26 Οκτ 2010

Η Ευρ. Επιτροπή διαφωνεί με την Πολωνία στην Ίση Μεταχείρηση

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με την πολωνική κυβέρνηση στην Ίση Μεταχείριση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των ευρω-βουλευτών Michael Cashman και Raül Romeva i Rueda, μετά από τις παρατηρήσεις που έκανε στην τηλεόραση η πολωνική κυβέρνηση για την Ίση Μεταχείριση.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, οι ευρωβουλευτές Michael Cashman και Raül Romeva i Rueda έθεσαν δυο γραπτές ερωτήσεις προτεραιότητας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρώτον, ο Michael Cashman ρώτησε αν η Επιτροπή συμφωνεί με την κ. Radziszewska ότι η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει στα θρησκευτικά σχολεία να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού. Η Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν υφίσταται.

Διαβάστε την πλήρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακάτω.

Δεύτερον,ο Raül Romeva ρώτησε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να θεωρεί κατάλληλη την κα Radziszewska να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή του βραβείου δημοσιογραφίας της ΕΕ «Μαζί κατά των διακρίσεων».

Λίγο μετά τις τηλεοπτικές παρατηρήσεις της κα. Radziszewska, η εκπροσώπισα της κα. Viviane Reding,
κα Reding, ανακοίνωσε ότι η κα. Radziszewska δεν θα κληθεί να είναι στη κριτική επιτροπή πια, αρνούμενη να σχολιάσει οποιαδήποτε σύνδεση-σχέση με τις απόψεις που εξέφρασε η κα. Radziszewska.

----------- -------------------- -----------------

P-7979/10EN
Απάντηση της κας Reding
εξ ονόματος της Επιτροπής

(26.10.2010)

Οι διακρίσεις στην απασχόληση για συγκεκριμένους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού, απαγορεύεται βάσει της Οδηγίας για την Ισότητα στην Απασχόληση 2000/78/EC.1 Το άρθρο 4 της οδηγίας προβλέπει μια περιορισμένη εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή εφόσον υπάρξουν διενέξεις-συγκρούσεις μεταξύ των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επιτρέπει μια διαφορετική μεταχείριση να μην συνιστά δυσμενή διάκριση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, το άρθρο 4 (2) της οδηγίας επιτρέπει σε οργανώσεις-οργανισμούς η δεοντολογία των οποίων εδράζεται στη θρησκεία ή στις πεποιθήσεις να λάβει υπ' όψιν την θρησκεία ή τις πεποιθήσεις ενός προσώπου, ενδεχομένως, κατά την πρόσληψη προσωπικού και να απαιτούν από το προσωπικό τις να δείξουν πίστη σε αυτή τη δεοντολογία-έθος. Η παράγραφος αυτή καθιστά σαφές, ωστόσο, ότι τυχόν διαφορετική μεταχείριση δεν θα πρέπει να δικαιολογήσει διακρίσεις για άλλους λόγους πλην της θρησκείας ή των πεποιθήσεων.

Αυτό το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, οι εξαιρέσεις από το κοινοτικό δίκαιο πρέπει να ερμηνεύονται περιοριστικά-συσταλτικά.

Το άρθρο 4 (1) της οδηγίας ισχύει για όλες τις εργοδοσίες και επιτρέπει οι αξιώσεις-απαιτήσεις που αφορούν άλλα χαρακτηριστικά (θρησκεία ή πεποιθήσεις, σεξουαλικός προσανατολισμός, ηλικία ή αναπηρία) που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όταν είναι απαραίτητα-ζωτικής σημασίας για την εν λόγω εργασία. Προβλέπει ένα αυστηρό έλεγχο για να καθοριστεί αν μια μεταχείριση διάκρισης μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν εισάγει διακρίσεις: η επαγγελματική αξίωση-απαίτηση πρέπει να είναι πραγματική και καθορισμένη, ο στόχος πρέπει να είναι θεμιτός και η αξίωση-απαίτηση ανάλογη.

Αυτό το θέμα δεν έχει τεθεί ακόμη ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, οι εξαιρέσεις από το δίκαιο της ΕΕ πρέπει να ερμηνευθούν περιοριστικά-συσταλτικά.
Ενώ είναι δύσκολο να γίνει μια δήλωση σχετικά για μια υποθετική περίπτωση, η Επιτροπή αδυνατεί να δεί πώς ο σεξουαλικός προσανατολισμός μιας δασκάλας θα μπορούσε να αποτελέσει εύλογα-λογικά ουσιαστική και καθοριστική επαγγελματική αξιώση-απαίτηση-προσόν.

Όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης όλα τα όργανα της κυβέρνησης θα πρέπει να τηρούν την αρχή της ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης, σύμφωνα με τις Συνθήκες και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 1

1 Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000 για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου στην ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, ΕΕ L 303 της 2.12.2000, σ. 16


Την πρώτη και την δεύτερη είδηση τις βρήκαμε στις 26.10.10 και τις μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/parliamentary-work/european-commission-disagrees-with-the-polish-government-plenipotentiary-for-equal-treatment/
και από την http://www.lgbt-ep.eu/wp-content/uploads/2010/10/20101026-WQ-on-Radziszewska-remarks-Commission-response.pdf