27 Αυγ 2010

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις αυξήθηκαν στην Αγγλία

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις αυξήθηκαν περίπου κατά 0.5 σε μια χρόνια στην Αγγλία

Υπήρχαν περίπου μισό εκατομμύριο νέα κρούσματα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νόσων (ΣΜΝ), στην Αγγλία τη περασμένη χρονιά, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Οι εμπειρογνωμόνισες της Health Protection Agency (HPA) είπαν, πως οι νέες πλήττονται περισσότερο.

Μια στις 10 νέες (10%), ηλικίας 15-24 ετών με ήδη μια ΣΜΝ μολύνθηκε και πάλι μέσα σε μια χρονιά.

Το Υπουργείο Υγείας είπε ότι θα εξετάσει τι περισσότερο θα μπορούσε να γίνει για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά τους κινδύνους.

Τα 482.696 νέα κρούσματα αντιπροσωπεύουν αύξηση 3% από τα στοιχεία της χρονιάς 2008, συνεχίζοντας μια "σταθερή ανοδική τάση" είπε η HPA που είχε να εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία.

Αστικές και τις υποβαθμισμένες περιοχές έχουν τα υψηλότερα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων. Κεντιρκά σημεία-Hotspots είναι το Hackney και Lambeth στο Λονδίνο, καθώς και το Nottingham, το Μάντσεστερ και το Blackpool.

Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στα περισσότερα τέστ, καθώς και στη χρήση των τέστ που είναι περισσότερο ευαίσθητα στο να δείχνουν τα σημάδια μιας μόλυνσης -, αλλά οι εμπειρογνωμόνισες πιστεύουν πως η επισφαλής σεξουαλική συμπεριφορά αποτελεί επίσης μέρος της ιστορίας.

Η Dr Gwenda Hughes, μια εμπειρογνωμόνισσα στις ΣΜΝ στην HPA, είπε: «Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την ευάλωτη θέση των νέων γυναικών.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεαρές ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν ασφαλές σεξ. Συχνά στερούνται τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση να διαπραγματευτούν το ασφαλές σεξ.

"Η επανα-μόλυνση είναι επίσης ένα ανησυχητικό θέμα. Έφηβες θέτουν κατ' επανάληψη τη δική τις και τη μακροπρόθεσμη υγεία των άλλων σε κίνδυνο".

Υπήρχαν 217.570 διαγνώσεις χλαμυδίων τη χρονιά 2009 - μια 7% αύξηση σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Περιπτώσεις έρπητα των γεννητικών οργάνων αυξήθηκαν κατά 5% και ανήλθαν σε 30.126 περιπτώσεις.

Οι διαγνώσεις βλεννόρροιας επίσης έχουν αυξηθεί κατά 6%, από 16.451 περιπτώσεις τη 2008 σε 17.385 την χρονιά 2009.

Η Dr Colm O'Mahony, μια γιατρίνα σύμβουλος στη σωματική και σεξουαλική υγεία, δήλωσε στο BBC Radio 5 live, ότι το μήνυμα ασφαλούς σεξ, δεν έχει ακόμη περάσει, στις νέες.

"Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες ΣΜΝ συμβαίνουν σε νέες ανθρώπους, επειδή δεν διαθέτουν τη γνώση και τον αυτοσεβασμό πραγματικά για να αποφύγουν να νοσήσουν από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους-μολύνσεις - και αυτό είναι που φωνάζουμε εδώ και χρόνια», είπε.

"Χρειαζόμαστε πραγματικά καλή εκπαίδευση στα σχολεία και καλές σεξουαλικές σχέσεις, και αυτό πρέπει να είναι μια εκ του νόμου υποχρέωση ή αυτή αμείλικτη αύξηση απλά θα συνεχιστεί αμείωτη".

Η HPA λέει ότι τα βακτήρια που προκαλούν γονόρροια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα περισσότερα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Η καθηγήτρια Cathy Ison, από Κέντρο του Οργανισμού Λοιμώξειων, δήλωσε: «Θα μπορούσαμε να δούμε να καθίσταται πολύ δύσκολη η θεραπεία της λοίμωξης της γονόρροιας μέσα στην επόμενη πενταετία.

"Τα βακτήρια της μόλυνσης είναι πολύ ευπροσάρμοστα. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να αναπτύξουν νέα αποτελεσματικά αντιβιοτικά".

ΜΚΟ για τη Σεξουαλική Υγεία περιγράφουν τα στοιχεία ως "ανησυχητικά" και απευθύνθηκαν στην HPA ώστε να προτρέπουν τις ανθρώπους να χρησιμοποιούν προφυλακτικά, και να κάνουν έλεγχο-τεστ της υγείας, ανεξαρτήτως αν ασφαλές ή ανασφαλές σεξ.

Η Natika Halil, από τη FPA, δήλωσε: «Οι νεαροί άνδρες δεν φορούν προφυλακτικά και είναι οι νεαρές γυναίκες που καταλήγουν με τη λοίμωξη.

«Το μήνυμα από τα στοιχεία αυτά στη νέα κυβέρνηση είναι ότι δεν πρέπει να μπει στον πειρασμό να μειώσει τις υπηρεσίες και τις εκστρατείες για τη σεξουαλική υγεία, ή να αγνοήσει την επιτακτική ανάγκη για εκ του νόμου εκπαίδευσης στα σχολεία για το σεξ και τις σχέσεις".

Ο υπουργός Υγείας Paul Burstow είπε: "Αφήνοντας ανεπεξέργαστες, τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

"Εμείς θα δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά τους κινδύνους, την πρόληψη της λοίμωξης και να έχουν πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στη θεραπεία".


Την είδηση την βρήκαμε στις 25.8.10 από την BBC News γραμμένο από την Jane Dreaper ανταποκρίτρια Υγείας στην http://www.bbc.co.uk/news/health-11072853