23 Σεπ 2010

Η λεσβία συγγράφισα Jill Johnston πέθανε

Η λεσβία και αγωνίστρια για την ισότητα των γυναικών συγγράφισσα Jill Johnston πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία 81 ετών.

Γεννημένη στο Λονδίνο έζησε με την σύζυγό της και συνεργάτιδα για 30 χρονιές, Ingrid Nyeboe, στο βορειοδυτικό Κονέκτικατ, μετά το δεύτερο γάμο τις την περασμένη χρονιά.

Πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου 2010.

Η Jill Johnston ήταν η συγγράφισα του δημιουργικού βιβλίου το 1974 Λεσβιακό Έθνος-Lesbian Nation: Η Γυναικεία Λύση και μια κριτική χορού για την Village Voice.
Έχει επίσης εκδόσει μια σειρά αυτοβιογραφικών κειμένων, δοκίμια και κριτικές.

Ήταν μια ηγέτιδα της ισότητας των γυναικών στη δεκαετία του 1960 και του 1970, πρωτοστατώντας στο λεσβιακό σεπερατιστικό- separatist κίνημα.
Η κα. Jill Johnston είπε στο “Αναθεώρηση Λεσβιών 2006”: "Μόλις κατάλαβα τα δόγματα της ισότητας των γυναικών, η λεσβιακή σεπερατιστική στάση μού φάνηκε ως θέση κοινής λογικής, ιδιαιτέρως αφ' ότου, ήταν βολικό, που ήμουν μια L-πρόσωπο.

“Zητούνται γυναίκες για να αφαιρέσουν την υποστήριξή τις από τους άνδρες, τον “εχθρό”, σε ένα κίνημα για τη μεταρρύθμιση, τη δύναμη και την αυτοδιάθεση".

Το 1993 νυμφεύθηκε την κ. Nyeboe στη Δανία και το ζευγάρι νυμφεύθηκε ξανά στο Κονέκτικατ το 2009. Η συγγράφισα υπήρξε παντρεμένη με τον Richard Lanham από το 1958-1964.

Η κα. Johnston έζησε με την σύζυγό της, την κόρη της Winifred Lanham, τον γιό της Richard Lanham και τα τέσσερα εγγόνια της.

Η κα. Ingrid Nyeboe έγραψε στην ιστοσελίδα της συγγράφισας: "Μας άφησε ειρηνικά και με αξιοπρέπεια, ας τιμήσουμε την τεράστια κληρονομιά της αγάπης, της καλοσύνης και της εκπληκτικής ευφυΐας της με εορτασμό της ζωής της, κάθε στιγμή στις δικές μας καθημερινές δραστηριότητες".


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.9.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News στην http://www.pinknews.co.uk/2010/09/22/lesbian-feminist-writer-jill-johnston-dies-aged-81/