16 Οκτ 2010

Πίσω-μπρος για το σύμφωνο συμβίωσης

ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΛΕΣΒΙΕΣ, ΓΚΕΪ - ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ

Θα ήθελα να παιδοθετήσω και γω ένα παιδί, λέει η Ευαγγελία Βλάμη

Πίσω-μπρος για το σύμφωνο συμβίωσης

Εχουν αποφασίσει να ενώσουν τις ζωές τiς και μοιράζονται, εκτός από την ίδια στέγη, τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας. Ωστόσο το νομοθετικό σώμα εξακολουθεί να εθελοτυφλεί και να αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξή τις...

Ο λόγος για τα δεκάδες χιλιάδες πλέον στη χώρα μας λεσβιακά
και γκέι ζευγάρια, τα οποία αγνοεί ο νόμος 3719/2008 που ρυθμίζει το σύμφωνο συμβίωσης, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται κανένα δικαίωμά τους.

Ηδη από το 2005 το ΠΑΣΟΚ είχε δημοσιοποιήσει ένα νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο κατοχύρωνε τα δικαιώματα όλων των ζευγαριών, συμπεριλαμβανομένων των ομοερωτικών, και ρύθμιζε χωρίς διακρίσεις την ένωση ενηλίκων προσώπων. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή στις 4 Νοεμβρίου 2008. Το ίδιο νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ περιέλαβε το 2009 στο πρόγραμμά του ως προεκλογική δέσμευση, ενώ βρίσκεται ακόμη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του κόμματος. Στην εισηγητική του έκθεση αναφέρεται μεταξύ των άλλων ότι «Σκοπός της παρούσας πρωτοβουλίας είναι να θέσει τέρμα στις δυσμενείς διακρίσεις και να αποκαταστήσει την ισοπολιτεία στο πεδίο των ελεύθερων ενώσεων ετερόφυλων και ομοερωτικών ζευγαριών».

Νέο νομοσχέδιο

Δεδομένων αυτών, έντονο προβληματισμό προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη σύμφωνα με τις οποίες νέο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο 3719/2008, βρίσκεται υπό επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου.

Το ερώτημα είναι αν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αποτελούν πολιτική υπεκφυγή ή τακτική υποχώρηση από τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και αν η καθυστέρηση και η εκ νέου επεξεργασία του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στον περαιτέρω περιορισμό των προβλεπόμενων στο νομοσχέδιο δικαιωμάτων.

Προς το παρόν μοναδικό σημείο αναφοράς είναι η δέσμευση του υπουργού ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για το σύμφωνο συμβίωσης.

Σχετικά με το θέμα η ΜΚΟ «Λεσβίες για την Ισότητα» έχει στείλει δύο επιστολές στις αρμόδιες-ους κυβερνητικούς φορείς, ζητώντας να γίνει νόμος το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης. Η οργάνωση κατέθεσε επίσης τις προτάσεις της για τη βελτίωση του νομοσχεδίου. *


Τα 9 αιτήματα της κοινότητας

1. Να σταματήσουν οι διώξεις κατά των γάμων που έγιναν στην Τήλο.

2. Πρόσβαση στην υποβοηθούμενη γονιμοποίηση και δικαίωμα στην παιδοθεσία.

3. Επέκταση του 927 (αντιρατσιστικός νόμος), ώστε να περιλαμβάνει και το σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς επίσης και το λόγο μίσους.

4. Κοινό όριο ηλικίας συναίνεσης για σεξουαλική επαφή με τις ετεροφυλόφιλες. Οι ετεροφυλόφιλες-οι επιτρέπεται να κάνουν συναινετικό σεξ στην ηλικία των 16, λεσβίες και γκέι στα 18 (347 Π.Κ.).

5. Το Σύμφωνο Συμβίωσης να ισχύσει και για τα λεσβιακά, γκέι ζευγάρια.

6. Δημιουργία διακομματικής ομάδας που θα συνεργάζεται με τις LGBT οργανώσεις και θα τρέχει τα ζητήματα της κοινότητας στη Βουλή, ώστε να ψηφίζονται νομοσχέδια που θα ανταποκρίνονται στο πλαίσιο της ισονομίας του Συντάγματος όσο και στις οδηγίες, ψηφίσματα ή προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

7. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός να συμπεριληφθεί στο νόμο της ενδοοικογενειακής βίας, ώστε να προστατεύονται όσες και όσοι δέχονται βία από την οικογένεια λόγω της σεξουαλικής ταυτότητάς τις και όταν δέχονται βία μέσα στην ερωτική σχέση τις.

8. Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

9. Δημιουργία παρατηρητηρίου παρακολούθησης του φαινομένου της LGBT φοβίας.


«Ο νόμος δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματά μας»

Η Τζόνι και ο Λέιζερ είναι μια έφηβη και ένας έφηβος που μεγαλώνουν στο σπίτι μαζί με την οικογένειά τους. Ωστόσο αυτή η οικογένεια διαφέρει από τις περισσότερες, καθώς έχει δυο μαμάδες. Πρόκειται για το σενάριο της ταινίας της Λίζας Τσολοντένκο «Τα παιδιά είναι εντάξει» που προβάλλεται αυτές τις ημέρες στις αθηναϊκές αίθουσες

Με αφορμή την ταινία αλλά και την πρόσφατη απόφαση του εκπροσώπου της Athens Pride Δημήτρη Τσαμπρούνη να λάβει μέρος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δημοτικό συνδυασμό «Δικαίωμα στην πόλη» του Γιώργου Καμίνη, μιλήσαμε με την Ευαγγελία Βλάμη που το καλοκαίρι του 2008 νυμφεύτηκε στην Τήλο με τη συντρόφισά της...

Δυο παιδιά, δυο μαμάδες.... Ολη μαζί μια οικογένεια. Απιαστο όνειρο μοιάζει στην Ελλάδα η πραγματικότητα που περιγράφεται στην ταινία της Λίζας Τσολοντένκο...

«Δεν πρόκειται για άπιαστο όνειρο αλλά για ανομολόγητη πραγματικότητα. Εγώ έχω αρκετές φίλες που έχουν ήδη μεγαλώσει μαζί με τη συντρόφισά τις παιδιά. Απλώς δεν ομολογείται διότι δεν υπάρχει νόμος να προστατεύει παρόμοιες οικογένειες. Βλέπετε, εμείς ως κοινωνία προχωράμε, ωστόσο ο νόμος δεν έρχεται να εξασφαλίσει τα δικαιώματά μας. Φανταστείτε δυο μητέρες που μεγαλώνουν μαζί ένα ή περισσότερα παιδιά, μόνο η μία, η βιολογική μητέρα έχει δικαιώματα, η άλλη έχει μόνο υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με την εμπειρία σας τα παιδιά ομοερωτικών ζευγαριών αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα;

«Τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα άλλα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες στο εξωτερικό. Και εγώ όμως, που ζω πολλές τέτοιες οικογένειες, διαπίστωσα ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν ακριβώς όπως και τα άλλα. Εχουν τα ίδια προβλήματα: Μαμά δεν είμαι καλά, Μαμά με μάλωσε ο Πετράκης, Μαμά τσακώθηκα με τη Μαρία κ.λπ.».

Νυμφευτήκατε με τη σύντροφό σας το 2008 στην Τήλο και ο γάμος σας έχει ακυρωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια. Πώς αισθάνεστε γι' αυτό;

«Ο γάμος δεν είναι στην ουσία ανυπόστατος. Εγώ και η σύζυγός μου κάνουμε κοινή φορολογική δήλωση. Πρόσφατα ζητήσαμε ως ζευγάρι δάνειο σε τράπεζα και το ενέκριναν κ.λπ. Το παράλογο είναι ότι τα δικαστήρια ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει ο γάμος. Αναρωτιέμαι το γιατί. Είχαμε όλες τις πρυποθέσεις που απαιτεί ο νόμος. Ημασταν ενήλικες, άγαμες, συναινέσαμε στον γάμο. Τώρα πάντως περιμένουμε την απόφαση του Εφετείου...».

Εχετε σκεφτεί ποτέ να αποκτήσετε με τη σύζυγό σας παιδιά;

«Σε όλη μου τη ζωή δεν είχα σκεφτεί τίποτα σε σχέση με ένα παιδί. Θεωρούσα πολύ μεγάλη ευθύνη να μεγαλώνεις ένα παιδί και έλεγα "Μπα, εγώ δεν είμαι για τέτοια". Μεγαλώνοντας όμως το ξανασκέφτηκα και θα ήθελα να παιδοθετήσω και να του προσφέρω ό,τι μπορώ, μόρφωση, περιουσία κ.λπ. Ετσι, έχω αρχίσει να προβληματίζομαι... Βέβαια καμιά υπηρεσία δεν θα μας δώσει στην Ελλάδα παιδί ως ζευγάρι. Και εγώ ως γυναίκα μόνη θα πρέπει να αποκρύψω ότι είμαι λεσβία για να έχω ελπίδες.

Αν τα καταφέρω δε η συντρόφισά μου θα έχει όλες τις υποχρεώσεις απέναντι στο παιδί, θα ξενυχτάει, θα ταΐζει το παιδί μας, θα το πηγαίνει σχολείο κ.λπ. Αλλά αυτή η μητέρα, γιατί για μητέρα πρόκειται, δεν θα έχει καμία αναγνώριση. Δεν θα έχει τη χαρά να λέει "Εγώ με τη σύζυγό μου έχουμε ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά, τα μεγαλώνουμε και περνάμε όμορφα".

Παράνομα, βέβαια, όσες λεσβίες το επιθυμούν μπορούν να αποκτήσουν ακόμη και ένα βιολογικό παιδί. Θα πρέπει ωστόσο να πάρουν άγνωστο σπέρμα ή από άλλη χώρα. Χωρίς ωστόσο καμία νομική εξασφάλιση για την καταλληλότητα του σπέρματος ή για την ικανότητα της-του γιατρού».

Μοιραστήκατε την εμπειρία της Τήλου με τον εκπρόσωπο της Athens Pride Δημήτρη Τσαμπρούνη. Πώς βλέπετε την εκλογική του συνεργασία με τον Γ. Καμίνη;

"Βλέπω την υποψηφιότητά του πολύ θετικά. Ο Δημήτρης έχει δουλέψει ήδη με επιτυχία για την προώθηση των αιτημάτων της LGBT κοινότητας και θεωρώ ότι η συνεργασία του με τον Γ. Καμίνη θα αποδώσει σύντομα καρπούς".


Την είδηση την βρήκαμε στις 16.10.10 στην Ελευθεροτυπία γραμμένη από την Ελιζαμπέτα Καζολότι http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=214146

Στα βασικά αιτήματα της LGBT κοινότητας να υπενθυμίσουμε επειδή "κόπηκαν" λόγω έλλειψης χώρου πως:

Στο αίτημα 1 συμπληρώνουμε πως ο Δήμαρχος της Τήλου, Αναστάσιος Αλιφέρης, (ΠΑΣΟΚ) ενώ αρχικά αθωώθηκε από το πρωτοδικείο, στην συνέχεια τον διώκουν μαζί με τα ζευγάρια για παρατυπίες κατά την διαδικασία των γάμων.

Στο αίτημα 5 μιλάμε για το Σύμφωνο που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ και όχι για το απαράδεκτο που ήδη υπάρχει (ως νόμος 3719/2008 επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας με υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Χατζηγάκη), είναι σαφές και από το Δελ. Τύπου της ΜΚΟ "Lesb.Equal-Λεσβίες για την Ισότητα", όσο και από την επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς της σημερινής κυβέρνησης.

Στο αίτημα 4, αν και ο νόμος μιλά για σεξ μεταξύ ανδρών η δικαστηριακή πρακτική όμως αποδεικνύει πως στην πράξη συμπεριλαμβάνει και τις λεσβίες. Δηλαδή λεσβίες έχουν απολυθεί και διωχθεί επειδή είχαν ερωτική σχέση με μια γυναίκα που δεν είχε συμπληρώσει το 17 έτος της ηλικίας της.

Άρθρο 347 του Ποινικού Κώδικα: Ασέλγεια παρά φύση
"Η παρά φύση ασέλγεια μεταξύ αρρένων που τελέστηκε: α) με κατάχρηση μιας σχέσης εξάρτησης που στηρίζεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία β)από ενήλικο με αποπλάνηση προσώπου νεοτέρου από 17 ετών ή από κερδοσκοπία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος ασκεί την ασέλγεια της παραγράφου 1 κατ' επάγγελμα".

Το άρθρο το αντιγράψαμε από τον Ποινικό Κώδικα που έγραψε ο κ. Αθανάσιος Κονταξής, εισαγγλέας πρωτοδικών, εκδόσεις Σάκκουλα τη χρονιά 1989.