26 Ιουλ 2010

Η κυβέρνηση της Αγγλίας σχεδιάζει να εμποδίσει την σύλληψη του Πάπα

Η κυβέρνηση της Αγγλίας έχει προτείνει αλλαγές στη νομοθεσία για να εμποδίσει queer και άθεες ακτιβίστριες να σύλλάβουν τον Πάπα όταν αυτός θα επισκεφθεί την Αγγλία τον Σεπτέμβριο 2010.

Σύμφωνα με το Sky News, οι αξιωματούχες-οι της Βουλής, είπαν πως προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία» τα στοιχεία αυτά, καθώς ο Richard Dawkins και ο Christopher Hitchens θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να ασκήσουν ποινική δίωξη κατά του Καθολικού ηγέτη σύμφωνα με το διεθνές ποινικό δίκαιο.

Ο κ. Dawkins, και ο κ. Hitchens, συγγραφείς και άθεοι, ζήτησαν από δικηγορίνες-ους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον Απρίλιο, καταθέσουν μια υπόθεση κατηγορίας εναντίον των προσπαθειών του Πάπα να συγκαλύψει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από την καθολική εκκλησία.

Κατά την επίσκεψή του αναμένεται να διαμαρτυρηθούν οργισμένες ακτιβίστριες-ες για τις δηλώσεις του σχετικά με τον λεσβιασμό-ομοερωτισμό, την έκτρωση, τα δικαιώματα αναπαραγωγής την αντισύλληψη, τον queer γάμο, την σεξουαλική προφύλαξη και το hiv aids.

Ο γραμματέας Δικαιοσύνης, Ken Clarke είπε πως οι νομοθετικές αλλαγές που πρότεινε σήμερα θα απαιτούν τη συγκατάθεση της Εισαγγελικής αρχής για κάθε εντάλματα σύλληψης που έχει εκδοθεί δυνάμει της οικουμενικής δικασίας.

Η Οικουμενική Αρμοδιότητα-Δικαιοδοσία επιτρέπει να διωχθούν άνθρωποι για σοβαρά εγκλήματα στην Αγγλία, που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες, όπως π.χ η γενοκτονία και τα βασανιστήρια.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από ένα δικαστήριο του Λονδίνου που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τον περασμένο Δεκέμβριο για την Tzipi Livni, πρώην υπουργίνα εξωτερικών του Ισραήλ και νυν ηγέτιδα της αντιπολίτευσης. Το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος της για εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανακλήθηκε, επειδή εκείνη ανέβαλε την επίσκεψή της στην Αγγλία.

Η τροποίηση της νομοθεσίας θα σημάνει αφαίρεση εξουσίας από τα δικαστήρια. Ωστόσο, οι υπουργίνες-οι λένε μπορεί να γίνει κατάχρηση του συστήματος, καθώς οι εφαρμογές (της νομοθεσίας) μπορούν να γίνουν σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Αυτό, λένε, μπορεί να οδηγήσει ανθρώπους να προσπαθούν να πετύχουν εντάλματα σύλληψης για να κάνουν πολιτικές δηλώσεις ή να προκαλέσουν σύγχυση με αμφιλεγομένα στοιχεία.


Ο κ. Clarke είπε: «Η δέσμευσή μας στις διεθνείς υποχρεώσεις μας και το να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για τις κατηγορούμενες-ους εγκλημάτων οικουμενικής δικαιοδοσίας-αρμοδιότητας είναι ακλόνητη".

"Είναι σημαντικό, ωστόσο, πως σε υποθέσεις Οικουμενικής Δικαιοδοσίας-Αρμοδιότητας η παρούσα χώρα προχωρά, μόνο με βάση αδιάσειστα στοιχεία που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επιτυχή δίωξη - αλλοιώς υπάρχει κίνδυνος βλάβης της ικανότητά μας να βοηθήσουμε στην επίλυση συγκρούσεων ή να επιδιωχθεί μια συνεπής λογικά εξωτερική πολιτική”.

"Η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, μετά από προσεχτική εξέταση, ότι θα ήταν αρμόζον-σκόπιμο να απαιτείται η συγκατάθεση της διευθύντριας-η των δημόσιων διώξεων προτού μπορέσει ένα ένταλμα σύλληψης να διανεμηθεί σε μια ιδιωτική-ο κατήγορο για μια παράβαση οικουμενικής αρμοδιότητας- δικαιοδοσίας".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/23/government-plans-to-stop-pope-arrest/