1 Σεπ 2010

Ο Fidel Castro ανέλαβε την ευθύνη για τις διώξεις των Queer στην Κούβα

Ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για την καταδίωξη των queer στην Κούβα στις δεκαετίες 1960 και '70. Ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού είπε στην εφημερίδα La Jornada ότι υπήρξαν στιγμές «μεγάλης αδικίας» εναντίον της queer κοινότητας.

"Αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος, είμαι εγώ», είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία προσωπική προκατάληψη εις βάρος των λεσβιών και γκέι, αλλά προσπάθησε να υπολογίσει πόσο υπεύθυνος ήταν για τις διώξεις.

Ο Κάστρο ήταν ηγέτης της Κούβας 1959 - 2009 και πίστευε ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι μια διεφθαρμένη συνέπεια του καπιταλισμού.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, πολλές queer υπέστησαν τα στρατόπεδα εργασίας στη Κούβα, η κατευθυντήρια γραμμή του καθεστώτος ήταν η “αναμόρφωση” των queer για να τις απαλλάξει από τις «αντεπαναστατικές τάσεις τις».

Ο Κάστρο πρόσθεσε ότι δεν έδωσε επαρκή προσοχή στο θέμα της λεσβοφοβίας, λέγοντας: "Την εποχή εκείνη δεχόμασταν συστηματικά σαμποτάζ, υπήρξαν ένοπλες επιθέσεις εναντίον μας, είχαμε πάρα πολλά προβλήματα".

Η λεσβιακή σεξουαλικότητα αποποινικοποιήθηκε εν μέρει στην Κούβα την χρονιά 1979 και η κοινή ηλικία συναίνεσης θεσπίστηκε την χρονιά 1992.

Κατά τις τελευταίες χρονιές, η Mariela Castro, ανιψιά του πρώην Προέδρου και κόρη του διαδόχου του, Raul Castro, είναι υπέρμαχη των Queer δικαιωμάτων.

Η κ. Mariela Castro, είναι η επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Παιδείας της Κούβας, υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του κινήματος για τη χορήγηση ίσων δικαιωμάτων δια νόμου σε όλες τις πολίτισσες, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων προς την κατεύθυνση του πολιτικού γάμου λεσβιακών ζευγαριών και την πρόσβαση στη μετάβαση φύλου.


Την είδηση την βρήκαμε την 1.9.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News, γραμμένη από την Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/09/01/castro-takes-responsibility-for-cuba-persecuting-gays/