28 Σεπ 2010

ΤΕΛΟΣ στην σεξουαλική βία ΤΩΡΑ

Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΕΛΟΣ στην σεξουαλική βία ΤΩΡΑ

Με ευκαιρία την ανακοίνωση της πενταετούς Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων, η Ευρωπαία Επιτρόπισα Δικαιοσύνης, Viviane Reding, αναγνώρισε την ανάγκη για μία πανευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής βίας που, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, βιώνουν περισσότερο από το ένα δέκατο (>10%) των γυναικών που ζουν στην Ευρώπη.

Με βάση τα πιο πάνω, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την έξαρση περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Στην Κύπρο, συμφώνα με τελευταία δημοσιεύματα για τους βιασμούς γυναικών συμπεριλαμβανομένων οικιακών βοηθών, μεταναστριών, και κοριτσιών, είναι προφανές ότι υπάρχει μια γενική αυξητική τάση αναφοράς περιστατικών σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ποινικές στατιστικές, κατά το χρονικό διάστημα 1990-1996 τα περιστατικά βιασμών αυξήθηκαν κατά 361%, και την περίοδο 2000-2003 σημειώθηκε επιπλέον αύξηση κατά 195%. Παρόλα αυτά η Κύπρος έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καταγγελίας και καταδίκης της βίας κατά των γυναικών στην Ευρώπη.

Τα ποσοστά αναφοράς της βίας αλλά και το ποσοστό καταδικών που εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά, αντικατοπτρίζουν μεταξύ άλλων την λανθασμένη αντίληψη ότι η σεξουαλική βία που βιώνουν οι γυναίκες αποτελεί ιδιωτική υπόθεση. Αντικατοπτρίζουν επίσης, την κυρίαρχη πατριαρχική κουλτούρα επίρριψης ευθυνών στη γυναίκα-θύμα αντί στον θύτη. Συγχρόνως, είναι γεγονός ότι στην Κύπρο η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται και ερμηνεύεται μόνο μέσα από το πλαίσιο των οικογενειακών σχέσεων ενώ αντίθετα θα έπρεπε να ερμηνεύεται μέσα από το ευρύτερο κοινωνικό φάσμα της ανισότητας των φύλων και των παραδοσιακά δομημένων σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου καλεί το κράτος να προβεί άμεσα στην ανάπτυξη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και φροντίδας των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων σεξουαλικής βίας, μέσα από την ανάπτυξη μίας λειτουργικής και αποτελεσματικής διατμηματικής συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας, των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, των υπηρεσιών υγείας, και άλλων αρμόδιων φορέων. Επιπλέον, πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις που να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του ανδρικού κοινού και την αλλαγή στερεοτυπικών στάσεων και αντιλήψεων για την σεξουαλική βία. Το κράτος καλείται επίσης, να βελτιώσει τις διαδικασίες ποινικής διερεύνησης και δίωξης αυτών των περιπτώσεων για την αντιμετώπιση του χαμηλού ποσοστού καταδίκης, ώστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι η βία κατά των γυναικών δεν είναι πλέον αποδεκτή.

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός, μη-κυβερνητικός οργανισμός συνδεμένος με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Την είδηση την βρήκαμε στις 28.9.10