25 Αυγ 2010

Η λεσβία Αιδεσιμότατη Jane Adams Spahr κατηγορείται επειδή ευλόγησε λεσβιακούς γάμους

Μια λεσβία αιδεσιμότατη η οποία ευλόγησε μια σειρά λεσβιακών γάμων κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ήταν νόμιμοι στην Καλιφόρνια, θα βρεθεί ενώπιον του Πρεσβυτεριανού δικαστηρίου στις 26.8.10 με την κατηγορία ότι πήγε ενάντια στις θρησκευτικές της αξίες.

Η περίπτωση της Αιδεσιμότατης Jane Adams Spahr έρχεται σχεδόν ένα μήνα αφ' ότου ο ομοσπονδιακός δικαστής Walker έκρινε ότι η απαγόρευση της πολιτείας για το λεσβιακό γάμο, που είναι γνωστή ως Πρόταση 8, είναι αντισυνταγματική.
Η υπόθεση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της δύσκολης θέσης που έρχονται οι αιδεσιμότατες με την εξέλιξη της έννοιας του γάμου.

Η Πρεσβυτεριανή εκκλησία ορίζει το γάμο ως «αστική σύμβαση μεταξύ γυναίκας και άνδρα». Ωστόσο, ο γάμος των λεσβιακών ζευγαριών είναι νόμιμος σε πέντε Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι οι αιδεσιμότατες θα έχουν ενδεχομένως λεσβιακά ζευγάρια, που ανήκουν στην ενορία τις και έρχονται σ' αυτές ζητώντας να τις νυμφεύσουν. Ο Αιδεσιμότατος Beverly Brewster, ο οποίος είναι δικηγόρος υπεράσπισης της αιδεσιμότατης Spahr, δήλωσε στην εφημερίδα Los Angeles Times: «Το να μην κάναμε τους γάμους θα παραβίαζε πολλές συνταγματικές διατάξεις σχετικά με τη μη διακριτική μεταχείριση στην ποιμαντική φροντίδα".

Η αιδεσιμότατη Spahr κλήθηκε άλλη μια φορά από το υψηλότερο Πρεσβυτεριανό δικαστήριο το 2006, επειδή τέλεσε τη λειτουργία σε δύο λεσβιακούς γάμους. Οι Πρεσβυτεριανές ιέρισσες επιτρέπεται να ευλογήσουν λεσβιακούς γάμους, εφόσον οι τελετές δεν επιδιώκουν να αναπαραγάγουν τον παραδοσιακό γάμο με οποιονδήποτε τρόπο.

Η αιδεσιμότατη Spahr δεν απολογήθηκε, λέγοντας ότι όταν ευλόγησε τις ενώσεις, ήρθαν σε αυτήν ως ζευγάρια και ως τέτοια κατέληξαν σε γάμο. Και πρόσθεσε, "δεν μπορώ να είμαι μέρος του να ... εκλαμβάνονται οι άνθρωποι ως δεύτερης κατηγορίας ή λιγότερο. Έχω δει τη βία που προκαλεί αυτή η στάση".


Τελικά, η αιδεσιμότατη Spahr αθωώθηκε τον Απρίλιο του 2008 με το αιτιολογικό ότι ο γάμος λεσβιακών ζευγαριών δεν ήταν στην πραγματικότητα νόμιμος στην Καλιφόρνια κατά τη στιγμή που εκείνη έκανε την λειτουργία-ευλόγισε το γάμο.
Αυτή τη φορά όμως, η αιδεσιμότατη Spahr, η οποία ζει με το γιο και την εγγονή της, κινδυνεύει να καθαιρεθεί από το αξίωμά της αν κριθεί ένοχη.


Την είδηση τη βρήκαμε στις 24.8.10 από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/08/24/lesbian-minister-to-go-before-presbyterian-court-for-performing-same-sex-marriages/