15 Ιουλ 2010

Η Αργεντινή ψήφισε υπέρ του Queer γάμου

(CNN) H Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που στις 15.7.10 νομιμοποιήσε το γάμο των λεσβιών.

Το νομοθετικό σώμα της Γερουσίας πέρασε τη νομοθεσία μετά από 14 ώρες συζήτησης που ξεκίνησε στις 14.7.10 και τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15.7.10, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Telam.

Η νομοθεσία περάσε ήδη στην κάτω βουλή του Κογκρέσου και δίνει στα λεσβιακά ζευγάρια ίσα δικαιώματα με αυτά του γάμου, όπως είναι η ικανότητα της παιδοθεσίας.


Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της προεδρίνας Cristina Kirchner, η οποία είπε ότι θα υπογράψει την νομοθεσία.

Η στην πλειοψηφία της ρωμαιοκαθολική χώρα ακολουθεί άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο όπου ο γάμος των λεσβιών είναι νόμιμος.

Μεταξύ αυτών είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία.


Το περασμένο μήνα η ψηφορία του Κογκρέσου και της Γερουσίας στις 14.7.10 είναι οι τελευταίες κινήσεις της πολιτικής της Αργεντινής υπέρ του γάμου των λεσβιών.

Την περασμένη χρονιά, ένα δικαστήριο στο Μπουένος Άιρες έκρινε ότι η απαγόρευση του γάμου των λεσβιών ήταν παράνομη, ανοίγοντας το δρόμο για αυτού του είδους γάμους στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων από άλλο δικαστήριο σταμάτησε τον πρώτο queer γάμο εκεί.


Σε τελική ανάλυση, ο πρώτος queer γάμος της Λατινικής Αμερικής συνέβη σε μια νότια πολιτεία της Αργεντινής από ένα κυβερνήτη που ήταν υπέρ του queer γάμου.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 15.7.10 και το μεταφράσαμε, από το CCN.COM την http://edition.cnn.com/2010/WORLD/americas/07/15/argentina.gay.marriage/index.html?eref=edition&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=cnni&fbid=mD2QwnJR0IO

H Cristina Kirchner προέτρεψε στις 14.7.10 δημοσίως την Βουλή να ψηφίσει υπέρ της νομοθεσίας του queer γάμου κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα.