28 Σεπ 2010

Η Sakineh Ashtiani θα απαγχονιστεί

Το Ιράν ξεκαθαρίζει ότι η Sakineh Ashtiani θα απαγχονιστεί για τη δολοφονία του συζύγου της

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Gholam-Hossein Mohseni-Ejei, υποστήριξε την εκδοχή της κυβέρνησης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην υπόθεση Ashtianí. Επιδιώκοντας να προστατεύσει τη χώρα του από τις διεθνείς επικρίσεις για τον λιθοβολισμό ο Γενικός Εισαγγελέας, προσυπέγραψε την ερμηνεία της εκτελεστικής εξουσίας και εξήγησε ότι Sakineh Ashtianí “πρόκειται να πεθάνει στην αγχόνη, επειδή καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της –καταδίκη που προηγείται εκείνης της μοιχείας”.

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που γίνεται στην καταδίκη της Ashtianí για φόνο. Μετά την ανακοίνωση ότι ο λιθοβολισμός της αναβλήθηκε και θα αναθεωρηθεί, αν χρειαστεί δεν υπήρξε καμιά επίσημη δικαστική ανακοίνωση. Ωστόσο, έκτοτε οι αρμόδιοι αναζητούν τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο λιθοβολισμός αλλά χωρίς να φανεί ότι χώρα ενδίδει στις διεθνείς πιέσεις.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η ιρανική διπλωματία προσπάθησε να αποτρέψει τη διεθνή προσοχή από την καταδίκη σε θάνατο δια λιθοβολισμού και άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν συνένοχη στο θάνατο του συζύγου της. ένα αδίκημα για το οποίο έχει ήδη δικαστεί (και εκτίσει μέρος της ποινής). Επιπλέον, ο άντρας που είχε καταδικαστεί για το φόνο του συζύγου της έχει ήδη πάρει χάρη “επειδή συγχωρέθηκε από το γιο της”. Ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ότι υπήρχε ποινή λιθοβολισμού και προσπάθησε να παρουσιάσει την υπόθεση υπό το πρίσμα της δολοφονίας.

“Δεν υπάρχει τίποτα νέο στα λόγια του Mohseni-Ejei, αλλά μίλησα με το δικηγόρο και το γιο της, που επιμένουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την τύχη της Sakineh”, εξήγησε από το τηλέφωνο η Μίνα Ahadi, από τη Διεθνή Επιτροπή κατά του λιθοβολισμού.


Την είδηση την βρήκαμε στις 27.9.10 και την αποδόσαμε από την El Pais στην http://www.elpais.com/articulo/internacional/Iran/aclara/Sakineh/sera/ahorcada/homicidio/elpepuint/20100927elpepuint_2/Tes