20 Αυγ 2010

Παραγραφή της εκκλησιαστικής ΜΚΟ, Catholic Care

Μία ΜΚΟ παιδοθεσιών της καθολικής εκκλησίας έχει παραγραφεί από την Επιτροπή των ΜΚΟ επειδή περιοριόριζε την παροχή υπηρεσιών της σε ετερό ζευγάρια.

Η "Καθολική Φροντίδα", στην επισκοπή της Leeds, θέλησε να τροποποιήσει φιλανθρωπικούς στόχους της για να αποφύγει τη νομοθεσία περί ισότητας η οποία την υποχρεώνει να μην κάνει διακρίσεις.

Η απόφαση παραγραφής ελήφθη μετά από εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου το Μάρτιο, στην οποία απαιτείται η Επιτροπή των ΜΚΟ να επανεξετάσει την απόφασή της Καθολικής Φροντίδας ώστε να μην την αφήσει να αλλάξει το καταστατικό της.

Δυνάμει της νομοθεσίας για το σεξουαλικό προσανατολισμό 2005, όλες οι επιχειρήσεις και οι υπηρεσίες δεν πρέπει να δημιουργούν διακρίσεις εις βάρος των λεσβιών.

Η Καθολική Φροντίδα ήθελε να επωφεληθεί από μία ρήτρα που επιτρέπει σε φιλανθρωπικές ΜΚΟ να κάνουν διακρίσεις, εφόσον έχει ως στόχο να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πρόσωπα συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού. Στην πράξη, παραδείγματος χάρη στις λεσβιακές οργανώσεις-ΜΚΟ επιτρέπεται να αρνηθούν να απασχολούν ετερό.

Ισχυρίστηκε ότι, αν προσφέρει τις υπηρεσίες της σε λεσβιακά ζευγάρια, θα χάσει τη χρηματοδότησή της από την Καθολική Εκκλησία και θα αναγκαστεί να κλείσει. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα λεσβιακά ζευγάρια δεν είχαν θιγεί από τη στάση της, δεδομένου ότι μπορούν να απευθυνθούν σε άλλες υπηρεσίες ΜΚΟ παιδοθεσίας.

Ωστόσο, η Επιτροπή των ΜΚΟ αποφάνθηκε ότι η Καθολική Φροντίδα δεν είχε επιδείξει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη δυνατότητα να τροποποιήσει τους στόχους της.

Στην απόφασή της, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα ήταν προς όφελος των παιδιών να έχουν όσο το δυνατόν ένα ευρύ σύνολο δυνητικών γονιών και αναφέρθηκε στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία δήλωσε ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων, δεν είναι δικαιολογία για διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η Καθολική Φροντίδα υποστήριξε ότι λειτουργεί ως υπηρεσία παιδοθεσίας για παιδιά με ιδιαίτερες βλάβες ή είναι δύσκολο να παιδοθετηθούν από θετές γονείς. Κατά την απόφαση, η Επιτροπή δήλωσε ότι άλλες τοπικές υπηρεσίες-ΜΚΟ θα καλύψουν το κενό και ότι οι οργανώσεις παιδοθεσίας επί του παρόντος παρέχουν μόνον έναν μέσο όρο δέκα παιδιών τη χρονιά για παιδοθεσία.

Στο παρελθόν, παρατηρήσε, η Καθολική Φροντίδα δήλωσε ότι θα κλείσει αντί να μεριμνήσει για την παιδοθεσία από λεσβιακά ζευγάρια και θα χάσει την οικονομική υποστήριξη που λαμβάνει από την Καθολική Εκκλησία.

Η πλειοψηφία των καθολικών υπηρεσιών παιδοθεσίας, στην Αγγλία έχουν κλείσει ή κόψει τους δεσμούς τους με την εκκλησία μετά το διετές περιθώριο να συμμορφωθούν με το νόμο που ψηφίστηκε.

Η Καθολική Φροντίδα δεν έκανε σχόλιο για την απόφαση της Επιτροπής των ΜΚΟ.

Ο Andrew Hind, διευθύνων σύμβουλος των προγραμμάτων της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Υπηρεσιών, ΜΚΟ, δήλωσε τα εξής: “Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι ενάντια στο νόμο οι οργανώσεις να κάνουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

"Ωστόσο, επειδή η απαγόρευση των διακρίσεων αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι διακρίσεις αυτές μπορούν να επιτραπούν μόνο σε πιο πολύπλοκές συνθήκες-περιστάσεις.

“Έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην προκειμένη περίπτωση οι αιτίες που η Καθολική Φροντίδα προβάλει δεν δικαιολογούν την επιθυμία της να κάνει διακρίσεις".

Ένας εκπρόσωπος από την queer φιλανθρωπική οργάνωση MKO Stonewall, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη για δεύτερη φορά απαγόρευση των προγραμμάτων της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Οργανώσεων ΜΚΟ να μην επιτρέψει στην Καθολική Φροντίδα την ειδική εξαίρεση για διακρίσεις εις βάρος των λεσβιακών ζευγαριών.

«Η πρόσφατη έρευνα Stonewall για τα παιδιά με λεσβίες γονείς δείχνει πώς οι οικογένειές τους έχουν αγάπη και δέσμευση, όπως οποιεσδήποτε γονείς. Ένα ευρύτερο φάσμα αγαπημένων γονιών είναι προς το ύψιστο συμφέρον των παιδιών και περιμένουν την έγκριση".


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.8.10 και τη μεταφράσαμε από την Pink News http://www.pinknews.co.uk/2010/08/19/catholic-adoption-agency-barred-from-refusing-gay-couples/