16 Ιουλ 2010

Καταστολή των «κρυφών» εγκλημάτων μίσους κατά των αναπήρων

Καταστολή των «κρυφών» εγκλημάτων μίσους κατά των αναπήρων (Αγγλία).

Ένα “αθέατο-κρυφό” έγκλημα τέθηκε ως στόχος στο Greater Manchester.

Οι δικηγορίνες και η αστυνομία πιστεύουν πως εκατοντάδες περιπτώσεις εγκλημάτων μίσους λόγω αναπηρίας γίνονται λαθραία κάθε χρονιά - κακοποιητικές προσονυμίες-ονόματα, κλοπές ή επιθέσεις.

Πριν από τρεις χρονιές, μόνο 5 πρόσωπα είχαν διωχθεί επιτυχώς στην περιοχή, αλλά πέρυσι ο αριθμός αυξήθηκε σε 34.


Και αυτή την εβδομάδα μια Ημέρα Ανοικτή στο κοινό θα παραμείνει το αστυνομικό τμήμα Bury και το δικαστήριο της πόλης, για να αποκτήσουν τα θύματα εμπιστοσύνη να καταγγέλουν τα εγκλήματα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Μa.Εv.Ν -Manchester Evening News, αποκάλυψε πως ένας οδηγός λεωφορείου πιάστηκε στην κάμερα να αρνείται να βοηθήσει μια γυναίκα σε αναπηρική καρέκλα να κατέβει.


Η βραβευμένη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της συνθήκης της αναπηρίας, Renu Duggal επέκρινε τον οδηγό για την αγνόηση των κλήσεων της, να κατεβάσει μια ράμπα έτσι θα μπορούσε να κατέβει.


Ο γιος της, Arjun, κατέγραψε το περιστατικό στο κινητό του τηλέφωνο. Η Alison Mutch, γενική εισαγγελέας της Bury, Bolton και Wigan, και μια εξιειδικευμένη δικηγορίνα για εγκλήματα μίσους κατά των αναπήρων, δήλωσε: «Έγινε ένα συνέδριο στο Μάντσεστερ, στο οποίο 80 πρόσωπα από τις ομάδες αναπηρίας κλήθηκαν να συζητήσουν το πώς το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης λειτουργεί σε συνάρτηση με αυτού του είδους το έγκλημα.

"Είπε ότι, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης η Ημέρα Ανοικτά για το Κοινό είναι μια από τις αποφάσεις του συνεδρίου - και περίπου 45 πρόσωπα, με σωματικές και μαθησιακές αναπηρίες, έχουν υπογράψει για να παραστούν σε αυτή την μέρα.

Η Ημέρα θα επικεντρωθεί στο πώς η αστυνομία και η δικαιοσύνη ασχολείται με υποθέσεις εγκλημάτων μίσους, και θα αποδείξει πως οι ανάπηρες-οι θύματα μπορούν να δώσουν στοιχεία μέσα από καταγεγραμένα βίντεο ή συνδεσμούς σε ιστοσελίδες, ακόμη και να διακοπεί η ακρόαση (του δικαστηρίου), εάν είναι απαραίτητο να πάρουν κάποιο φάρμακο.

Η εισαγγελέας πρόσθεσε: «Το αστυνομικό τμήμα έχει πλήρη πρόσβαση για ανάπηρες-ους, αλλά τα κουμπιά και οι ράμπες δεν σημαίνουν τίποτα, αν η στάση του προσωπικού που ασχολείται με καταγγελίες δεν δημιουργεί στα θύματα εμπιστοσύνη.


Υποστήριξη


«Είχαμε μεγάλη υποστήριξη από την αστυνομία, αλλά υπάρχει μεγάλος φόβος με την αναφορά εγκλημάτων μίσους κατά αναπήρων - οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν θα τις λάβουν σοβαρά υπόψη.

"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις ανθρώπους που θα το κάνουν".

Την χρονιά 2007, η Εισαγγελία του Μάντσεστερ αντιμετώπισε πέντε κατηγορούμενες-ους που εμπλέκονταν σε εγκλήματα μίσους κατά αναπήρων και όλες-οι διώχθηκαν επιτυχώς.

Τη χρονιά 2008, 24 διώχθηκαν και 19 καταδικάστηκαν, και τη 2009 σε 42 κατηγορουμένες-ους που εξετάσθηκαν, 34 καταδικάστηκαν.

Μέχρι στιγμής φέτος 24 από τις 27 κατηγορούμενες-ους καταδικάστηκαν.


Η Stacey Davis, διευθύντρια της κοινότητας για την εισαγγελία του Μάντσεστερ (βορειοδυτικά), δήλωσε: «Μιλήσαμε με ανάπηρες που έχουν υποστεί τα εγκλήματα μίσους.

Μια κυρία ζούσε στο σπίτι με κάποιον που την φρόντιζε από την πρόνοια και της έριξε το φαγητό πάνω της. "Φοβήθηκε πως αν διαμαρτυρηθεί θα της αφαιρούσαν την πρόνοια".


Σε μια άλλη περίπτωση, έβαλαν φωτιά στο παλτό ενός ανάπηρου και μια αρτιμελής έφηβη δεχθηκε απειλές από το σχολείο της επειδή οι γονείς της βρίσκονται σε συνθήκη αναπηρίας.

Και πρόσθεσε: «Εάν ένα έγκλημα δεν αναφερθεί η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί.

Μερικές φορές μια ανάπηρη δεν θα επιθυμεί ποινική δίωξη - μια επίσκεψη από μια αστυνομικίνα και η προσοχή της- κάτι για να κάνει μια τέτοια συμπεριφορά να σταματήσει, θα είναι αρκετό".



Το άρθρο το βρήκαμε στις 14.7.10 και το μεταφράσαμε, από την The Manchester Evening News στην http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/