22 Ιουλ 2010

Η Irina Shipitko και η Irina Fedotova προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ

Μετά την απόρριψη της αιτήσεως καταχώρησης του γάμου των δύο λεσβιών στη Ρωσία, προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-ΕΔΑΔ.

Η υπόθεση της Irina Fedotova και της Irina Shipitko μπορεί να οδηγήσει σε επαναστατικές αλλαγές στο ρωσικό οικογενειακό δίκαιο.

Το λεσβιακό ζευγάριαπό την Ρωσσία κατέθεσε σήμερα προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της άρνησης καταγραφής του γάμου τις στο ληξιαρχείο της Μόσχας.

Η προσφυγή του λεσβιακού ζευγαριού υποστηρίζει πως η άρνηση της Ρωσίας να εγγράψει τον γάμο τις, έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Κατά την προετοιμασία της προσφυγής, οι δικηγορίνες-οι του λεσβιακού ζευγαριού χρησιμοποίησαν την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ το οποίο στην υπόθεση του αυστριακού γκέι ζευγαριού, Schalk & Kopf, αναγνώρισε ότι ένα λεσβιακό ζευγάρι μπορεί να απολαύσει το ίδιο δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής όπως ένα ετερό ζευγάρι.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι, πως το ΕΔΑΔ τόνισε ακόμη στην απόφασή πως μελλοντικά θα μπορούσε να ερμηνευθεί το άρθρο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, ως διασφάλιση του δικαιώματος του γάμου queer ζευγαριών.

Στην Irina Fedotova και στην Irina Shipitko αρνήθηκαν τη χορήγηση άδειας γάμου στις 12 Μαΐου 2009 με βάση το ότι υπό τον ρωσικό οικογενειακό κώδικα, ο γάμος μπορεί να είναι η ένωση γυναίκας και άνδρα.

Η ρωσική δικαιοσύνη επικύρωσε την άρνηση της σε πρώτο βαθμό στις 6 Οκτωβρίου 2009 χρονιά και κατ' αναίρεση στις 21 Ιανουαρίου 2010.

Στις 23 Οκτωβρίου 2009, η Irina Fedotova και η Irina Shipitko νυμφεύθηκαν με βάση την καναδική νομοθεσία στο Οικογενειακό Δικαστήριο του Βόρειου Τορόντο.

Αργότερα, η ρωσική πρεσβεία του Καναδά αναγνώρισε τη νομιμότητα του πιστοποιητικού γάμου τις. Το λεσβιακό ζευγάρι ανακοίνωσε ότι προτίθεται επίσης να ζητήσει την επίσημη αναγνώριση του γάμου στη Ρωσία υποστηρίζοντας την ύπαρξη κενού στη ρωσική νομοθεσία.

Σε μια συνέντευξη της η Allison Jernow από την Genevabased Διεθνή Επιτροπή Νομικών- Genevabased International Commission of Jurists (ICJ) σχολίασε την αίτηση της λεσβιακού ζευγαριού από την Ρωσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ως εξής:

"Νομίζω πως η υπόθεση της Fedotova και της Shipitko έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Στην υπόθεση Schalk & Kopf, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι ένα ΛεΠΑΤ ζευγάρι απολαμβάνει την «οικογενειακή ζωή» για τους σκοπούς του άρθρου 8. Ένα λεσβιακό ζευγάρι έχει έτσι την ίδια ανάγκη για τη νομική αναγνώριση και προστασία της σχέσης, όπως κάθε ετερό ζευγάρι".

Σύμφωνα με την κα. Allison Jernow, "Mολονότι το Δικαστήριο έκρινε, με 4-3, ότι η Αυστρία δεν είχε παραβεί τις υποχρεώσεις που υπέχουν το άρθρο 8 και το άρθρο 14, διότι είχε θεσπίσει νομοθεσία για την παροχή των καταχωρημένων συντροφικών σχέσεων, η κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι εντελώς διαφορετική".

"Η Irina Fedotova και η Irina Shipitko δεν έχουν καμία δυνατότητα να αποκτήσουν νομική αναγνώριση της σχέσης τις. Τα οφέλη και τα δικαιώματα που χορηγούνται σε ένα παντρεμένο ζευγάρι τα έχουν απολύτως αρνηθεί σε αυτές".

"Αυτή είναι η αιτία που είναι τόσο ζωτικής σημασίας το Δικαστήριο να ακούσει αυτή την υπόθεση".

Σύμφωνα με τον Ρώσσο ΛεΠΑΤ ακτιβιστή, Nikolai Alekseev, η υπόθεση θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ρωσικό οικογενειακό δίκαιο:

"Μετά από μερικά χρόνια όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδώσει την απόφασή του, θα έχει επαναστατικό αντίκτυπο στους νόμους του γάμου της Ρωσίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να περάσουν μια νομοθεσία που θα αναγνωρίζει τις ομοερωτικές σχέσεις, ακόμη και αν την ονομάσουν διαφορετικά. Είναι αναπόφευκτο".

Χθες το Επαρχιακό Δικαστήριο της Gagarinskiy, Μόσχα επικύρωσε την άρνηση καταχώρισης της queer οργάνωσης «Ισότητα Γάμου στη Ρωσία» με το επιχείρημα ότι οι δραστηριότητες της οργάνωσης υποστηρίζοντας την νομιμοποίηση των ομοερωτικών σχέσεων δεν είναι συμβατές με τον ρωσικό οικογενειακό κώδικα που προβλέπει το γάμο μεταξύ γυναίκας και άνδρα.

Θα ασκηθεί έφεση κατά της ετυμηγορίας του Αστικού Δικαστηρίου της Μόσχας και θα προχωρήσουν έως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν χρειαστεί.



Το άρθρο το βρήκαμε στις 21.7.10 και το μεταφράσαμε από την GayRussia.Ru