2 Σεπ 2010

Ανάγκη για την βελτίωση των δικαιωμάτων των τρανς στην ΕΕ

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των τρανς στην ΕΕ, ειπώθηκε στη διάσκεψη του κοινοβουλίου.

Η Σουηδή ευρωβουλευτίνα Eva-Britt Svensson, η οποία είναι προεδρίνα στο κοινοβούλιο της επιτροπής για τα δικαιώματα των γυναικών και της ισότητας των φύλων, δήλωσε στις συμμετάσχουσες ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί την αλλαγή της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των τρανς επειδή «τα πράγματα δεν συμβαίνουν αρκετά γρήγορα".

"Έχουμε να βελτιώσει την τεχνογνωσία μας και την εμπειρογνωμοσύνη σε όργανα λήψης αποφάσεων ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διακρίσεις που οι transgender εξακολουθούν να υπόκεινται στην κοινωνία», είπε.

"Είναι 2010, και οι άνθρωποι εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου".

Η κα. Svensson, μια από τις ομιλήτριες της Ομάδας των Πρασίνων - Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας στη διάσκεψη για την ισότητα των τρανς που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, μίλησε για «Ετεροκεντρικούς heterocentric κανόνες» που διέπουν τις δομές εξουσίας, “που σημαίνει ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη δύναμη στην κοινωνία".

«Οφείλουμε να εργαστούμε για τα θέματα αυτά στη Βουλή», είπε.

Αναγνώρισε ότι στην επιτροπή FEMM "δεν έχουμε σε προτεραιότητα τα δικαιώματα των ατόμων transgender όσο θα έπρεπε να έχουμε", αλλά επέμεινε ότι ορισμένα μέτρα έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της κατάστασης.

“Ως ευρωβουλευτίνες έχουμε λόγο στην λήψη αποφάσεων της ΕΕ, αλλά επίσης πρέπει να πιέσουμε σε εθνικό επίπεδο", πρόσθεσε.

"Πρέπει επίσης να εργαστούμε για να το κάνουμε στην κοινωνία των πολιτισών διότι εκεί μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα των transgender στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας".

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Raül Romeva i Rueda, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της διακοματικής ομάδας για τις λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικές και τρανς (LGBT), είπε πως η επείγουσα δράση είναι απαραίτητη για να ασκηθεί δίωξη κατά των δραστών βίας κατά των transgender.

“Αυτές οι άνθρωποι πρέπει να διώκονται", είπε, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές με την αιτιολογία της «πολιτισμικής διαφορετικότητας».

Ο Romeva i Rueda τόνισε πως μιλάμε για το «μεγάλο g» και το «μικρό t» στο LGBT κίνημα, λέγοντας “αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει".

"Η δράση είναι ζωτικής σημασίας, είναι επείγουσα", δήλωσε ο Romeva i Rueda, επίσης μέλος της επιτροπής του κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. "Σε πολλά μέρη είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου - όχι απλά ένα φιλοσοφικό ζήτημα".

Η Διοργανώτρια και Ολλανδή αναπληρώτρια Marije Cornelissen, η οποία έχει δεκτεί την βράβευσή της από το Περιοδικό του Κοινοβουλίου ως βουλευτίνα για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, μίλησε για τη σημασία της ενσωμάτωσης των τρανς ζητημάτων στην εργασία-έργο ολόκληρης της Βουλή.

Μιλώντας εξ ονόματος του τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ισότητας των φύλων και της μη διακριτικής μεταχείρισης, η κα. Belinda Pyke είπε ότι υπάρχει ακόμα «τεράστια μισαλλοδοξία και η άγνοια για τα transgender ζητήματα».

Τονίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί η «βασική γνώση», υποσχέθηκε να «αυξήσει γενικότερη ευαισθητοποίηση» για transgender ζητήματα, και είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας του κοινωνικού φύλου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή της η κα. Pyke για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο 2009, το οποίο περιλαμβάνει ειδική αναφορά στην ταυτότητα του κοινωνικού φύλου.


Την είδηση την βρήκαμε στις 1.9.10 και την μεταφράσαμε γραμμένη από την Martha Moss στην http://www.theparliament.com/latest-news/article/newsarticle/call-for-new-laws-on-transgender-rights/