15 Σεπ 2010

Ηλιακό δέντρο

Οι δρόμοι της Ευρώπης θα μπορούσαν σύντομα να φωτίζονται με ηλιακή ενέργεια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα ηλιακό πρωτότυπο δέντρο πέρασε πρόσφατα μια σημαντική φάση δοκιμής.

Το ηλιακό δέντρο ήταν στη διάθεση του κοινού για ένα μήνα, τον Οκτώβριο σε μια πολυσύχναστη οδό - την Ringstrasse - στη Βιέννη της Αυστρίας.

Είναι σε θέση να παρέχει αρκετό φως κατά τη διάρκεια της νύκτας, ακόμη και αν ο ήλιος δεν εμφανιστεί για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

"Τα ηλιακά κύτταρα του δέντρου είναι σε θέση να αποθηκεύσουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να δέχονται απευθείας ηλιακό φως για μέρες, εξ'αιτίας μιας συννεφιάς.

Τα ηλιακά δέντρα είναι πραγματικά μια πρακτική μορφή του δημόσιου φωτισμού," Η Christina Werner από την Διαχείρηση Πολιτιστικών Έργων της Βιέννης (Kulturelles Projektmanagement, ), είπε στην RenewableEnergyAccess.com.

Ο Δήμος της Βιέννης είναι τώρα στη διαδικασία να αποφασίσει αν πρέπει να εγκαταστήσει περισσότερα ηλιακά δέντρα.

«Ελπίζουμε ότι όχι μόνο η πόλη της Βιέννης, αλλά και άλλες πόλεις θα δουν τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τον φωτισμό του δρόμου και τη μείωση των εκπομπών", δήλωσε η Christina Werner. "Κάποια μέρα σύντομα τα ηλιακά δέντρα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι η κύρια μορφή του δημόσιου φωτισμού στην Ευρώπη".

Τοποθετώντας τα δέντρα ηλιακής ισχύος LED συστήματα φωτός, θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και θα μείωνε κάθετα στους λογαριασμούς των τοπικών αρχών, είπε.

Στο φωτισμό οδών καταναλώνεται το 10% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για το 2006 ή 2.000 δισ. kWh, και είχε ως αποτέλεσμα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των 2.900 εκατομμυρίων τόνων.

Η χρήση ενεργειακά αποδοτικού φωτισμού στην αυστριακή πόλη Graz, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 έσωσε στη πόλη 524.000 KWh ηλεκτρικής ενέργειας και 67.200 ευρώ ή 96.800 δολάρια το 2005.

"Οχι μόνο τα δέντρα αλλά και άλλα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι διακοσμημένα με ηλιακά κύτταρα και έτσι να διατηρηθούν οι δρόμοι καλά φωτισμένοι τη νύχτα», είπε.

Τα κλαδιά του ηλιακού δέντρου είναι διακοσμημένα με 10 ηλιακούς λαμπτήρες, κάθε ένας αποτελείται από 36 ηλιακά κύτταρα, έχουν, επίσης, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και ηλεκτρονικά συστήματα.

Ένας αισθητήρας χρησιμοποιήται για να μετρά το ποσό του φωτός στην ατμόσφαιρα και προκαλεί τους ηλιακούς λαμπτήρες να ανάψουν αυτόματα με τη δύση του ηλίου και να σβήνουν την αυγή.

Τα φώτα του δέντρου άναψαν για πρώτη φορά στη Βιέννη στις 8 Οκτωβρίου 2007 στις 23:00. Τώρα είναι στη διάθεση του κοινού έξω από το σπίτι της Όπερας της Σκάλας του Μιλάνου.

Το δέντρο σχεδιάστηκε από τον Ross Lovegrove, Βρετανό σχεδιαστή, ο οποίος είπε ότι δεν είναι μόνο αποτελεσματικό, αλλά επίσης ελκυστικό και δίνει "χαρακτήρα στο γκρίζο περιβάλλον της πόλης".

Η ιταλική εταιρεία που ειδικεύεται σε συστήματα σχεδίασης φωτισμού, Artemide, καθώς και η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο για φωτοβολταϊκά (Φ / Β) κύτταρα, η γερμανική εταιρεία Sharp Solar, ένωσαν τις δυνάμεις τις για να μετατρέψουν το σχέδιο σε πραγματικότητα.

Η ιδέα προήλθε από τον Peter Noever, διευθυντή του αυστριακού Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης (Österreichisches Museum fuer angewandte Kunst).

Ο Ross Lovegrove και η Sharp τώρα εργάζονται για τη μελέτη του σχεδιασμού ενός αυτοκινήτου που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια.
Η Sharp πάραξε, όγκο 434 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας το 2006 και κατείχε το 17% της παγκόσμιας αγοράς. Παράγει Φ / Β κύτταρα σε ένα εργοστάσιο στην Katsuragi, της Ιαπωνίας.

Οι περισσότεροι εξομειωτές της Sharp χρησιμοποιούνται για συστήματα ηλιακής ενέργειας σε στέγες, αλλά η εταιρεία εκτιμά ότι τα ηλιακά κύτταρα θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής από τα ρούχα ως τους δορυφόρους - συμπεριλαμβανομένων των χριστουγεννιάτικων δένδρων.


Την είδηση την βρήκαμε στις 21.12.07 και την μεταφράσαμε, γραμμένη από τη Jane Burgermeiser στην http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2007/12/introducing-the-solar-tree-50934