26 Ιουλ 2010

Το ΕΔΑΔ θα υπόκειται σε "ανεξάρτητη εποπτεία"

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο και οι αποφάσεις του αποτελούν νομοθεσία της Ευρ. 'Ενωσης σε λίγο καιρό θα υπόκειται σε νομικές προκλήσεις, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού “ανεξάρτητης εποπτείας" η οποία κατέστει δυνατή από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, είπε η εκπρόσωπος του πανευρωπαϊκού οργάνου σε συνέντευξη.

Την περασμένη εβδομάδα, η κα Viviane Reding,
Επιτρόπισα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, επισήμως ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με στόχο την προβολή των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που υπόκεινται σε δεσμευτικές αποφάσεις που εκδίδονται από το Στρασβούργο με βάση το δικαστήριο, το οποίο έχει ήδη αρμοδιότητα για όλες τις 27 Χώρες μέλη συν άλλων 20 μη κοινοτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσσίας και της Τουρκίας, παραβάτιδων χωρών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό κατέστει δυνατόν αφ' ότου η Συνθήκη της Λισαβόνας τέθηκε σε ισχύ, με τη χορήγηση της ΕΕ να έχει επίσημο νομικό status, το οποίο επιτρέπει να τηρείται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια διεθνής συνθήκη που χρονολογείται από την χρονιά 1950 και προασπίζει δικαιώματα όπως η ελευθερία της σκέψης, του λόγου, του συνέρχεσθαι και των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η σύμβαση εκτελείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, ένα σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως έσχατη λύση για πολίτισες και χώρες όταν όλες οι άλλες εθνικές προροπτικές έφεσης-προσφυγής έχουν εξαντληθεί.

Ο κ. Froysnes είπε πως οι εν λόγω διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του Ιουνίου 2011 και θα ακολουθήσει η διαδικασία επικύρωσης σε όλες τις 47 χώρες συν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μερικά χρόνια. «Όταν η νέα συμφωνία επικυρωθεί, η ΕΕ θα θεωρείται υπεύθυνη για τις ίδιες της τις δράσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ενέχεται στην λήψη αποφάσεων της ΕΕ, όμως, το δικαστήριο είναι δικαστήριο και οι αποφάσεις του θα πρέπει να να γίνονται σεβαστές», είπε. Μπλοκαρισμένο από μια τεράστια εισροή των υποθέσεων, από τις οποίες περίπου 90 έως 95% απορρίπτονται συνήθως για μη κάλυψη των απαιτήσεων επιλεξιμότητας, το δικαστήριο του Στρασβούργου έχει απλοποιήσει πρόσφατα τη διαδικασία του ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των έγκυρων υποθέσεων, για τις οποίες μπορεί να χρειαστούν έως και πέντε χρονιές ώστε το δικαστήριο να εκδώσει μια ετυμηγορία-απόφαση. 120.000 συσσωρευμένων υποθέσεων περίμεναν να εξεταστούν ως τέλος της 2009. "Με τις νέες διαδικασίες, αναμένουμε αύξηση 25 τοις εκατό των ετυμηγοριών-αποφάσεων".

Το πεδίο εφαρμογής των αποφάσεων - που κυμαίνονται από υποθέσεις που φέρουν τις Τσετσένες-ους ως θύματα της Ρωσσίας έως και την ανάρτηση θρησκευτικών εικόνων στα ιταλικά σχολεία - θα μπορούσε να ανοίξει Κουτί της Πανδώρας από τότε που γίνονται προσφυγές στο Ευρωπαϊκό-κοινοτικό νομοθετικό σώμα, ιδίως από τις χώρες κι όχι μόνο από τις πολίτισες. Η Γεωργία πέρυσι κατέθεσε υπόθεση στο Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της Ρωσίας για στρατιωτική εισβολή την 2008, κατηγορώντας τη Μόσχα για εθνοτική εκκαθάριση. Όσον αφορά τις κυρώσεις-τιμωρίες, όπως ακριβώς και με οποιοδήποτε από τις 47 Χώρες μέλη της Σύμβασης, η ΕΕ θα μπορούσε να υπόκειται σε οικονομικές αποζημιώσεις προς τα πληγέντα μέρη-διαδίκους και να απαιτεί να αλλάξει η νομοθεσία, αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτησε την προοπτική της ένταξης της Σύμβασης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέστησε ενταχθεί επίσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης και των διαφόρων επιτροπών του, που καλύπτει θέματα που κυμαίνονται από τα κοινωνικά δικαιώματα ως την πρόληψη των βασανιστηρίων.

“Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας μηχανισμός για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν πάνω από 200 δεσμευτικές συμβάσεις που ασχολούνται με όλα τα τμήματα της κοινωνίας εκτός των εμπορικών σχέσεων. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος", είπε ο κ. Froysnes. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιορίζονται στην αστυνομική και στρατιωτική δράση, στην ελευθερία του τύπου ή στα θέματα διακρίσεων, αλλά επίσης και στο διαδίκτυο. "Υπάρχει μια σύμβαση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η οποία καλύπτει επίσης το διαδίκτυο», είπε ο διπλωμάτης. Το ίδρυμα του σχεδιάζει ένα μεγάλο γεγονός για την προστασία των δεδομένων, τον Ιανουάριο του 2011, γιορτάζει 30 χρόνια, αφ' ότου υπογράφηκε η παρούσα σύμβαση. Συνδιοργανώτριες είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρχές προστασίας δεδομένων-στοιχείων των blog, μαζί με εκπροσώπισες-ους της βιομηχανίας ή όπως η Microsoft, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, ενώ είναι μέλος άλλων συμβάσεων στο Διαδίκτυο που σχετίζονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, μέχρι τώρα δεν είναι μέλος της συμφωνίας για την προστασία των δεδομένων. Αλλά ο κ. Froysnes ελπίζει πως ίσως σύντομα αλλάξουν, ιδιαίτερα με την διοίκηση Obama να δείχνει ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, η ΕΕ θα πρέπει να υπόκειται σε εξωτερική ανεξάρτητη δικαστική εποπτεία, και θα ελέγχεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως οποιαδήποτε άλλη από τις 47 χώρες όταν πρόκειται για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε ο Torbjorn Froysnes, πρέσβης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Βρυξέλλες στην EUobserver στις 9.7.10.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 13.7.10 και το μεταφράσαμε, από την The EUobserver γραμμένο από την Valentina Pop στην http://euobserver.com/18/30464