4 Αυγ 2010

Στο Cameroon, "σιδερώνουν" τα στήθη των κοριτσιών

Μία στις τέσσερεις μικρές κοπέλες αφορά, η βάναυση πρακτική του «σιδερώματος του στήθους" η οποία είναι αυξημένη στην αφρικανική χώρα του Καμερούν.

Η πρακτική - η οποία συνεπάγεται τη μείωση της αυξητικής τάσης του στήθους μιας νέας κοπέλας με ζεστές πέτρες, κέλυφος καρύδας και άλλα αντικείμενα - θεωρείται ένας τρόπος για τον περιορισμό του εντυπωσιακού αριθμού εγκυμοσύνης των έφηβων κοριτσιών στη χώρα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αγροτικές περιοχές, καθώς και για τον περιορισμό του κινδύνου της σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της CurrentTV, οι Καμερουνιανές μητέρες πιστεύουν πως με το σιδέρωμα του στήθους θα προστατεύσουν τις κόρες τις από το να μείνουν έγκυες, να δεχτούν σεξουαλική επίθεση και πως ό,τι αναβάλει την ανάπτυξη κυρίως του στήθους θα κάνει τους άνδρες να μην παρασύρονται από τα στήθη τις.

Με τις διατροφικές συνήθειες της χώρας να βελτιώνονται, οι κοπέλες αρχίζουν την εφηβεία σε τόσο μικρή ηλικία, όπως αυτή των 9, και υπόκεινται σε αυτή την πρακτική περίπου στην ίδια ηλικία.

Αν και μόνο περιορισμένη ιατρική έρευνα έχει γίνει σχετικά με αυτή την πρακτική, οι Καμερουνιανές λένε πως το σιδέρωμα του στήθους μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σωματικές βλάβες, όπως εγκαύματα και παραμορφώσεις, για να μην αναφέρουμε ψυχολογικά προβλήματα.

Η πρακτική έχει συγκριθεί με το έθιμο της κλειτοριδεκτομής -σεξουαλικά όργανα των γυναικών.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.7.10 και το μεταφράσαμε, από την Huff Post social news στην http://www.huffingtonpost.com/2010/07/23/teenage-girls-undergo-bre_n_656965.html


Στις 23.6.2006 το BBC news έγραφε για ίδιο θέμα:

Μια πανεθνική εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καμερούν για να αποθαρρυνθεί η διαδεδομένη πρακτική του "σιδερώματος του στήθους''.

Αυτό συνεπάγεται κοπάνημα και μασάζ του αναπτυσσόμενου στήθους των κοριτσιών με καυτά αντικείμενα για να προσπαθήσουν να τα κάνουν να εξαφανιστούν.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 26% των Καμερουνιανών κοριτσιών την υφίστανται κατά την εφηβεία, καθώς πολλές μητέρες θεωρούν ότι προστατεύει τις κόρες τις από σεξουαλικές περιπέτειες των αγοριών και των ανδρών, οι οποίοι πιστεύουν πως οι κοπέλες είναι ώριμες σεξουαλικά μόλις τα στήθη τις αρχίσουν να αυξάνονται.

Το πιο διαδεδομένο μέσο για να περιορίσουν-ισιώσουν τα στήθη είναι ένα ξύλινο γουδοχέρι, που χρησιμοποιείται για να σφυροκοπούν σπόρους ή βολβούς στην κουζίνα. Άλλα μέσα είναι οι καυτές μπανάνες και τα κελύφη καρύδας.

Η Φοιτήτρια Geraldin Sirri διηγήθηκε οδυνηρή της εμπειρία.

"Η μητέρα μου πήρε ένα γουδοχέρι, το θέρμανε καλά μέσα στη φωτιά και τότε το χρησιμοποίησε για να ισιώσει τα στήθη μου ενώ ήμουν ξαπλωμένη. Πήρε το πίσω μέρος μιας καρύδας, το θέρμανε κι αυτό στη φωτιά και το χρησιμοποίησε για να σιδερώσει τα στήθη μου.

“Έκλαιγα και προσπαθούσα να ξεφύγω, αλλά δεν υπήρχε τρόπος".

Μια άλλη γυναίκα από την Mamfe στο νοτιοδυτικό Καμερούν μου είπε ότι η ίδια σιδέρωνε τα δικά της στήθη από όταν ήταν μικρό κορίτσι έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε πρόωρο γάμο όπως είναι η πρακτική στο χωριό της.

"Ήθελα να πάω στο σχολείο όπως και οι άλλες κοπέλες που δεν είχαν στήθη," δήλωσε η Αιμιλία.


"Χωρίς οίκτο"

Πολλές μητέρες δεν νοιώθουν κανενός είδους οίκτο για το σιδέρωμα του στήθους της κόρης τις.

"Το σιδέρωμα του στήθους δεν είναι κάτι καινούργιο. Είμαι ευτυχής που προστατεύω τη κόρη μου. Δεν άντεχα τη σκέψη το να γίνεται βορά των αγοριών, με την σεξουαλική επαφή πριν ολοκλήρωσει το σχολείο”, εξήγησε μια γυναίκα.

"Δυστυχώς, η τηλεόραση ενθαρρύνει κάθε είδους σεξουαλική ανηθικότητα στα παιδιά μας".

Η Ανθρωπολόγος Δόκτωρ Flavien Ndonko λέει ότι το σιδέρωμα του στήθους δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος για να αποφευχθεί το πρόωρο σεξ και η εγκυμοσύνη, διότι πολλές από τις κοπέλες εξακολουθούν να μένουν έγκυες. Συστήνει να μιλούν σαφώς και ανοικτά οι γονείς και τις κόρες τις-τους.

"Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι πραγματικά να μιλάτε για το θέμα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας με τη μικρή κοπέλα. Έτσι ώστε να γνωρίζει τι σημαίνει να μεγαλώνεις έχοντας στήθη ή περίοδο", είπε.

Με τη βοήθεια χορηγειών, μια ομάδα των έφηβων κοριτσιών που ονομάζεται Σύλλογος Αunties παρήγαγε μια τηλεοπτική εκστρατεία κοινωνικών μηνυμάτων για να εκθέσει τα προβλήματα του σιδερώματος του στήθους.

"Το πιεστικό μασάζ στα στήθη των κοριτσιών είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό είναι επιβλαβές για την υγεία ... Να μην τα αναγκάσουμε να εξαφανιστούν ή να εμφανιστούν (τα στήθη) - να τους επιτρέψουμε να αναπτυχθούν φυσικά ”, λέει ένα από τα κοινωνικά μηνύματα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.


Φυλακή

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει έρευνα για τις ιατρικές συνέπειες του σιδερώματος του στήθους.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Anderson Doh, μια χειρουργίνα ειδικευμένη στο καρκίνο και διευθύντρια του κρατικού Γυναικολογικού Νοσοκομείου στην πρωτεύουσα του Καμερούν, Γιαουντέ, λέει ότι η πρακτική αυτή είναι επικίνδυνη.

«Υπάρχουν οι δομές του στήθους που δημιουργούν τον συνδετικό ιστό. Τώρα αν σιδερώσετε το στήθος, αν χρησιμοποίησετε πολύ ζεστά αντικείμενα, εάν κοπανάτε στο στήθος τις, σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία, όταν οι δομές αναπτύσσονται, βεβαίως μπορεί επίσης να προκληθεί βλάβη”, είπε.

Τα θύματα απολαμβάνουν προστασίας βάσει της νομοθεσίας, εφ 'όσον η κακοποίηση αναφερθεί μέσα σε λίγους μήνες, λέει η δικηγορίνα Buba Ndefiembu.

Εάν μια γιατρίνα διαπιστώσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο στήθος, τότε η υπεύθυνη-ος μπορεί να πάει στη φυλακή για διάστημα έως τρεις χρονιές.

Αυτό δεν αποθαρρύνει πάντα τις μητέρες οι οποίες βλέπουν τις κόρες τις, να μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία και χάρη στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Όμως, η Ένωση Αunties ελπίζει πως η εκστρατεία της θα είναι η αρχή στην αλλαγή της νοοτροπίας και θα απαλλάξει τις άλλες κοπέλες και τα μικρά κορίτσια από μελλοντικούς σωματικούς και συναισθηματικούς πόνους.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 23.6.06 και το μεταφράσαμε από την BBC news στην http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/5107360.stm

Ας μην θεωρηθεί πως το ποσοστό του 26% είναι λίγο, ενώ ο Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 3,8 εκατομμύρια των κοριτσιών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής διατρέχουν τον κίνδυνο μιας οδυνηρής μορφής ακρωτηριασμού, γνωστής ως "σιδέρωμα του στήθους".

Στο Καμερούν, όπου η πρακτική αυτή είναι πιο διαδεδομένη, το 50% των εφήβων κοριτσιών στις πόλεις και στο ένα τέταρτο του συνόλου των κοριτσιών σε εθνικό επίπεδο έχουν «σιδερωθεί στα στήθη", συχνά από τις ίδιες της μητέρες τις.

Στη φωτογραφία η 13χρονη Dolvine Massah, 13, και η 11χρονη Francine Tchamgoy κατάφεραν να βρούν καταφύγιο σε ΜΚΟ που προστατεύει τις μικρές κοπέλες από το σιδέρωμα του στήθους.