22 Σεπ 2010

Φραγμός στην κατάργηση της πολιτικής "Μην ρωτάς, μη λές" απ' το Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Washington (CNN) - Ένα γραφικό παράδειγμα της εκλογικής περιόδου της πολιτικής στο χώρο εργασίας, είναι το νομοσχέδιο της άμυνας που θα καταργήσει την πολιτική των ενόπλων δυνάμεων “Μην ρωτάς μη λες”, η πολιτική μπλοκαρίστηκε στις 21.9.10 στη Γερουσία των ΗΠΑ από μέλος της Ρεπουμπλικανικής ολομέλειας που κωλυσιεργούσε.

Το νομοσχέδιο έμεινε στάσιμο σε μια ψηφοφορία 56-43, τέσσερις από τις 60 ψήφους που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση. Ο Γερουσιαστής της ηγέτης της ολομέλειας Harry Reid, της Νεβάδα, άλλαξε την ψήφο του σε «όχι» ως κίνηση τακτικής, που του επιτρέπει να φέρει το μέτρο-νομοσχέδιο αργότερα.

Ο Reid και άλλες από το Δημοκρατικό κόμμα κατηγόρησαν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πως καθυστερεί την νομιμοποίηση του νομοσχεδίου της Εθνικής Άμυνας, που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη, για να υπονομεύσει την κατάργηση της πολιτική "μη ρωτάς, μην λες” και μια διάταξη για τη μετανάστευση που προσφέρει μια διέξοδο προς την ιδιότητα της πολίτισας για τις φοιτήτριες και τις ένστολες, οι οποίες είναι παιδιά των παράνομων μεταναστριών.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αντικρούει με το ότι το Δημοκρατικό κόμμα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το νόμο της αμυντικής πολιτικής ο οποίος εγκρίνει 725 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες για να επιβάλουν μέσω των παροχών δημοφιλών στην πολιτική του βάση πριν από τις εκλογές του Κογκρέσου στις 2 Νοεμβρίου.


Ο γραμματέας τύπου του λευκού οίκου, Robert Gibbs, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ψηφοφορία, αλλά είπε ότι "θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες” ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει την κατάργηση της πολιτικής "μη ρωτάς, μην λες” που απαγορεύει τις ανοικτά λεσβίες στις ένοπλες δυνάμεις.

Η ομοσπονδιακή δικαστίνα Virginia Phillips απεφάσισε πρόσφατα ότι η πολιτική "μη ρωτάς, μην λες” είναι αντισυνταγματική, και η αβεβαιότητα δράσης του Κογκρέσου μετά από τη ψηφοφορία στις 21.9.10 περιπλέκει περαιτέρω το θέμα.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση για τα queer δικαιώματα, είπε απαντώντας στην ψηφοφορία, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να αφήσει την απόφαση του δικαστηρίου σε ισχύ αντί να υποβάλει έφεση.

"Έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να αγωνιστούμε για την κατάργηση της πολιτικής DADT μέσω της δράσης του Κογκρέσου, αλλά εν τω μεταξύ, το συμφέρον των ενστόλων - καθώς και της χώρας - εξυπηρετούνται κάνοντας ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από το σκοπό αυτής της νομοθεσίας διακρίσεων ", δήλωσε η Joe Solmonese, προεδρίνα της οργάνωσης.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο άμυνας ήταν θερμότερη στην πορεία προς την ψηφοφορία. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατηγόρησε τον Reid πως προσπαθεί να το εμποδίσει από το να προτείνει τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και επέκρινε το σχέδιο του για αναστροφή, σχετικά με την παροχή της μετανάστευσης, που είναι γνωστή ως νομοθεσία DREAM.

«Δεν έχω δει ποτέ μια τέτοια κυνική χρησιμοποίηση των αναγκών των ενστόλων», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής John McCain της Αριζόνα, κορυφαίος στην επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τις ένοπλες δυνάμεις, αποκαλώντας την επέκταση του νομοσχεδίου “μια κυνική πράξη για πολιτικούς λόγους, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν προσπαθούν να περισώσουν όπως φαίνεται μια χαμένη εκστρατεία-καμπάνια”.

Ο Reid αντικρούει ότι η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση είναι ένα πλήγμα για τις queer Αμερικανίδες, καθώς και εκείνων που γεννιούνται από παράνομες μετανάστριες, οι οποίες θέλουν να υπηρετήσουν την χώρα τις.
Το στρατηγικό σχέδιο του “Υπουργείου Άμυνας ¹” αναφέρει ρητά ότι το να περάσει ο νόμος DREAM είναι ζωτικής σημασίας ώστε να βοηθήσει το σχήμα των ενόπλων δυνάμεων και να διατηρήσουν την αποστολή τις, έτοιμων δυνάμεων πλήρως εθελοντικών», ανέφερε ο Reid σε δήλωση του.

Ο McCain και άλλες Ρεπουμπλικανές “πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα από την καθεμία ότι οι πατριώτισες που εντείνουν την υπηρεσία τις, το ευγνώμων έθνος μας πρέπει να τις προσφέρει μια πορεία προς την ιθαγένεια, και ότι όποιαδήποτε από τις εθελόντριες θέλει να υπηρετήσει θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τις προσανατολισμού," είπε ο Reid.

Στις Ρεπουμπλικανές που αντιτίθενται περιλαμβάνονται ορισμένες γερουσιαστίνες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που είναι υπέρ της άρσης της απαίτηση του Πενταγώνου πως οι λεσβίες πρέπει να διατηρούν τη σεξουαλικότητά τις, μυστική.

Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι ηγέτιδες του Δημοκρατικού κόμματος θα μπορούσαν να περιορίσουν τις Ρεπουμπλικανικές τροποποιήσεις του ευρύτερου νόμου Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας που περιλαμβάνει τη διάταξη "μη ρωτάς, μη λες".

Ο Γερουσιαστής Mitch McConnell του Κεντάκυ, κορυφαίος της ολομέλειας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, πρότεινε μια συμφωνία για την ολομέλεια, να εξετάσει 20 τροπολογίες εκ περιτροπής, αλλά καμιά δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στην προσθήκη του νόμου DREAM στο νομοσχέδιο.

Ο Reid απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη απόκλιση από τον τρόπο που η Γερουσία διεξάγει συνήθως τις δραστηριότητές της. Ένας άλλος της ολομέλειας του Δημοκρατικού κόμματος, ο γερουσιαστής Dick Durbin του Ιλλινόις, δήλωσε η πρόταση του McConnell είχε ως στόχο να "σταματήσει το νομοσχέδιο DREAM".

Με 59 θέσεις στην αίθουσα, η Γερουσία του Δημοκρατικού κόμματος και οι σύμμαχοί της χρειάζονται τουλάχιστον μια Ρεπουμπλικανική ψήφο για να φθάσουν στις 60 που απαιτούνται για να ξεπεραστεί μια πολιτική κωλυσιεργία από το Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ωστόσο, καμία από τις μετριοπαθής Ρεπουμπλικανές που στο παρελθόν έχουν ψηφίσει με το Δημοκρατικό κόμμα δεν πέρασε από το διάδρομο αυτή τη φορά.
«Βρίσκομαι στη κορυφή ενός διλήμματος», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία, η Γερουσιαστίνα Susan Collins, από το Μαίην.

Η κα. Collins εξήγησε ότι υποστήριξε την κατάργηση της πολιτικής «Μη ρωτάς, μη λες", αλλά “δεν μπορούμε να ψηφίσουμε για να προχωρήσουμε σε αυτό το νομοσχέδιο στο πλαίσιο μιας κατάστασης που πρόκειται να κλείσει τη συζήτηση και αποκλείονται οι Ρεπουμπλικανικές τροποποιήσεις".

Ζήτησε μια συμφωνία που θα εγγυάται “την πλήρη και ανοικτή συζήτηση" και πρόσθεσε: "Τώρα δεν είναι η ώρα να παίξουμε με την πολιτική μόνο και μόνο επειδή η εκλογική περίοδος θα ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες".

Στις 20.9.10, η ποπ τραγουδίστρια Lady Gaga πραγματοποίησε αγώνα καλόντας την κα. Collins και τη συναδέλφισά της Ρεπουμπλικανή από το Μαίην, την Δημοκρατική Γερουσιαστίνα Olympia Snowe να ταχθούν υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος ώστε να ξεπεραστεί η αναμενόμενη προσπάθεια κωλυσιεργίας εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Τόσο η κα. Snowe και η κα. Collins αντιτίθενται στην πολιτική "Μη ρωτάς, μη λες”, και η κα. Collins ήταν η μόνη Ρεπουμπλικανική ψήφος στη Γερουσία Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών υποστηρίζοντας την απαλλαγή από αυτή την πολιτική.
Ωστόσο, και οι δύο εντάχθηκαν στην πολιτική κωλυσιεργίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αφ' ότου ο Reid αρνήθηκε να αλλάξει την προσέγγισή του.

Ο Reid είχε δηλώσει ότι ήθελε η Γερουσία να αναλάβει το νομοσχέδιο, αλλά η τελική ψηφοφορία να μην πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά τις εκλογές τις 2 Νοέμβρη. Απέρριψε την έκκληση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με το πώς η διαδικασία τροποποίησης θα προχωρήσει, αναφέροντας αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε ως τρόπο, των Ρεπουμπλικανών, διαμόρφωσης παρεμπόδισης της συζήτησης για σημαντικές πολιτικές.

Η νομοθεσία, η οποία αποτελεί ένα ευρύ νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, θέλει να καταργήσει την "μη ρωτάς, μη λες" αφ' ότου το Πεντάγωνο ολοκλήρωσε μια επισκόπηση-αναθεώρηση των επιπτώσεων της κατάργησης αυτής της πολιτικής στις ένοπλες δυνάμεις.

Η αναθεώρηση αναμένεται το Δεκέμβριο και θα χρησιμεύσει ως βάση για πιστοποίηση από τον πρόεδρο, τη γραμματεία άμυνας και την προεδρία Μεικτών Αρχηγών του προσωπικού ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορεί να χειριστεί την κατάργηση αυτής της πολιτικής.

Στις 21.9.10, ο στρατηγός που ορίστηκε να διευθύνει το Σώμα των Πεζοναυτών δήλωσε στην επιτροπή της Γερουσίας ότι πιστεύει πως οι απαντήσεις των πεζοναυτών για την κατάργηση της πολιτικής “μη ρωτάς, μη λες” είναι ως επί το πλείστον αρνητικές μέχρι στιγμής.

Ο στρατηγός James Amos είπε ότι έχει ακούσει ότι σε βάσεις του Ναυτικού οι απαντήσεις των πεζοναυτών σε μια διαδικτυακή έρευνα, "είναι κυρίως αρνητικές". Πρόσθεσε, ωστόσο, “Δεν το γνωρίζω ως γεγονός".

Στις γραπτές απαντήσεις της Επιτροπής της Γερουσίας των Ενόπλων Υπηρεσιών, ο Amos είπε ότι διαφωνεί με την κατάργηση της πολιτικής "μη ρωτάς, μη λες” σήμερα, διότι θα μπορούσε να διαταράξει τη συνοχή λόγω της "σημαντικής μεταβολής σε περίοδο παρατεταμένων πολεμικών επιχειρήσεων". Ταυτόχρονα, ο Amos κατέστησε σαφές ότι θα επιβλέπει την κατάργηση, αν υποχρεωθεί να το πράξει.

“Το Σώμα των Πεζοναυτών είναι πιθανώς μια από τις πιο πιστές υπηρεσίες που έχουμε στη χώρα μας”, δήλωσε ο Amos. "Κι αν ο νόμος αλλάξει από το Κογκρέσο και υπεγραφεί από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Σώμα των Πεζοναυτών θα το αναλάβει και θα το κάνει έξυπνα".
Πολλές Ρεπουμπλικανές διαμαρτύρονται ότι το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να προχωρήσει έως ότου ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των ενόπλων δυνάμεων.

Ο McCain, ο κορυφαίος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι η έγκριση κατάργησης μιας διάταξης πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης θα ισοδυναμούσε με προσβολή για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

“Το πιο βασικό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη θυσία των στρατευμάτων μας είναι να 'εχουμε το χρόνο να ακούσουμε τις απόψεις τις," είπε ο McCain στις 22.910.

Ο McCain ανέφερε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής των τεσσάρων τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων που αντιτίθεται στη δράση του Κογκρέσου για το θέμα πριν από την ολοκλήρωση της αναθεώρησης.

Το Δημοκρατικό κόμμα σημείωσε πως ο γραμματέας Αμυνας Robert Gates και ο Ναύαρχος Mike Mullen, κοινός πρόεδρος Αρχηγών, έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα υποστηρίξουν την κατάργηση της πολιτικής "μη ρωτάς, μη λες".

Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ομάδες εργασίας που εξετάζουν τον τρόπο εφαρμογής της αλλαγής, αν καταργηθεί η πολιτική "Μη λες μη ρωτάς". Οι ομάδες εξετάζουν ζητήματα όπως τα δικαιώματα στη στέγαση, όπου ακόμα και το προσωπικό εμφανίζει ευαισθησία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.9.10 στο CNN στην http://us.cnn.com/2010/POLITICS/09/21/senate.defense.bill/index.html