22 Σεπ 2010

"Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας Αμοιβών", Viviane Reding

Η ΕΕ να εξετάσει την ποσόστωση των δύο φύλων το 2011

Η Επιτρόπισα δικαιοσύνης κα Viviane Reding, δήλωσε στις 21.9.10, η ίδια θα εξετάσει την έκκληση για τις ποσοστώσεις, απαιτόντας οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες μετά από συνάντηση με τις επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων την επόμενη χρονιά.

Η πενταετής στρατηγική της για την ισότητα των φύλων που ξεκίνησε στις 21.9.10 δεν δίστασε ποτέ για το επίμαχο θέμα των ποσοστώσεων, αλλά σημείωσε ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα στα 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων στην ΕΕ, παρόλο που αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού και περισσότερο από το ήμισυ των νέων αποφοίτων πανεπιστημίων.

"Δεν ήμουν υπέρμαχη των ποσοστώσεων υπέρ των γυναικών σε ανώτερες θέσεις των επιχειρήσεων κατά το παρελθόν, αλλά δεδομένης της έλλειψης προόδου σε αυτόν τον τομέα, στο μέλλον πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε η Επιτρόπισα σε μια γραπτή δήλωση.

Η κα Reding θα συναντηθεί με Διευθύνουσες-ντες Συμβούλους, την άνοιξη του 2011, με θέμα "Ο σκοπός καθορίζεται για την αυτορρύθμιση".

"Ανάλογα με την έκβαση του διαλόγου με τη βιομηχανία, θα εξετάσει κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα χρειαστούν το 2012», είπε.

Ανέφερε το παράδειγμα της γερμανικής τηλεπικοινωνίας Deutsche Telekom, η η οποία ανέφερε το Μάρτιο ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στις ανώτερα και μεσαία στελέχη έως 30% έως το τέλος του 2015 ως ένα θετικό παράδειγμα αυτορρύθμισης.

Η Νορβηγία εισήγαγε 40% των ποσοστώσεων για τις γυναίκες μέλη των διοικητικών συμβουλίων το 2004.

Μιλώντας στην The Wall Street Journal στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Mervyn Davies, επικεφαλής της έρευνας της αγγλικής κυβέρνησης στην ανισότητα των φύλων, είπε πως η Αγγλία εξετάζει επίσης τη θέσπιση ποσοστώσεων ως «έσχατη λύση», αν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων σε εισηγμένες εταιρείες, δεν έχει επιτευχθεί μέσω λιγότερο άμεσων μέτρων.

"Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε μόνο 12% των γυναικών είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου στον δείκτη 100 των ευημερουσών επιχειρήσεων- FTSE, και όταν θα πάτε στο δείκτη 250 FTSE τότε το ποσόστωση πέφτει στο 7%», είπε.

Στη νέα της στρατηγική της πενταετίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε την ισότητα στην αύξηση της οικονομίας, στην αγορά εργασίας και στις ανώτερες θέσεις, στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και στην προώθηση της ισότητας πέρα από την ΕΕ ως προτεραιότητές της.

Στοχεύει στην προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης και προβλέπει ετήσια "Ευρωπαϊκή Ημέρα Ισότητας Αμοιβών" για την ευαισθητοποίηση του γεγονότος πως οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο σχεδόν το 18% λιγότερο από τους άνδρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Την είδηση την βρήκαμε στις 22.9.10 και την μεταφράσαμε γραμμένη από την MATEJ HRUSKA στην Euobserver στην http://euobserver.com/9/30857


*Α Οι δείκτες FTSE= μέτρο της ευημερίας των επιχειρήσεων