21 Ιουλ 2010

Η Constance McMillen αποζημειώθηκε με 35.000 δολ για την λεσβοφοβία που υπέστει

Μια λεσβία έφηβη που είχε απορριφθεί η συμμετοχή της στο χορό του σχολείου της με τη φίλη της στο Μισισιπή, διευθέτησε την υπόθεσή της με τη σχολική περιφέρεια.

Η 18χρονη Constance McMillen, κέρδισε 35.000 δολάρια ως αποζημίωση, καθώς και μια συμφωνία με το Itawamba County School District για την εφαρμογή πολιτικών κατά των διακρίσεων.

Η σπουδάστρια του Itawamba Γεωργικού Γυμνασίου είχε πει νωρίτερα αυτή την χρονιά πως δεν θα μπορούσε να βρεθεί στην εκδήλωση με τη φίλη-εράστρια της και πως οι δύο τις δεν θα μπορούσαν να φορέσουν σμόκιν ή χορέψουν μαζί.

Όταν η λεσβία έφηβη κατέθεσε αγωγή, το σχολείο προτίμησε να ακυρώσει την εκδήλωση παρά να της επιτρέψει να συμμετάσχει κατά τον ίδιο τρόπο όπως και σε κάθε άλλη μαθήτρια.

Το σχολείο αργότερα συμφώνησε να διοργανώσει μια “κλειστή” γιορτή, αλλά η κα McMillen ανακάλυψε ότι είχε προσκληθεί σε μια ψεύτικη εκδήλωση-γιορτή, ενώ οι ετερό συμμαθήτριές της απολάμβαναν μια ιδιωτική εκδήλωση-γιορτή σε άλλη τοποθεσία.

Μήνυσε την σχολική περιφέρεια με τη στήριξη της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ.

Χθες, δέχτηκαν την διευθέτηση προσφέροντας 35.000 δολλάρια συν τις αμοιβές πληρεξούσιων νομικών και μια συμφωνία με τη σχολική περιφέρεια να ακολουθήσουν μια πολιτική μη διακριτικής μεταχείρισης λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου, σε κάθε εκπαιδευτική ή εξωσχολική δραστηριότητα.

Η κα McMillen, η οποία παρενοχλήθηκε τόσο άσχημα από άλλες-ους μαθήτριες που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολεία, δήλωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενη αυτό είναι όλο. Δεν θα πάρω ποτέ πίσω το χορό, αλλά αξίζει τον κόπο αν αλλάξει τα πράγματα στο σχολείο μου”.

“Ελπίζω ότι αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι μαθήτριες στο σχολείο μου θα έχουν δίκαιη μεταχείριση. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σπουδάστριες και καθηγήτριες που θέλουν να αρχίσουν ένα ομάδα συμαχίας λεσβιών και ετερό, και θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν χωρίς αντιμετωπίζονται όπως εγώ από το σχολείο".

Η Christine P Sun, ανώτερη σύμβουλος του προγράμματος Lgbt της ACLU, δήλωσε: "Η Constance πέρασε διαμέσου μιας ισχυρής παρενόχλησης και εξευτελισμού απλά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, και θα πρέπει να είναι υπερήφανη για όσα έχει καταφέρει”.

“Χάρη στη γενναιότητα της, τώρα δεν έχουμε μόνο ένα ομοσπονδιακό δικαστικό προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα των φοιτητριών σε όλη τη χώρα για να φέρουν την φίλη-ερωμένη που θέλουν στη γιορτή-χορό, αλλά έχουμε και την πρώτη πολιτική των σχολείων κατά των διακρίσεων αυτού του είδους στο Μισισιπή".

Η σχολική περιφέρεια δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απόφαση.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 20.7.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News, γραμμένο από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/07/20/lesbian-teenager-banned-from-prom-wins-35000-damages/

Στην φωτογραφία η κα. Constance McMillen την Ημέρα Υπερηφάνειας.