27 Σεπ 2010

Oφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του στήθους

Μελέτη αναφέρει τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του στήθους

Μια νέα μελέτη δείχνει τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του στήθους μπορεί να είναι πιο μετριοπαθή από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί.
Σε μια πανεθνική έρευνα στη Νορβηγία, οι γυναίκες στην ηλικία των 50 και 60, οι οποίες έκαναν μια μαστογραφία κάθε δύο χρόνια μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του στήθους μόνο κατά ένα "μέτριο" 10%, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν τις εξετάσεις, σύμφωνα με με μια μελέτη στη New England στη Journal of Medicine στις 23.9.10.

Οι συγγράφισες της μελέτης υποστηρίζουν ότι η μαστογραφία δεν μπορεί να πιστωθεί όλο το ποσοστό μείωσης των θανάτων. Αντ 'αυτού, οι μαστογραφίες περικόπτουν κατά πάσα πιθανότητα τη θνησιμότητα μόνο στο 10%, που είναι η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, λέει η μελέτη.

Αυτό είναι ένα πολύ μικρότερο όφελος από τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου της Αγγλίας που φτάνουν στο ποσοστό του 35%, που δείχνει πως το 20% επανεξετάζονται σε ετήσια βάση που δημοσιεύθηκε το 2009.

Η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις λεσβίες, οι οποίες δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Στην έρευνα της Stonewall φαίνεται πως, 1 στις 12 λεσβίες και αμφισεξουαλικές ηλικίας μεταξύ 50 και 79 έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του στήθους, σε σύγκριση με τη 1 στις 20 γυναίκες γενικότερα.

Ο καθηγητής John Boyages, ένας κορυφαίος ειδικός στον καρκίνο του στήθους και συγγραφέας του βιβλίου Καρκίνος του Στήθους: Ανάληψη ελέγχου, συμφωνεί με τα συμπεράσματα της μελέτης.

Ο Boyages - επί του παρόντος ως εκπαιδευτής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το Great Western Hospital στο Σουίντον - έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 130 ερευνητικά και κλινικά άρθρα σχετικά με το θέμα του καρκίνου του στήθους.

Λέει ότι η νέα μελέτη υποστηρίζει την άποψή του - που προτείνει στο νέο του βιβλίο “Η βίβλος του καρκίνου του στήθους” , που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα στην Αγγλία - που δείχνει πως η σωστή θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση.

Αλλά, προσθέτει, οι εξετάσεις παίζουν το ρόλο τις.

Μιλώντας από το σπίτι του στην Οξφόρδη, είπε: «Η μελέτη έγινε πολύ καλά και τα αποτελέσματα είναι ρεαλιστικά. Εμείς προφανώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραθέτουμε τα αποτελέσματα ελέγχου από τη δεκαετία του '70 και '80, όταν φροντίδα ήταν πιο κατακερματισμένη και δεν είχαμε καλύτερες ορμονικές θεραπείες, χημειοθεραπεία και στοχευμένη θεραπεία.

«Δεν αρκεί ένα χύπημα στην πλάτη, όταν ανακαλύπτουμε ένα καρκίνο. Πρέπει να βεβαιωθούμε πως οι γυναίκες παίρνουν τη σωστή θεραπεία από τη πρώτη φορά.

"Αλλά ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση του καρκίνου του στήθους και ως καταλύτης για να εισαγάγει αλλαγές στην περίθαλψη στην Αγγλία. Είναι ζωτικής σημασίας ότι οι γυναίκες όσες περισσότερες πληροφορίες έχουν είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί ότι έχετε την καλύτερη συμβατική θεραπεία.

"Ο έλεγχος σημαίνει επίσης ότι πολλές περισσότερες γυναίκες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν το στήθος τις και να έχουν μια λιγότερο πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση στους αδένες κάτω από τη μασχάλη τις, και όταν ανιχνευθεί έγκαιρα, έχουν μικρότερη ανάγκη για πιο σκληρή χημειοθεραπεία.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος σώζει ζωές από μόνος του και λόγω των καλύτερων θεραπειών. Μεγάλες βελτιώσεις στα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του στήθους στην Αγγλία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο και στις καλύτερες θεραπείες".

Ο Boyages έγραψε στο βιβλίο Καρκίνος του Στήθους: Ανάληψη ελέγχου για τη χειραφέτηση των γυναικών με σκοπό την εξασφάλιση λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες πριν να ξεκινήσουν θεραπεία, η οποία μπορεί να σώσει ζωές πέρα από την έγκαιρη ανίχνευση.

Την είδηση την βρήακαμε στις 23.9.10 και την μεταφράσαμε από τον περιοδικό Diva