18 Αυγ 2010

Ο γάμος των λεσβιακών ζευγαριών στην California "κολλάει" σε τεχνική λεπτομέρεια

Ο γάμος των λεσβιακών ζευγαριών στην California "κολλάει" σε τεχνική λεπτομέρεια

(Πρακτορείο Reuter) - Η επόμενη φάση της δικαστικής μάχης του γάμου των λεσβιών στη Καλιφόρνια στηρίζεται σε ένα διαδικαστικό ζήτημα που θα μπορούσε να ανακόψει την υπόθεση, απαγορεύοντας την νομική ένωση των λεσβιακών ζευγαριών στην Καλιφόρνια με βάση την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ισχύσει σε όλη τη χώρα.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής, Walker στο Σαν Φρανσίσκο ακύρωσε την απαγόρευση, στην Καλιφόρνια, του γάμου των λεσβιακών ζευγαριών, που είναι γνωστή ως Πρόταση 8, στις αρχές Αυγούστου και αμέσως ασκήθηκε έφεση ενώπιον του ομοσπονδιακού Εφετείου Circuit Court of Appeals.

Τη Δευτέρα 17.8.10, το δικαστήριο που θα εκδικάσει μια ακρόαση τον Δεκέμβριο 2010, έθεσε τους γάμους των λεσβιακών ζευγαριών σε αναμονή όσο εκκρεμεί η προσφυγή.

Έκανε μόνο μια παρατήρηση σχετική με νομικά ζητήματα, ζητώντας από την ομάδα που υποστηρίζει την Πρόταση 8 να δηλώσει γιατί η δικαστική υπόθεση δεν θα πρέπει να ακυρωθεί λόγω της μη δυνατότητάς της να ασκήσει έφεση- μια προϋπόθεση-όρος για το δικαίωμα προσφυγής-έφεσης.

Η κυβέρνηση της Πολιτείας της Καλιφόρνια θα ήταν η κατάλληλη για να εκπροσωπεί στην υπόθεση την υπεράσπιση της Πρότασης 8, αλλά ούτε η κυβέρνηση ούτε η γενική εισαγγελία είναι διατεθειμένες να το κάνουν. Η υπεράσπιση της απαγόρευσης μέχρι στιγμής εκπροσωπείται από μια ανεξάρτητη ομάδα που πρέπει να αποδείξει το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση.

Το εφετείο θα λάβει την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση, μετά την ακρόαση του Δεκεμβρίου. Εάν αποφασίσει πως η ομάδα που είναι υπερ της Πρότασης 8 δεν έχει τη δυνατότητα εκπροσώπησης, το δικαστήριο δεν θα εξετάσει ούτε καν το βασικό επιχείρημα. Αυτό θα είναι σύμφωνο με το πρότυπο-standard των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λεπτομερής.

Η Πρόταση 8 που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο 2008, εξαγρίωσε τις φιλελεύθερες που αναρωτήθηκαν πώς η πρωτοποριακή Καλιφόρνια θα μπορούσε να πέσει στην ίδια κατάσταση, με τις περίπου άλλες 40 Πολιτείες που απαγορεύουν το γάμο των λεσβιών. Από την άλλη πλευρά, οι κοινωνικά συντηρητικές είχαν ενθαρρυνθεί και καυχήθηκαν πως η αιτιολόγησή τις είχε εθνική στήριξη.

Αυτό οδήγησε την υπόθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, το οποίο έκανε μια ασυνήθιστη συστροφή: ο Κυβερνήτης Arnold Schwarzenegger, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, και ο Γενικός Εισαγγελέας Jerry Brown, που πιστεύει στο δημοκρατικό κόμμα, δεν κατάφεραν να υπερασπιστούν την απαγόρευση και δεν θα προσφύγουν κατά της προηγούμενης απόφασης που επιτρέπει το γάμο των λεσβιών.

Ο ανώτατος δικαστής του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου, Vaughn Walker διερωτήθηκε εάν η ομάδα που υπερασπίζεται την απαγόρευση του γάμου των λεσβιών μπορεί από μόνη της να ασκήσει έφεση.

"Φαίνεται, τουλάχιστον, αμφίβολο πως οι υποστηρίκτριες της Πρότασης 8 θα είναι σε θέση να προβούν σε προσφυγή-έφεση χωρίς να συμμετέχει και η Πολιτεία της Καλιφόρνια, παραμένει ασαφές εάν το εφετείο θα είναι σε θέση να αποφανθεί το βάσιμο της προσφυγής των υποστηρικτριών", έγραψε.

Ο Jesse Choper, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Berkeley, δήλωσε πως το εφετείο φάνηκε να αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ένα "genuine issue *Α Νομικές αναλύτριες είναι αβέβαιες πώς το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί.

Οι υποστηρίκτριες της Πρότασης 8 λένε ότι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση από την στιγμή που η κυβέρνηση της Καλιφόρνια δεν θα την ασκήσει και ότι ο θεσμός του γάμου θα ζημιωθεί με το να επιτραπεί ο γάμος των λεσβιακών ζευγαριών.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Οι δικηγορίνες υπεράσπισης των λεσβιακών γάμων, οι οποίες ανέλαβαν την υπόθεση λέγοντας ότι ήθελαν να θέσουν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για να ρυθμίσει μια εθνική πολιτική, τώρα φαίνονται έτοιμες να περιορίσουν την άμεση μάχη στην Καλιφόρνια.

"Η σαφής προτίμησή μας είναι να διεκδικήσουμε δικαστικά την απόρριψη της Πρότασης 8 επί της ουσίας (προς το Ανώτατο Δικαστήριο) και να επικρατήσουμε, αλλά ποτέ δεν θα παραμεριστεί μια νικητήρια επιχειρηματολογία», είπε ο Τend Boutrous, ένας από τις δικηγορίνες-ους που υπερασπίζεται το λεσβιακό γάμο στη Καλιφόρνια.

Αν τα δικαστήρια της Καλιφόρνια καταλήξουν σε απόφαση υπέρ του γάμου λεσβιακών ζευγαριών, “Θα είναι ένα ισχυρό όπλο στη μάχη για την ισότητα γάμου σε όλη τη χώρα", δήλωσε ο Boutrous.

Επίσης, θα ενθαρρύνει τα δικαιώματα των λεσβιών, όπου είχε αποφευχθεί για καιρό μια ομοσπονδιακή δικαστική μάχη από το φόβο πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί εναντίον των δικαιωμάτων των λεσβιών.

Η κα. Kate Kendell, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Λεσβιών, είπε πως αν η απαγόρευση της Καλιφόρνιας στο γάμο των λεσβιακών ζευγαριών, αρθεί οριστικά, θα έχει μια "καταλυτική επίδραση” στη συζήτηση του γάμου των λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κα. Kendell προτιμά η απόφαση να περιορίζεται στην Καλιφόρνια, με την ελπίδα να νικήσει, παρά να διακινδυνεύσει μια μάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Therese Stewart, μια αναπληρώτρια δικηγορίνα του Σαν Φρανσίσκο που βοήθησε στην ομοσπονδιακή δικαστική υπόθεση της Καλιφόρνια , δήλωσε πως η ομάδα της "σίγουρα συζητά" αν πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της δυνατότητας της ομάδας που είναι υπέρ της Πρότασης 8 να ασκήσει έφεση, δυνατότητα την οποία τελικά κρίνουν τα δικαστήρια.

"Νομίζω ότι τα υπέρ του να σταματήσει εδώ είναι ότι έχετε μια απόφαση που επιτρέπει το γάμο σήμερα στην Καλιφόρνια και η σύντομη μάχη σταματά για την Καλιφόρνια", δήλωσε η κα. Stewart.

"Και υπάρχει λιγότερος κίνδυνος από την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπέρ του γάμου απόφαση είναι μια ερώτηση που θα μπορούσε να είναι θετική σε εθνικό επίπεδο. Διαφορετικές άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις», είπε.


Την είδηση την βρήκαμε στις 17.8.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.reuters.com/article/idUSTRE67G4Y820100817

Τη φωτογραφία την βρήκαμε στην ίδια δημοσίευση, στις 12.8.10 το λεσβιακό ζευγάρι Terese Rowe και Kristin Orbin περιμένει να παραλάβει την άδεια γάμου έξω από το Δημαρχείο του San Francisco, της California πριν το δικαστήριο αναστείλει την δυνατότητα αυτή, με βάση την προσφυγή της ομάδας που υπερασπιζεται την Πρόταση 8.

*Α Genuine issue= Μια διαφορά πάνω σε ένα πραγματικό περιστατικό όπου τα αποδεικτικά στοιχεία δεν δημιουργούν παραδεκτό ζήτημα, αυτό το αποτέλεσμα της δικαστικής υπόθεσης μπορεί να το επικαλείται άλλο δικαστήριο.