5 Αυγ 2010

Αγωγή κατά της Αλάσκα, από τρία queer ζευγάρια

Τρία queer ζευγάρια έχουν μηνύσει την πολιτεία της Αλάσκα, επειδή αρνείται σε αυτά την ισότητα στη φορολογική νομοθεσία.

Υποστηρίζουν ότι η φορολογική νομοθεσία επιφέρει διακρίσεις σε βάρος των queer ζευγαριών, στερώντας τα από την ισότιμη πρόσβαση στην απαλλαγή φόρου ακίνητης περιουσίας για τις ηλικιωμένες και τις ανάπηρες του πολέμου.

Τα πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από το φόρο, αλλά ζουν με τη λεσβία συντρόφισσά τις επιτρέπεται να απαλλάσονται μόνο, το πολύ, κατά το ήμισυ της απαλλαγής που παρέχεται στα ετερό παντρεμένα ζευγάρια.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) της Αλάσκα, η οποία κατέθεσε αγωγή για λογαριασμό των ζευγαριών, λέει ότι τα ζευγάρια αυτά αντιμετωπίζονται σαν συγκάτοικες αντί ως οικογένειες.

Ο Tom Stenson, από την ομάδα νομικής ισότητας, δήλωσε: "Στη νομοθεσία της Αλάσκα είναι σαφές πως η άρνηση της πολιτείας να δώσει στα λεσβιακά ζευγάρια τα ίδια δικαιώματα με τα ετερό παντρεμένα ζευγάρια είναι αντισυνταγματική.

Για τα ηλικιωμένα ζευγάρια και τις ανάπηρες πολέμου, κάθε τμήμα της αποταμίευσης μετράει. Αυτά τα ζευγάρια δεν πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους από ό, τι άλλες οικογένειες".

Μια από τις ενάγουσες στην υπόθεση, η Julie Vollick, υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για 20 χρονιές και τώρα στο τμήμα αναπηρίας. Έχει τέσσερα παιδιά με την συντρόφισσά της Susan Bernard.

Η κα. Vollick είπε: "Ήμουν υπερήφανη να υπηρετώ την χώρας μας και να υπερασπίζομαι τις δημοκρατικές αξίες μας. Το μόνο που θέλουμε είναι η δικαιοσύνη, για την υπεράσπιση της οποίας
έχω αγωνιστεί".

Η Αλάσκα δεν αναγνωρίζει τον queer γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά η ACLU υποστηρίζει πως αυτό είναι ένα συνταγματικό ζήτημα.

Η απόφαση A 2005 του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλάσκα έκρινε ότι η άρνηση πρόσβασης στα queer ζευγάρια στα ίδια δικαιώματα παραβιάζει το σύνταγμα της πολιτείας. Η ACLU δηλώνει ότι έχει ζητήσει από το κράτος δύο φορές κατά την τελευταία χρονιά την επίλυση της απαλλαγής του φόρου ακίνητης περιουσίας χωρίς αντιδικίες.

Ο Roger Leishman της Davis Wright Tremaine, η οποία συνεργάζεται με την ACLU, δήλωσε: "Έχουμε προσπαθήσει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με εξώδικα, αλλά χωρίς επιτυχία. Αισιοδοξούμε ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί στοιχιζόμενο με την πλευρά της δικαιοσύνης".


Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.8.10 και το μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/08/04/gay-couples-sue-alaska-over-unequal-tax-laws/