25 Ιουλ 2010

Γιατί κάνουν σεξ οι γυναίκες

Ποια είναι τα ερωτικά κίνητρα των γυναικών

Για πολλά χρόνια, οι ερευνήτριες-ες της ανθρώπινης σεξουαλικότητας πίστευαν πως για να κάνει μια γυναίκα σεξ πρέπει να προϋπάρχει η σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο, μελέτες της τελευταίας πενταετίας έχουν διαψεύσει αυτή την τόσο κοινή πεποίθηση.

Σε πρόσφατη μελέτη (Carvaheila, 2010) μόνο το 15,5% των γυναικών δήλωσε πως πάντα κάνει σεξ εφόσον πρώτα αισθανθεί επιθυμία. Η πλειονότητα δήλωσε πως συνήθως εμπλέκεται στη σεξουαλική επαφή χωρίς να αισθάνεται σεξουαλική επιθυμία και στη συνέχεια, εφόσον λάβει ερεθίσματα και αισθανθεί διέγερση, ακολουθεί η επιθυμία. Αυτού του τύπου η σεξουαλική επιθυμία έχει ονομαστεί «επιθυμία ανταπόκρισης» (responsive desire).

Αν όμως δεν είναι η σεξουαλική επιθυμία το αρχικό κίνητρο για σεξ, τότε ποιο είναι το κίνητρο; Μια μεγάλη μελέτη (Μeston, 2007) σε 1.000 γυναίκες ανέδειξε 237 λόγους για τους οποίους αποφασίζει μια γυναίκα να κάνει σεξ! Επομένως υπάρχει τεράστια ποικιλία στα κίνητρα των γυναικών για σεξ. Τα πιο συχνά ήταν τα εξής:

1. Για τη σωματική ευχαρίστηση. Σε αντίθεση με τον μύθο που θέλει τις γυναίκες να κάνουν σεξ πρωτίστως για συναισθηματικούς λόγους, το πιο συχνό κίνητρο των γυναικών είναι η προσδοκία ότι θα αισθανθούν σωματική ευχαρίστηση.

2. Για συναισθηματικούς λόγους. Οι γυναίκες επιθυμούν να αισθάνονται επιθυμητές και αγαπητές.

3. Για να κατακτήσουν. Δεν είναι μόνο οι άντρες που ανταγωνίζονται άλλους άνδρες για να κερδίσουν μια γυναίκα. Το ίδιο κάνουν και οι γυναίκες.

4. Για να διαχειριστούν συναισθήματα ζήλειας.

5. Από καθήκον. Κάποιες γυναίκες κάνουν σεξ γιατί αισθάνονται ότι πρέπει να ευχαριστήσουν την άλλη-ον. Μάλιστα αυτό είναι πιο συχνό σε μακροχρόνιες σχέσεις.

6. Από περιέργεια. Κάποιες φορές η περιέργεια για το πώς θα είναι το σεξ με κάποια-ον αποτελεί κίνητρο.

7. Για πρακτικά οφέλη. Κίνητρο αποτελούν οφέλη που σχετίζονται με υλικά αγαθά ή επίτευξη μη σεξουαλικών στόχων.

8. Για να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση.

9. Από εξαναγκασμό. Ακόμη και σήμερα, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που κάνουν σεξ διότι εξαναγκάζονται!

10. Για λόγους υγείας! Κάποιες γυναίκες κάνουν σεξ για να απαλλαγούν από πονοκέφαλο και πόνους.

Από τα δεδομένα αυτά φαίνεται πως οι γυναίκες κάνουν σεξ για πάρα πολλούς λόγους και μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν έχουν σεξουαλικό χαρακτήρα! Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας, αλλά ίσως εκεί να κρύβεται και η ομορφιά της!


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.7.10 στην εφημερίδα τα Νέα, γραμμένο από την κα.Εύη Κυράνα, ψυχολόγο υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=9&articleID=10116&la=1


Φωτογραφία Anne Taintor