20 Ιουλ 2010

Τζελ βοηθά τις γυναίκες στην πρόληψη του hiv aids

Τζελ βοηθά τις γυναίκες στην πρόληψη του hiv aids

Σε ένα κολπικό τζελ μπορούν να αναζητήσουν οι γυναίκες προστασία από το
hiv aids, επισημαίνουν ερευνήτριες-ες που θεωρούν «ελπίδα» στην πρόληψη από τον ιό το νέο φάρμακο, γιατί, όπως προσθέτουν, περιορίζει μέχρι και 50% τις πιθανότητες μιας γυναίκας να προσβληθεί με τον ιό hiv aids από την σεξουαλική επαφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στη Νότια Αφρική, με τη συμμετοχή 889 ετερό γυναικών, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη για το
hiv aids στη Βιέννη και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης Science.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είναι στατιστικά σημαντικό», επισήμανε ο Δρ. Άντονι Φαουκι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μολυσματικές Ασθένειες.

Οι επιστημόνισες είχαν ζητήσει από τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν το τζελ 12 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή και το συντομότερο δυνατό- εντός 12 ωρών-μετά την σεξουαλική επαφή. Όταν έληξε η έρευνα, καταγράφηκαν 38 μολύνσεις με τον ιό hiv aids στην ομάδα που χρησιμοποίησε το φάρμακο με τη δραστική ουσία και 60 στην ομάδα που χρησιμοποίησε το ψευδοφάρμακο.

Το τζελ μαζί με το φάρμακο τενοφοβίρη για το
hiv aids, περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό hiv aids μέχρι 50% ύστερα από χρήση μιας χρονιάς και κατά 39% ύστερα από χρήση 2 1/2 ετών, όταν συγκρίνεται με τζελ που δεν περιέχει κανένα φάρμακο, λένε οι ειδικές.

Επίσης, περιόρισε στο μισό τις πιθανότητες μιας γυναίκας να προσβληθεί από τον ιό HSV-2, τον ιό που προκαλεί έρπη των γεννητικών οργάνων.

Μάλιστα δείχνει ασφαλές καθώς αναφέρθηκε μόνο διάρροια σε μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των γυναικών που το χρησιμοποίησαν.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 19.7.10 από την εφημερίδα τα Νέα, στην http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4585209