6 Αυγ 2010

Ο γάμος αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα, δικαστής Vaughn Walker

O γάμος αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα

Μέχρι την Τετάρτη 4.8.2010, τα χιλιάδες λεσβιακά ζευγάρια που έχουν νυμφευθεί το έκαναν επειδή ένα πολιτειακό δικαστήριο ή η νομοθεσία επέτρεψε κάτι τέτοιο. Οι πλέον θεμελιώδεις εγγυήσεις του έθνους για την ελευθερία, η οποία περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα, δεν ήταν μέρος της εξίσωσης. Αυτό έχει αλλάξει με την ιστορική απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή στην Καλιφόρνια, Vaughn Walker, δήλωσε ότι η απαγόρευση της πολιτείας σχετικά με τον λεσβιακό γάμο παραβιάζει τα δικαιώματά της 14ης Τροπολογίας, για ίση προστασία και τη δέουσα-κατάλληλη νομική διαδικασία.

Η απόφαση, αν και μια στιγμή ορόσημο στην αμερικανική νομική ιστορία, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι επίσης μια συγκλονιστική και εύγλωττα αιτιολογημένη καταγγελία όλων των μορφών παράλογων διακρίσεων, η πιο πρόσφατη σύνδεση σε μια αλυσίδα αποφάσεων που έσπασαν το μονοπάτι, που επέτρεψαν τους διαφυλετικούς γάμους
(εγχρώμων-λευκών) και αποποινικοποίησαν τη λεσβιακή σεξουαλική επαφή μεταξύ συναινουσών ενηλίκων.

Καθώς η υπόθεση οδηγείται προς έφεση και κατά πάσα πιθανότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο, η γνωμοδότηση του δικαστή Walker θα παρέχει μια σταθερή νομική βάση που θα είναι δύσκολο για το δικαστήριο να την απειλήσει με έφεση.

Η υπόθεση υποβλήθηκε από δύο queer ζευγάρια που ισχυρίστηκαν πως η Πρόταση 8, της Καλιφόρνια, η οποία πέρασε το 2008 με το 52% της ψηφοφορίας, επιφέρει διακρίσεις με την απαγόρευση του queer γάμου και την εκτόπιση τους στο σύμφωνο συμβίωσης. Ο δικαστής απομάκρυνε εύκολα την ιδέα ότι η διάκριση είναι επιτρεπτή εάν μια πλειοψηφία των ψηφοφόρων την εγκρίνει, η έκβαση του δημοψηφίσματος ήταν «άσχετη» είπε, αναφέροντας μια περίπτωση του 1943, επειδή «τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν μπορούν να υποβληθούν σε ψηφοφορία».

Στη συνέχεια κατέρριψε, κομμάτι-κομάτι, την αδύναμη-ασθενή υπόθεση των υποστηρικτριών της Πρότασης 8 και εξέθεσε τα πραγματικά περιστατικά που παρουσιάστηκαν στην ακρόαση από τις μάρτυρες. Οι δύο μάρτυρες που κλήθηκαν από τις υποστηρίκτριες (η πολιτεία έμεινε έξω από την υπόθεση) δεν είχαν καμία αξιοπιστία, είπε, και δεν παρουσίασαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι ο λεσβιακός γάμος βλάπτει την κοινωνία ή το θεσμό του γάμου.

Τα λεσβιακά ζευγάρια είναι ταυτόσημα με τα ετερό ζευγάρια στην ικανότητά τους να σχηματίσουν επιτυχημένη οικογενειακή ένωση και να μεγαλώνουν παιδιά, είπε. Αν και η αναπαραγωγή δεν είναι απαραίτητος στόχος του γάμου, τα παιδιά από λεσβιακά ζευγάρια, θα επωφεληθούν από τη σταθερότητα που παρέχεται από το γάμο, όπως από το κράτος και την κοινωνία. Το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει μιας δεύτερης κατηγορίας κατάσταση-status. Η διάκριση που χαρακτηρίζει το δεύτερης κατηγορίας status είναι επιβλαβής για τις λεσβίες. Αυτές οι διαπιστώσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς η υποθέση θα διανύσει δρόμο μέσα από χρόνια εφέσεων.

Ένα από τα ισχυρότερα σημεία του δικαστή Walker ήταν ότι οι παραδοσιακές έννοιες- αντιλήψεις του γάμου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν τις διακρίσεις, όπως ακριβώς και οι ρόλοι των φύλων στον ετερό γάμο έχουν αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Όλοι οι γάμοι είναι πλέον ενώσεις ισότητας, έγραψε, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριστεί αυτή η ισότητα σε ετερό ζευγάρια. Ο αποκλεισμός των λεσβιακών ζευγαριών από το γάμο "υπάρχει ως ένα κατασκεύασμα από την εποχή που τα φύλα είχε θεωρηθεί ότι έχουν διακριτούς ρόλους στην κοινωνία και στο γάμο”, έγραψε. "Εκείνη η εποχή έχει παρέλθει".

Για να δικαιολογηθεί η εγγενής-έμφυτη διάκριση της πρότασης επί τη βάσει του φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, έγραψε, θα πρέπει να υπάρξει ένα αναγκαίο κρατικό συμφέρον στην απαγόρευση του λεσβιακού γάμου. Αλλά καμία ορθολογική βάση για τη διάκριση δεν παρουσιάστηκε στη δίκη που διήρκησε δυόμισυ εβδομάδες τον Ιανουάριο 2010, είπε. Η πραγματική αιτία της Πρότασης 8, έγραψε, είναι μια ηθική άποψη "ότι υπάρχει κάτι λανθασμένο με τα λεσβιακά ζευγάρια", και πως δεν είναι επιτρεπτή αιτία για τη νομοθεσία.

"Η Ηθική αποδοκιμασία μόνο”, γράφει, με λέξεις που θα μπορούσαν κάποια μέρα να βοηθήσουν να αλλάξει η ιστορία, "είναι ακατάλληλη βάση για να αρνηθεί τα δικαιώματα στις queer".

Το ιδεολογικά παράξενο ζευγάρι που οδήγησε την υπόθεση – οι δικηγόροι Ted Olson και David Boies, οι οποίοι ήταν αντίπαλοι στη μάχη του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2000 - είχαν επικριθεί από ορισμένες υποστηρίκτριες του λεσβιακού γάμου πως προσφεύγουν πολύ γρήγορα στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Σίγουρα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το σημερινό Ανώτατο Δικαστήριο θα επικυρώσει την απόφαση του δικαστή Walker. Αλλά υπάρχουν φορές που οι νομικές γνωμοδοτήσεις βοηθούν την κοινή γνώμη.

Ακριβώς όπως έκαναν για τη φυλετική ισότητα σε προηγούμενες δεκαετίες, η στιγμή έχει φτάσει ώστε τα ομοσπονδιακά δικαστήρια να προσδώσουν την πλήρη ισότητα στα εκατομμύρια των queer.


Το άρθρο το βρήκαμε στις 4.8.10 και το μεταφράσαμε από την The New Work Times στην http://www.nytimes.com/2010/08/05/opinion/05thu1.html?_r=1