24 Σεπ 2010

Παραδεκτή η υπόθεση της Gas και της Dubois για παιδοθεσία

Παιδοθεσία σε λεσβία συντρόφισα: Κάνοντας ένα ακόμη βήμα;

Το Δικαστήριο έκρινε προσφάτως παραδεκτή την υπόθεση Gas και Dubois κατά Γαλλίας, μια άλλη μεγάλη υπόθεση που αφορά την παιδοθεσία από λεσβίες. Ενώ στην υπόθεση E.B. κατά Γαλλίας, το Δικαστήριο ασχολήθηκε με την παιδοθεσία από μια και μόνο λεσβία και είχε να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς των άμεσων διακρίσεων, στην υπόθεση Gas και Dubois κατά Γαλλίας, το Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με την παιδοθεσία από λεσβία της συντρόφισα της βιολογικής γονέας και θα εξετάσει τους ισχυρισμούς της έμμεσης διάκρισης με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η Valérie Gas και η Nathalie Dubois είναι λεσβιακό ζευγάρι που έχουν σύμφωνο συμβίωσης οι οποίες συζούν από το 1989 και σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2002. Το 2000, η κυρία Dubois, γέννησε ένα παιδί συλληφθεί με ιατρικώς υποβοηθούμενη τεκνοποιία από ανώνυμο δωρητή. Η κα Gas αιτήθηκε για μια απλή εντολή παιδοθεσίας, αλλά η αίτηση απορρίφθηκε. Για τη Γαλλική Κυβέρνηση, η άρνηση αυτή δεν αιτιολογείται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των προσφευγουσών, αλλά για το καλύτερο συμφέρον του παιδιού. Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, μια απλή εντολή παιδοθεσίας υπέρ της Valérie Gas θα είχε ως αποτέλεσμα η βιολογική μητέρα του παιδιού να χάσει τη γονική μέριμνα. Για τις προσφεύγουσες, το να υπάρξει απώλεια της γονικής μέριμνας της βιολογικής μητέρας, με το να χορηγηθεί μια απλή διάταξη παιδοθεσίας στην συντρόφισά της, δημιουργεί διακρίσεις, διότι σε ένα ετερό ζευγάρι θα μπορούσε να αποφευχθεί η απώλεια με τη σύναψη γάμου, μια δυνατότητα που δεν είναι νομικά διαθέσιμη στη Γαλλία για τα λεσβιακά ζευγάρια.

Σύμφωνα με το άρθρο 365 του γαλλικού αστικού κώδικα, τα αποτελέσματα παιδοθεσίας, είναι η μεταβίβαση της γονικής μέριμνας από τη βιολογική γονέα στην θετή γονέα. Η διάταξη αυτή προβλέπει μια εξαίρεση. Όταν η-ο παιδοθετούμενη είναι παιδί της-του συζύγου, η γονική μέριμνα μπορεί να ασκείται από κοινού. Δεδομένου ότι η Γαλλία δεν αναγνωρίζει το γάμο λεσβιών, τα λεσβιακά ζευγάρια δεν μπορούν ποτέ να εμπίπτουν σε αυτή την εξαίρεση. Όπως τονίζουν οι προσφεύγουσες, ένα παιδί που παιδοθέτησε ένα λεσβιακό ζευγάρι δεν θα μπορούσε ποτέ παιδοθετηθεί από τη συντρόφισα της βιολογικής γονέας, ακόμα και αν έχουν ζήσει μαζί για πολλά χρόνια.

Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση στην υπόθεση Gas και Dubois κατά Γαλλίας. Η κα Gas και η κα Dubois έχουν ζήσει μαζί για περισσότερα από είκοσι χρόνια (Σύμφωνο Συμβίωσης από το 2002) και μία από αυτές γέννησε ένα παιδί που από κοινού τόσο επιθυμούσαν και οι οποίες από κοινού έχουν εμπλακεί ενεργά στην ανατροφή της. Αυτό αναγνωρίστηκε από τα γαλλικά δικαστήρια τα οποία έκριναν πως οι προσφεύγουσες έχουν αποδείξει πως από κοινού συμμετέχουν στην ανατροφή του παιδιού, παρέχουν φροντίδα και αγάπη προς την κόρη τις.

Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια εκ των πραγμάτων οικογένεια που επιδιώκει να γίνει οικογένεια "στα μάτια του νόμου”, αλλά αντιμετωπίζει αδυναμία με προφανείς επιζήμιες συνέπειες για το παιδί. Στα μάτια του παιδιού, καθώς και στης συντρόφισας ως τρίτη ενάγουσα, παρεμβαίνουν τονίζοντας, πως οι ενάγουσες είναι ήδη γονείς της. Η τρίτη ενάγουσα αναρωτιέται πώς μπορεί να μην ήταν προς το συμφέρον του παιδιού που γεννήθηκε μέσω γονιμοποίησης από άγνωστο δότη από ένα εκτός γάμου λεσβιακό ζευγάρι να έχει δύο νομικές γονείς να αντί για μία; Μια σημαντική υπόθεση περιμένει τώρα την απόφαση του Δικαστηρίου. Μένει να δούμε αν μια σημαντική νίκη περιμένει τις queer στο δρόμο προς την πλήρη αναγνώριση του ίσου νομικού καθεστώτος.


Την είδηση την βρήκαμε στις 23.9.10 στην Strasbourgobservers γραμμένη από την Lourdes Peroni στην http://strasbourgobservers.com/2010/09/23/adoption-of-same-sex-partners-child-taking-one-more-step/

Όσες θέλετε να διαβάσετε την υπόθεση (Αρ. Α. 43546/02) E.B. κατά Γαλλίας στην αγγλική πατήστε εδώ

Όσες θέλετε να διαβάσετε το παραδεκτό της υπόθεσης (Αρ. Προσφυγής 25951/07) Gas και Dubois κατά Γαλλίας στη γαλλική πατήστε εδώ