμε ότι, όλες-οι όσες-οι συμμετέχουν στη λεγόμενη θεραπεία του λεσβιασμού-ομοερωτισμού θα συνειδητοποιήσουν ότι οι επαγγελματίες γιατρίνες-οι τίς-τους θεωρούν επικίνδυνες τσαρλατάνισες-ους, και θα επανεξετάσουν τις πεποιθήσεις τις-τους. Επίσης ελπίζω ειλικρινά ότι κάθε ευάλωτη ΛεΠΑΤ που είναι δυσαρεστημένη με τη σεξουαλικότητά της να λάβει γνώση της παρούσας πρότασης και συνειδητοποιήσει ότι είναι ο κόσμος που πρέπει να αλλάξει, και όχι αυτές-οι".

Ο Tom Dolphin, αντιπρόεδρος της επιτροπής νέων γιατρών του BMA, είναι αυτός που πρότεινε αυτή την κίνηση, είπε: «Η σεξουαλικότητα είναι ένα τόσο σημαντικό μέρος ενός προσώπου, που η προσπάθεια να αλλάξει, απλώς οδηγεί σε μεγάλη σύγχυση, κατάθλιψη, ακόμη και αυτοκτονία. Δεν μπορείς απλά να εύχεσαι να εξαφνιστεί η έλξη για το ίδιο φύλο, χωρίς να έχει καμία σημασία ποσο αυτή άβολη μπορεί να είναι (για κάποιες-ους)".

Αλλά ο Gareth Payne, σύμβουλος νευροψυχολόγος του Πανεπιστημίου Cardiff, δήλωσε ότι δεν υπάρχει "χρυσός κανόνας- χρυσές προδιαγραφές" αποδεικτικών στοιχείων ότι η θεραπεία μεταστροφής δεν λειτούργησε και προκάλεσε βλάβη-ζημία. Είπε ότι είναι σημαντικό να σεβόμαστε τις επιθυμίες των ασθενών που υπέβαλαν αίτηση θεραπείας.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 2.7.10 και το μεταφράσαμε από την εφημερίδα Independent, γραμμένο από την Sarah Cassidy στην http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/bma-declares-that-conversion-therapy-for-gays-is-harmful-2016391.html