30 Ιουλ 2010

Οι λεσβιακές σχέσεις δίνουν αυτοεκτίμηση

Οι λεσβιακές, ομοερωτικές σχέσεις δίνουν στις queer έφηβες καλύτερη αυτοεκτίμηση και χαμηλότερη εσωτερικευμένη λεσβοφοβία στις έφηβες λεσβίες, δείχνει νέα έρευνα.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δεν βρήκε ανάλογες επιπτώσεις στις σχέσεις ετερό εφήβων.

Ο Jose Bauermeister, βοηθός καθηγητή στη σχολή του πανεπιστημίου της Δημόσιας Υγείας, δήλωσε ότι οι ερευνήτριες του εξέτασαν τα δεδομένα από 350 LGB έφηβες από τρεία Queer κέντρα στη Νέα Υόρκη.

Συνέκριναν τα δεδομένα των LGB έφηβων με ετερό συνομήλικες τις, αναζήτησαν στοιχεία για την επίδραση των σχέσεων στην κατάθλιψη, στο άγχος, στην εσωτερίκευση της λεσβοφοβίας και στον αυτοσεβασμό.

Όλες οι έφηβες ρωτήθηκαν και πάλι μετά από δύο χρόνια.

Ο καθηγητής Bauermeister διαπίστωσε ότι τα κορίτσια σε λεσβιακές σχέσεις ανέφεραν μειωμένη εσωτερίκευση της λεσβοφοβίας ακόμη και ένα μήνα αφ' ότου άρχισε η σχέση, ενώ η σχέσεις των αγοριών χρειάζεται να διαρκέσει περισσότερο για να επιδράσει στην αυτοεκτίμηση.

Η μελέτη διερεύνησε επίσης τις επιπτώσεις των ετερό σχέσεων για τις LGB έφηβες που δεν είχαν ακόμη εκ-δηλώσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις.

Οι ερευνήτριες εξεπλάγησαν διαπιστώνοντας ότι οι εν λόγω σχέσεις δεν είχαν επίδραση στην ψυχική υγεία, δεν ήταν ούτε επιβλαβείς ούτε επωφελείς.

«Εγώ
περισσότερο, πραγματικά περίμενα να δω τις σχέσεις ψυχολογικής δυσχέριας με το να έχουν μια συντρόφισα-ο ετερό», είπε ο καθηγητής Bauermeister.

"Αλλά δεν υπήρχε σχέση με τον αυτοσεβασμό, την κατάθλιψη ή το άγχος. Η εργασία φαίνεται να υποδηλώνει ότι η δημιουργία ενός δεσμού με μια συντρόφιασα μπορεί να είναι προστατευτική. Ωστόσο, βρήκαμε πως το να έχεις μια ετερό συντρόφισα-ο δεν είναι προστατευτικό, αλλά ούτε είναι επιβλαβές".

Η εργασία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γονείς, τα σχολεία και οι υπηρεσίες θα πρέπει να εξασφαλίζουν πως λεσβίες και γκέι έφηβες θα αισθάνονται άνετα να συζητήσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις σχέσεις τις.

Η έρευνα, με τίτλο «Τροχιές-διαδρομές της σχέσης και ψυχολογική ευεξία των σεξουαλικών μειονοτήτων στην εφηβία», θα δημοσιευθεί στο περιοδικό “Νεολαία και Εφηβεία”, τον Αύγουστο.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 28.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/28/same-sex-relationships-help-self-esteem-in-gay-and-lesbian-teenagers/