1 Σεπ 2010

Επιστολή της κα. Στρατηγάκη για την ανάδειξη γυναικών σε θέσεις επικεφαλής εκλογικών συνδυασμών

Επιστολή στις γραμματείες των κομμάτων και Δελτίου Τύπου από την κα. Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέα Ισότητας

ΘΕΜΑ: Ανάδειξη γυναικών σε θέσεις επικεφαλής εκλογικών συνδυασμών στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης (Περιφερειακές και Δημοτικές)


Με αφορμή τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις επερχόμενες εκλογές της περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, διαπιστώνουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών ως επικεφαλής συνδυασμών είναι πολύ περιορισμένη, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις ή εξαγγελίες των περισσότερων πολιτικών φορέων περί προώθησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο, ότι η κοινωνική ευημερία και η αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτισών, αποτελούν κοινό στόχο όλων των πολιτικών φορέων θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή νέου τρόπου επιλογής των επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών με στόχο η πολιτική διαδικασία να ενεργοποιήσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις προς όφελος της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων δεν αποτελεί πλέον ευκαιριακή ή απλώς επικοινωνιακή προτεραιότητα, αλλά συνιστά κοινωνική επιταγή που θα πρέπει να διέπεται από το κριτήριο της κοινωνικής προσφοράς και της αξιοκρατίας.

Στον πρόσφατο νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας με διευρυμένη σύνθεση και αρμοδιότητες, αποτυπώνεται ρητά και η εισήγηση μέτρων για την προώθηση των γυναικών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή, καθώς επίσης και η υποχρέωση των Δήμων να συμπεριλάβουν στους οργανισμούς τους υπηρεσιακή μονάδα, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και πολιτικών Ισότητας των Φύλων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας καλούμε να περιλάβετε στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων σας τη παράμετρο του φύλου των υποψηφίων των επικεφαλής προκειμένου να γίνει πράξη η ενεργή προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στόχος που ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση με δημιουργική προοπτική της πολιτικής ζωής της χώρας.

Θα ήταν ευχής έργον στις επικείμενες εκλογές να ανατραπεί το ιδιαίτερα ισχνό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών (2006) κατά τις οποίες σε σύνολο 1033 εκλεγμένων δημαρχίνων-ων μόνο 32 ήταν γυναίκες- ποσοστό που δεν ξεπερνά το 3,1%.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας

Μαρία Στρατηγάκη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2010



Ανάδειξη γυναικών σε θέσεις επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων σχετικά με τη συγκρότηση των εκλογικών συνδυασμών στις επερχόμενες εκλογές της περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των γυναικών ως επικεφαλής συνδυασμών είναι πολύ περιορισμένη.

Το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων περί προώθησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στόχου που ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση και εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής της χώρας.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη απέστειλε επιστολή στις-στους Γενικές Γραμματείς και υπεύθυνες-ους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων με την οποία τις-τους καλεί να περιλάβουν στα κριτήρια επιλογής των επικεφαλής των συνδυασμών τους την παράμετρο του φύλου προκειμένου να γίνει πράξη η ενεργή προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Θεωρούμε αναγκαίο να ανατραπεί το ιδιαίτερα ισχνό αποτέλεσμα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών (2006) κατά τις οποίες σε σύνολο 1033 εκλεγμένων δημαρχίνων-ων μόνο 32 ήταν γυναίκες- ποσοστό που είναι λιγότερο από 3,1%.