27 Οκτ 2010

Ο ΟΗΕ προτρέπει για την αντιμετώπιση της λεσβοφοβίας

Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν για την αντιμετώπιση της ανερχόμενης λεσβοφοβίας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, Περίπου δύο χρoνιές μετά τη Διακήρυξη για το σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου προτάθηκε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, από πολλές ομάδες της κοινωνίας πολιτισών πως έχουν γίνει λίγα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών, τρανς και intersexual (LGBTI) σε όλη την υφήλιο.

Σε ένα παράλογο εορτασμό της αποτυχίας του ΟΗΕ να εγκρίνει τη δήλωση, τους τελευταίους δύο μήνες έχει παρατηρηθεί ένα κύμα λεσβοφοβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει οδηγήσει σε εννέα αυτοκτονίες εφήβων και αμέτρητα εγκλήματα μίσους.

Ο Charles Radcliffe, εκπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OHCHR), δήλωσε στο IPS ότι η Ύπατη Αρμοστία ήταν "βαθιά θλιμένη να διαβάζει για τις έφηβες πως αυτοκτόνησαν μετά από αμείλικτο Lgbtφοβικό εκφοβισμό και σαρκασμό από τις συνομήλικες τις στο σχολείο ή στις κοινότητές τις".

«Η άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα πρόσωπα με βάση την ταυτότητά τους έχει ένα φοβερό τίμημα", είπε ο Ράντκλιφ. "Κάθε άνθρωπος γεννιέται ίση σε αξιοπρέπεια και αξία. Η OHCHR δεσμεύεται να εργαστεί για τα ίσα δικαιώματα όλων, να μην εξαρτώνται από τον σεξουαλικό τις προσανατολισμό ή την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, αλλά από την ανθρώπινη διάσταση τις".

Στις 17 Μάη του 2008, η Διεθνής ημέρα κατά της Lgbtφοβίας, μια ομάδα χωρών που αντιπροσωπεύουν τις πέντε περιφέρειες του ΟΗΕ συνέταξαν μια κοινή δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της για να προσαχθεί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

Η δήλωση, η οποία κινήθηκε από τη Γαλλία και παραδόθηκε από την Αργεντινή, αντανακλά δεκαετίες μάχης για την επίτευξη των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις LGBTIQ, συμπεριλαμβανομένης και της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις Γυναίκες στην Πόλη του Μεξικού (1975), το ψήφισμα του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις (2000) και το Ψήφισμα της Βραζιλίας στο σεξουαλικό προσανατολισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (2003-2005).

Με βάση την αρχή της καθολικότητας, η δήλωση κάνει έκκληση για παγκόσμια αποποινικοποίηση του λεσβιασμού, καθώς και να δοθεί τέλος στα βασανιστήρια, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τη βία απέναντι στις LGBTIQ. Η οποία υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση στις 18 Δεκέμβρη 2008, αλλά παρά την υποστήριξη των 66 χωρών-μελών, το ότι η ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ως επίσημη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έντονες αντιδράσεις από μια συμμαχία των 57 χωρών-μελών με επικεφαλής την Συρία.

Σήμερα, μετά από μια ολόκληρη χρονιά και παραπάνω αφ΄ ότου η δήλωση αυτή απορρίφθηκε, οι LGBTIQ είναι πιο ευάλωτες από ποτέ σε εκφράσεις λεσβοφοβίας.

"Κάθε μέρα, σε όλη την γη, οι LGBTIQ είναι θύματα διακρίσεων, διασύρονται, δέχονται σωματικές επιθέσεις, ακόμη και σκοτώνονται εξαιτίας του σεξουαλικού τις προσανατολισμού ή της ταυτότητας του κοινωνικού τις φύλου", είπε ο Radcliffe στην IPS. "Σε περισσότερες από 70 χώρες, ο λεσβιασμός επισύρει ποινικές κυρώσεις, εκθέτοντας τις Lgbtiq στη συνεχή απειλή της σύλληψης, της κράτησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στα βασανιστήρια ή το θάνατο".

Εισαγγελείς αναφέρουν ότι η σειρά των πρόσφατων τραγωδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα προμήνυμα του τι μπορούμε να περιμένουμε αν οι χώρες δεν λάβουν μία ενιαία, ακλόνητη στάση επί του θέματος.

«Αυτό δεν είναι ένα Lgbtiq θέμα ή ένα ετερό το θέμα, είναι θέμα όλων μας και ζητάμε από όλες να σταθούν μαζί μας και να απαιτήσουμε το τέλος της βίας», δήλωσε η Sharon Stapel, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος Καταπολέμησης της Βίας στη Νέα Υόρκη (AVP).

Το AVP έχει αναφερθεί εκτενώς σε αυτήν, όπου η ομάδα την χαρακτηρίζει ως μία «επιδημία» αυτοκτονιών, καθώς και τα διάφορα βίαια εγκλήματα μίσους έχουν σημαδέψει τον κοινωνικό ιστό της Νέας Υόρκης.

«Είμαστε εξοργισμένες και τρομοκρατημένες», δήλωσε η Stapel σε δελτίο Τύπου στις 8 Οκτωβρίου 2010. "Αυτή η βία είναι απαράδεκτη. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει όλο και περισσότερες ανησυχητικές επιθέσεις κατά των ΛεΠΑΤΙQ απλά και μόνο επειδή είναι αυτές που είναι".

Η IPS μίλησε με τον Cary Alan Johnson, διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των LGBTI (ILGHRC), η οποία απέκτησε πρόσφατα διαπίστευση με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ.

Η IGLHRC έχει δεσμευτεί για την εξεύρεση συνολικής λύσης για την εκδηλώση μίσους παγκοσμίως.

«Τα είδη του εκφοβισμού, των διακρίσεων και της βίας που οι ΛεΠΑΤΙQ και άλλες νέες στις Ηνωμ. Πολιτείες, έχουν τις δικές τις εκδοχές-μορφές σε χώρες σε όλη την γη", είπε ο Johnson IPS.

"Στην Ουγκάντα και το Καμερούν, τα κορίτσια που "δρουν πολύ ανδρικά" έχουν ξυλοκοπηθεί από άλλους συμφοιτητές και τις έδιωξαν από το σχολείο οι ίδιες οι διοικήσεις των σχολείων".

"Jose Garcia, ένας Belizean έφηβος, διατάχθηκε να αποχωρήσει από το σχολείο από την διεύθυνση, επειδή “δρούσε όπως ένα κορίτσι”.

Στο Πακιστάν, οι γονείς αρνούνται να πληρώσουν τα δίδακτρα για τα παιδιά τους που είναι τρανς ή νοιώθουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Η άσχημη μεταχείριση που αντιμετωπίζουν τα queer παιδιά - και οι προφανείς συνέπειες - είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο”, είπε ο Johnson.

«Οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί μέσω του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες - ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τις προσανατολισμό και την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου ή την έκφραση - και σε χώρους όπως τα Ηνωμένα Έθνη οι κυβερνήσεις πρέπει να υπενθυμίζουν την υποχρέωση αυτή και να λογοδοτούν όταν παραβιάζεται", πρόσθεσε.

Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ενέκρινε την κοινή δήλωση όπου μια χρονιά μετά την παρουσίασή της, εξακολουθεί να μάρτυρα μερικές από τις πιο ειδεχθής επιδείξεις λεσβοφοβίας στον κόσμο.

"Ενώ κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά είναι η προσωπική τραγωδία για την οικογένεια και τις φίλες των εμπλεκόμενων προσώπων, η απώλεια αυτών των νέων γυναικών - ορισμένα από αυτά ήταν κορίτσια - μας προκαλεί να ανταποκριθούμε στις οικουμενικές αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης”, είπε ο Radcliffe στην IPS.


Την είδηση την βρήκαμε στις 18.10.10 γραμμένη από την Kanya D'Almeida στην http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=53195

IPS=κορυφαία πηγή πληροφόρησης σε παγκόσμια θέματα, υποστηριζόμενη από ένα δίκτυο δημοσιογραφισών σε πάνω από 100 χώρες.