5 Σεπ 2010

Συνέδρια αμφισεξουαλικότητας

Ανασκόπηση: Αμφισεξουαλικά συνέδρια για την αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους, τη λογοκρισία και το Σαίξπηρ

Δύο σημαντικά γεγονότα, στην αμφισεξουαλική αντζέντα έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η 2010 μπορεί τελικά να μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως μια χρονιά για τον εορτασμό της Ημέρας Υπερηφάνειας-Pride, αλλά και ως χρονιά του Β στο LGBT όπου έβαλε φτερά και πέταξε στον ουρανό. Η αμφισεξουαλική κοινότητα ενηλικιώνεται - και πιστεύουμε ότι είναι καιρός η κυβέρνηση και άλλες σεξουαλικές μειονότητες να την λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τις.

Η πρώτη ήταν, την Πέμπτη κατά την αργία των τραπεζών, η BiReCon2010-Bisexual Review Conference 2010. Ποικιλοτρόπως αξιολογείται ως το πρώτο διεθνές συνέδριο για την έρευνα και αμφισεξουαλικών «Αμφι-αναγνωρίσεων», η BiReCon τοποθετείται ως το πρώτο το Σαββατοκύριακο BiCon και προσέλκυσε περίπου 70 επιστημόνισες και ερευνήτριες από όλο τον κόσμο.

Η BiReCon 2010 αυτοχαρακτηρίστηκε ως "ένα γεγονός που έφερε κοντά ερευνήτριες και συγγράφισσες με τις ακτιβίστριες, τις οργανώσεις και τα μέλη της Αμφί κοινότητας" - και σύμφωνα με τη διοργανώτρια των συνεδρίων Meg Barker, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια διάσκεψη κατέληξε με ένα πραγματικά διεθνές ακροατήριο και συμμετοχή.

Η εκδήλωση χαιρέτισε την συνεισφορά ενός μεγάλου αριθμού σημαντικών διεθνών συγγραφισσών, ερευνητριών και ακτιβιστριών, συμπεριλαμβανομένων της Serena Anderlini D'Onofrio, που έχει γράψει εκτενώς για την Αμφισεξουαλικότητα, και πιο πρόσφατα το «Γαία και η Νέα Πολιτική της Αγάπης» και του Robyn Ochs του Κέντρου Αμφισεξουαλικών -Bisexoual Resources Centre και συγγραφέας του βιβλίου «Getting Bi».

Η BiReCon παρουσίασε εργασίες για την Αμφισεξουαλικότητα που διεξάγονται επί του παρόντος στην Αγγλία, καθώς και την παρουσίαση εμπειριών και πρακτικών που σχετίζονται με τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα της Αμφισεξουαλικότητας.

Μια σημαντική πτυχή, και στα δύο εργαστήρια και τις παρουσιάσεις, ήταν η αίσθηση ότι οι λεσβίες, γκέι και αμφισεξουαλικές εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις τόσο στον χώρο εργασίας και στην κοινωνία – όσο και από τα ετερό και τις λεσβίες και γκέι συναδέλφισσες.

Μια έρευνα για την Lgbt ισότητα στην εργασία στην τοπική αυτοδιοίκηση από την Surya Monro, μια έρευνα που βασίζεται στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield, πρότεινε ότι οι πολιτικές για την κοινωνική ένταξη παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ρητορικές, με την Lgbt ισότητα να τοποθετείται χαμηλά στην ιεραρχία, και η προσάρτηση, προσθήκη προσδιορισμός της αμφισεξουαλικότητας στο τέλος των λεσβιών και των γκέι. Τα υψηλά επίπεδα Lgbtφοβίας παραμένουν, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, ενώ η αμφισεξουαλικότητα είναι σχεδόν αόρατη. Ακόμη και σε τομείς όπου η Lgbt εργασία είναι πιο εδραιωμένη, η κα Monro ανακάλυψε υψηλά επίπεδα της άγνοιας για την αμφισεξουαλικότητα, και σε ορισμένες περιπτώσεις έμπρακτη-ενεργή αμφιφοβία- biphobia.

Η BiReCon ακολουθήθηκε από την BiCon 2010 οι τέσσερεις εντυπωσιακές ημέρες ήταν κατά ένα μέρος της αύξησης της ευαισθητοποίησης, κατά ένα μέρος ακτιβιστικού φόρουμ και κατά ένα μέρος καθαρής διασκέδασης. Όπως πολλές συμμετέχουσες περιέγραψαν, το BiCon ήταν περισσότερο μια σύμβαση παρά ένα συνέδριο - αν και αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακύρωσε την καθοριστικής σημασίας αμφισεξουαλική αντζέντα.

Οι πιο ηλικιωμένες ψήφισαν την υποστήριξη σε τεχνικά ζητήματα: για πρώτη φορά οι συμμετέχουσες ανακάλυψαν - πολλές για πρώτη φορά - την αίσθηση ότι ανήκουν σε έναν κόσμο όπου η σεξουαλικότητά τις δεν τίθονταν συνεχώς υπό αμφισβήτηση ούτε δεχόταν επίθεση. Όπως μια εκπροσώπισα το έθεσε: ολόκληρο το Σαββατοκύριακο ήταν "πολύ επιβεβαιωτικό".

Το φάσμα των θεμάτων που καλύφθηκαν είναι συντριπτικό, αν όχι τρομακτικό. Οι περισσότερες συνεδρίες αφορούσαν θέματα που σχετίζονταν με την αμφισεξουαλικότητα - αλλά όχι όλες. Υπήρξαν συνεδριάσεις για τα αμφισεξουαλικά περιοδικά-εφημερίδες, την δημόσια εκ-δήλωση-coming out ως αμφισεξουαλική και τον αμφισεξουαλικό ακτιβισμό. Η ακαδημαϊκή Kaye McLelland μπορεί να έκανε να σηκωθούν μερικά φρύδια στη συνεδρία με τίτλο «Queering Σαίξπηρ», η οποία παρουσιάστηκε - και ήταν πρόκληση – ειδικά στην αμφισεξουαλική ανάγνωση του Σαίξπηρ ενώ ο Robyn Ochs έμεινε στο να παρουσιάσει ένα εργαστήριο που αμφισβήτησαν την ιδέα των δυαδικών εντός της σεξουαλικής φάσματος, ενώ.

Υπήρχαν συνεδρίες για το έγκλημα μίσους και τον τρόπο αντιμετώπισής του, καθώς και λογοκρισία, τόσο εντός της αμφισεξουαλικής κοινότητας όσο και από εξωτερικές πηγές. Ενδιαμέσως παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την ως τώρα μεγαλύτερη έρευνα στον κόσμο για τις διακρίσεις κατά των αμφισεξουαλικών στο χώρο εργασίας από τον εκπαιδευτή επαγγελαμτιών, Heidi Bruins-Green.

Στην ανάλαφρη πλευρά, υπήρχαν εργαστήρια σχετικά με το BDSM για αρχάριες, Τάντρα και "απογύμνωση". Τα απογεύματα ήταν μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και συζήτηση ως αργά τη νύχτα, με μια γιορτή “ceilidh” το Σάββατο και μία σατιρική στέψη της “Αμφί-Βασίλισσας-α” το βράδυ της Κυριακής.
Το συνέδριο BiCon 2010 έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου και, προσέλκυσε περισσότερες από 500 συνέδρους, περιγράφεται από τις διοργανώτριες ως η μεγαλύτερη διοργάνωση που έγινε ποτέ ως τώρα.

Η διοργανώτριες τώρα επικεντρώνονται στη BiCon 2011, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο Leicester τη 1 έως 4 Σεπτέμβρη 2011


http://www.pinknews.co.uk/2010/09/02/review-bisexuality-conferences-tackle-hate-crime-censorship-and-shakespeare/

*Α Céilidhs= γιορτή με μουσική και χορό που διευκολύνει το φλέρτ και τις προοπτικές του γάμου για τις νέες. Μια δημοφιλής κοινωνική διέξοδος στις αγροτικές περιοχές της Ιρλανδίας και της Σκωτίας.