27 Ιουλ 2010

Η τράπεζα Swedbank είπε σε λεσβίες να ζήσουν ξεχωριστά

Τράπεζα είπε σε λεσβίες να ζήσουν ξεχωριστά

Ένα λεσβιακό ζευγάρι από την Σουηδία που ήθελε ένα στεγαστικό δάνειο, μια τραπεζική υπάλληλος είπε ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους και σκεφτούν το να ζήσουν χωριστά.

Η 29χρονη Sara Evaldsson, και η 31χρονη Μαρία Engstrom, ζούσαν σχεδόν 100 χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη και αποφάσισαν να μετακομίσουν-μετεγκασταθούν από κοινού στην ιδιαίτερη πατρίδα της Maria στην πόλη Västerås.

Αμφότερες έχουν μόνιμες θέσεις εργασίας, καλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας τις και είχαν εξασφαλίσει μια καλή τιμή για ένα διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στη πόλη Västerås το οποίο ήθελαν να αγοράσουν.

Αλλά όταν επισκέφθηκαν την τράπεζα της Maria τον περασμένο Μάιο για να υποβάλουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο, τις δόθηκε μικρή συμβουλή-μάθημα.

"Η εργαζόμενη της τράπεζας ήταν πολύ απορριπτική. Επρόκειτο να αγοράσουμε το διαμέρισμα σε καλή τιμή, και ξέραμε ότι ήταν μια καλή αγορά. Είχαμε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα μαζί μας, αλλά εκείνη δεν ενδιαφερόταν".

Η τραπεζική υπάλληλος της Swedbank στη Skiljebo, της Västerås, είπε ότι το δάνειο των 490.000 κορωνών που το λεσβιακό ζευγάρι ήθελε ήταν «πολλά χρήματα» και επέμεινε ότι δέκα τοις εκατό του δανείου θα ήταν αναγκαίο να παρακατεθεί, είπε η Maria στη The Local.

Όταν όμως το ζευγάρι αμφισβήτησε την απόφαση της τράπεζας, η υπάλληλος δήλωσε:

"Θα πρέπει να επανεξετάσετε την προσωπική σας κατάσταση και το συνεχίσετε να ζείτε σε διαφορετικές τοποθεσίες".

Το σχόλιο σόκαρε-συγκλόνισε το λεσβιακό ζευγάρι:

"Είμασταν σοκαρισμένες. Αναρωτηθήκαμε τι στο καλό εννοούσε. Επίσης, αναρωτηθήκαμε κατά πόσον σε ένα ετερό ζευγάρι θα είχε δώσει την ίδια συμβουλή".

"Μείναμε έκπληκτες που η εργαζόμενη στην τράπεζα είπε πως είναι πολλά χρήματα, όμως γνωρίζαμε ότι αυτή ήταν η τιμή"

Το λεσβιακό ζευγάρι ανέφερε το περιστατικό στην Διαμεσολαβήτρια των Διακρίσεων της Σουηδίας.

"Δεν νομίζουμε ότι αυτός ήταν ένας αποδεκτός τρόπος συμπεριφοράς", δήλωσε η Maria.

Το ζευγάρι στη συνέχεια προσέγγισε την αντίπαλη τράπεζα Nordea και αργότερα την ίδια ημέρα τις χορηγήθηκε το στεγαστικό δάνειο:

"Απάντησε άμεσα (η Nordea) ότι ήταν μια καλή αγορά και ότι μόνο μια από εμάς θα έχει το στεγαστικό δάνειο", είπε η Maria.

Αφ' ότου το ζευγάρι ανακαίνησε το διαμέρισμα, αποτιμήθηκε για πάνω από 800.000 κορώνες.

Η Anna Sundblad, επικεφαλής των ΜΜΕ της Swedbank, δήλωσε στην The Local πως η τράπεζα ζητά συγγνώμη για το τι συνέβη:

«Παίρνουμε αυτά τα είδη των περιστατικών πολύ σοβαρά. Έχουμε μια σαφή πολιτική ότι δεν θα υφίστανται διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επίσης, στόχος μας είναι να δίνουμε το καλό παράδειγμα σε θέματα όπως αυτό - εμείς χορηγούμε την Υπερηφάνεια της Στοκχόλμης για παράδειγμα".

"Αυτό που θα συμβεί τώρα είναι πως η δική μας διαμεσολαβήτρια πελατισσών θα ερευνήσει το θέμα μαζί με την Διαμεσολαβήτρια των διακρίσεων της Σουηδίας".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 22.7.10 και το μεταφράσαμε, από την εφημερίδα The Local γραμμένο από τον James Savage στηνhttp://www.thelocal.se/27936/20100722/