19 Σεπ 2010

Υπερ-αποδοτικά οχήματα

Τρεις οι νικήτριες σε διαγωνισμό για υπερ-αποδοτικά οχήματα

Ντιτρόιτ: Ένα τετραθέσιο αυτοκίνητο, με κατανάλωση μόλις 2,3 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, είναι μια από τις τρεις νικήτριες του Βραβείου Αυτοκίνησης Χ, με έπαθλο 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάπτυξη οχημάτων παραγωγής με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Το ήμισυ του χρηματικού έπαθλου απονέμεται στην εταιρεία Edison2, με έδρα τη Βιρτζίνια, η οποία συμμετείχε με το «Πολύ Ελαφρύ Όχημα Νο. 98».

Η Edison2 αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει ηλεκτροκινητήρα λόγω του μεγάλου βάρους. Το όχημά της βασίζεται σε έναν μονοκύλινδρο κινητήρα που καίει αιθανόλη (οινόπνευμα) και προσφέρει απόδοση 43,3 χλμ ανά λίτρο καυσίμου.

Ο αεροδυναμικός σχεδιασμός βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης, ενώ τα εξαρτήματα από αλουμίνιο πάνω σε ένα ατσάλινο σασί επιτρέπουν να διατηρηθεί το βάρος του αυτοκινήτου στα 376 κιλά.

Η Edison2 σκοπεύει τώρα να βελτιώσει την αισθητική του οχήματος και αναζητά συνεργάτιδες για τη μαζική παραγωγή του με τιμή γύρω στα 20.000 δολάρια

Οι δύο άλλες συμμετοχές που μοιράζονται το βραβείο καινοτομίας βασίζονται σε ηλεκτροκινητήρες: Το διθέσιο Wave2 της αμερικανικής Li-Ion Motors καλύπτει απόσταση έως και 300 χλμ σε κάθε φόρτιση, ενώ το μικροσκοπικό E-Tracer 7009 της ελβετικής X-Tracer Team βγάζει 330 χλμ με μια φόρτιση.

Και οι δύο εταιρείες δέχονται παραγγελίες για τα μοντέλα τους, τα οποία ελπίζουν να διαθέσουν αργότερα στην αμερικανική αγορά.

Συνολικά 111 ομάδες συμμετείχαν στο διαγωνισμό για το Βραβείο Αυτοκίνησης Χ, τον οποίο χρηματοδοτεί η εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτων Progressive Insurance.

Την πρωτοβουλία είχε το Ίδρυμα Βραβείων Χ, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την καινοτομία «για το όφελος της ανθρωπότητας». Αντίστοιχος διαγωνισμός έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη ιδιωτικών σκαφών που μπορούν να πραγματοποιήσουν υποτροχιακές πτήσεις στο όριο του Διαστήματος.

Οι τρεις νικήτριες του διαγωνισμού Αυτοκίνησης είναι τώρα δικαιούχοι σε πρόγραμμα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που προωθεί νέα αποδοτικά οχήματα για την αγορά των ΗΠΑ.


Την είδηση και την φωτογραφία την βρήκαμε στις 16.9.10 από την in.gr στην http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231059380