17 Σεπ 2010

Ο Πάπας επιτέθηκε, στην “επιθετική εκκοσμίκευση”

Ο Πάπας επιτέθηκε, με την άφιξή του στην Αγγλία, στην “επιθετική εκκοσμίκευση”,

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI έφθασε σήμερα στην Αγγλία για μια τετραήμερη περιοδεία.

Εκφώνησε λόγο έξω από το Holyrood House στο Εδιμβούργο, μετά τη συνάντηση με τη Βασίλισσα, προειδοποίησε την Αγγλία να προσέξει τις "επιθετικές μορφές του κοσμικού κράτους” και παρότρυνε το πλήθος να διατηρήσει τις παραδοσιακές αξίες, ενώ γίνεται μια σύγχρονη και πολυπολιτισμική κοινωνία.

Είπε ότι «η ακραία αθεεία» του Χίτλερ οδήγησε στη φρίκη του Ολοκαυτώματος και επαίνεσαι τη στάση της Αγγλίας εναντίον της.

Και πρόσθεσε: "Σήμερα, η Αγγλία προσπαθεί να είναι μια σύγχρονη και πολυπολιτισμική κοινωνία. Σε αυτό το προκλητικό εγχείρημα, μπορεί να διατηρήσει πάντα το σεβασμό της για τις παραδοσιακές αξίες και πολιτιστικές εκφράσεις όπου οι πιο επιθετικές μορφές της κοσμικότητας δεν είναι πλέον αξία ή δεν θα τις ανεχθεί".

Ο Πάπας θα κάνει λειτουργεία στο πάρκο Bellahouston απόψε στην Γλασκώβη, παρομοίως στο Λονδίνο το Σάββατο και την Κυριακή στο Birmingham.

Σήμερα, ο 83χρονος έκανε την ισχυρότερη δήλωσή του ακόμη και από εκείνη σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, που αποτέλεσε σκάνδαλο για την Καθολική Εκκλησία, λέγοντας ότι αισθάνθηκε “θλίψη, καθώς επίσης, πως αρχικά η εκκλησία δεν ήταν αρκετά προσεκτική και δεν ήταν επαρκώς γρήγορη και αποφασιστική στο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα".

Είπε πως κακοποιήτριες-ες υποφέρουν από την «ασθένεια» και ότι προτεραιότητα του ήταν η ίαση των θυμάτων.

Απαντώντας στο θυμό ορισμένων τμημάτων του κοινού σχετικά με κρατική χρηματοδότηση της επίσκεψής του, ο Πάπας είπε πως η Αγγλία έχει μια “μεγάλη ιστορία αντι-καθολικισμού αλλά είναι επίσης μια χώρα με μεγάλη ιστορία στην ανοχή”.

Χιλιάδες άνθρωποι ήταν στους δρόμους του Εδιμβούργου να δουν το Ποντίφικα και η αστυνομία είπε ότι υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες. Ωστόσο, εκατοντάδες πρόκειται να κάνουν μια πορεία κατά μήκος του Λονδίνου και ένα συλλαλητήριο έξω από τη Downing Street κατά την επίσκεψη του το Σάββατο.

Το συλλαλητήριο θα συμπεριλάβει ομιλήτριες όπως ο Richard Dawkins, οι οποίες επιτέθηκαν τον Πάπα για την καταδίκη του στα queer δικαιώματα, στην αντισύλληψη και στην άμβλωση.

Στον Πάπα επίσης επιτέθηκαν η National AIDS Trust και ο Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Σε κοινή ανοιχτή επιστολή, είπαν ότι "οι ανεύθυνες και με διακρίσεις δηλώσεις του" για τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική υγεία έθεσαν και θέτουν ζωές σε κίνδυνο.

Ισχυρίστηκαν ότι γυναίκες σκοτώθηκαν και βλάπτηκαν, επειδή δεν μπορούν ακόμη σήμερα να κάνουν νόμιμα αμβλώσεις σε ορισμένες χώρες, ότι τα προφυλακτικά είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του ιού Hiv-aids και ότι χρησιμοποιήσε και χρησιμοποιεί τη θέση του για να “υποκινήσει και να νομιμοποιήσει τη μισαλλοδοξία, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις εις βάρος των LGBT σε όλη την υφήλιο”.

Την είδηση την βρήκαμε στις 16.9.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/09/16/pope-attacks-aggressive-secularism-as-he-arrives-in-uk/