10 Σεπ 2010

Η υπόθεση της Sakineh Mohammadi Ashtiani προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή

Το Ιράν ανέστειλε υπόθεση θανάτου διά λιθοβολισμού

Η υπόθεση της Sakineh Mohammadi Ashtiani προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή

Η αμφιλεγόμενη ποινή για την Sakineh Mohammadi Ashtiani τέθηκε σε αναμονή για «επανεξέταση» μετά από διεθνή κατακραυγή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του
Ιράν είπε, πως έχει αναστείλει την ποινή του θανάτου δια λιθοβολισμού για μια γυναίκα καταδικάστηκε για μοιχεία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στις 8.9.10 ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα επανεξετάσουν την υπόθεση της Sakineh Μοχαμαντί Ashtiani, η οποία καταδικάστηκε για μοιχεία, τη χρονιά 2006.

"Η ετυμηγορία σχετικά με τις εξωγαμιαιές υποθέσεις έχει σταματήσει, είναι υπό αναθεώρηση," είπε ο Ramin Mehmanparast στο κρατικό αγγλόφωνο κανάλι του Ιράν, Press TV.

Η Ashtiani καταδικάστηκε τη 2006 επειδή είχε «παράνομη σχέση» με δύο άνδρες, μετά τη δολοφονία του συζύγου της τη προηγούμενη χρονιά. Είχε επίσης καταδικασθεί σε θάνατο μετά από μια ξεχωριστή καταδίκη για το ότι διαδραμάτισε ρόλο στη δολοφονία του συζύγου της το 2005.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στις 8.9.10 ότι η καταδίκη της για «συνενοχή σε φόνο» είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Η υπεράσπιση ενός προσώπου σε δίκη για δολοφονία δεν πρέπει να μετατραπεί σε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων,» δήλωσε ο Mehmanparast.

Αλλά ο δικηγόρος της κα. Ashtiani, Houtan Javid Kian, είπε ότι ποτέ δεν υπήρξε επισήμως δίκη με την κατηγορία ότι ήταν συνεργός στο φόνο και δεν της επέτρεψαν να υπερασπιστεί την εαυτή της.


Διεθνής κατακραυγή

Η υπόθεση της κα. Ashtiani, 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή και την περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ιράν-Δύσης.

Η διεθνής ανταλλαγή πυρών κατά της πρότασης του Ιράν για λιθοβολισμό εντάθηκε στις 7.9.10, αφ' ότου Jose Manuel Barroso, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι ένοιωσε "αποτροπιασμό" από την είδηση της ποινής.

“Είναι βάρβαρη πέρα από τα λόγια", δήλωσε κατά τη διάρκεια του πρώτου προεδρικού διαγγέλματος του στο Στρασβούργο, Γαλλία.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης το Ιράν να καταργήσει αυτό που αποκαλέιται “φρικιαστική πράξη, με σκοπό την αύξηση των δεινών-βασάνων" των προσώπων που έχουν καταδικασθεί.

Ο Λιθοβολισμός είναι η ποινή για αδικήματα όπως η μοιχεία σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ιράν.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός αυτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο δια λιθοβολισμού είναι γυναίκες, επειδή δεν είχαν ίση μεταχείριση ενώπιον της νομοθεσίας και ήταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε άδικες δίκες.

Οι αρχές του Ιράν υπερασπίζονται συστηματικά τους νομικούς τους κώδικες και τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως πλήρως ανεπτυγμένες και σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις αξίες της χώρας. Έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό οι καταγγελίες της Δύσης κατά τη διάρκεια λήψης αυστηρών μέτρων.

Ο δικηγόρος της Ashtiani είπε ότι αφορά την επόμενη κρίσιμη περίοδο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα. Το μορατόριουμ για τις θανατικές καταδίκες κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού θα τελειώσει, και είπε ότι ανησυχεί ότι η εκτέλεση θα μπορεί τότε να πραγματοποιηθεί "κάθε στιγμή".


Την είδηση την βρήκαμε στις 8.9.10 και την μεταφράσαμε από την Aljazeera στην http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2010/09/201098122526772598.html