14 Οκτ 2010

Menna w Fena, λεσβιακή ομάδα στο Μαρόκο

Η Riham, η Amira και η Jacky είναι Μαροκινές και λεσβίες

ΕΡΕΥΝΑ. Στις χώρες του Maghreb, εκείνες που αφιερώθηκαν να απολαύσουν τη λεσβιακή αγάπη, φαίνεται τόσο αδιανόητο να ζήσουν με μια κάποια ειρήνη. Αλλά αλίμονο σε όσες διακινδυνεύσουν να ζήσουν τον λεσβιασμό τις δημόσια...

Η Riham, η Amira και η Jacky είναι Μαροκινές και λεσβίες, και αυτό μπορεί να τις κοστίσει ακριβά. Μέχρι τρείς χρονιές στη φυλακή, χωρίς να υπολογίζουμε τον αποκλεισμό της οικογένειας καθώς και τις φυσικές, λεκτικές επιθέσεις.

Πώς να ζήσει τον έρωτά της σε ένα τέτοιο κλίμα; Μια είναι η επιλογή: η διακριτικότητα. "Πάντα ένιωθα να προσελκύομαι-γοητεύομαι από κορίτσια", διηγείται η Riham *, μια σπινθηροβόλα Μαροκινή έφηβη. Σε ηλικία 12 ετών, συνάντησα μια φίλη που ήταν λεσβία και με ερωτεύτηκε. Ήθελα να δοκιμάσω αυτήν την σχέση και κατάλαβα ότι τα συναισθήματά μου γι 'αυτήν ήταν πραγματικά ... Ήταν η πρώτη μου εμπειρία".

Μια εμπειρία παράνομη. Στο βασίλειο του Μαρόκου, ο λεσβιασμός τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών και η κοινωνία βλέπει με κακό μάτι τις λεσβιακές σχέσεις – οι οποίες είναι επικηρυγμένες από το Ισλάμ, την επίσημη θρησκεία της χώρας.


Δύσκολο να την συναντήσουν
Κατά συνέπεια, οι λεσβίες, δυσκολεύονται να βρουν εράστρια-συντρόφισα. Αλλά ακόμα κι αν "σε αυτή την κοινωνία που δεν επιτρέπει ούτε την επαφή μεταξύ ετερό προσώπων, είναι πιο εύκολο να βρείτε μια ερωμένη-συντρόφισα", σημειώνει η Jack *, διευθύντρια της ομάδας λεσβιών Menna w Fena («Σχετικά με μας και μέσα μας» στα αραβικά).

Αυτό το παράδοξο μπορεί να είναι απογοητευτικό. Πολύ απογοητευτικό. "Πολλές λεσβίες πηγαίνουν στα χαμάμ, μόνο και μόνο, για να δουν γυμνές γυναίκες. Προσωπικά, δεν το κάνω αυτό και δεν νομίζω ότι το χαμάμ είναι ένα μέρος για να συναντήσεις ή να γνωρίσεις λεσβίες », λέει η 19χρονη Amira*.

Αόρατες οι λεσβίες
Πού ψαρεύεται-βρίσκετε; Ελλείψη χώρου, ξεπέφτουμε στις καφετέριες, τα νυχτερινά κέντρα-club ... γεμάτα με ετερό. Δεν είναι απλό. Αποτέλεσμα, “τα περισσότερα κορίτσια συναντούν τις εράστριες τις στο Facebook ή άλλες ιστοσελίδες. Υπάρχει επίσης το δίκτυο, όπου βρίσκουμε φίλες-εράστριες συνήθως”, λέει η Riham, που διατηρεί μια σχέση στο διαδίκτυο με μια Αιγύπτια.

Σχετικά με τη σεξουαλικότητα, ο Δρ Μοχάμεντ Maidin, σεξολόγος στην Καζαμπλάνκα, εκτιμά ότι οι mithliya («λεσβίες» στα Αραβικά), βρίσκονται σε χειρότερη θέση από ό,τι οι γκέι. "Μια έφηβη ή ενήλικη μπορεί να πάει σε μια φίλη χωρίς να κινήσει καμία υποψία για σεξ", λέει. Αλλά έτσι αυτές οι σχέσεις παραμένουν πλήρως κρυφές.

"Πολύ συχνά όταν μιλάμε για ομοερωτισμό, σκεφτόμαστε λιγότερο τις λεσβίες και περισσότερο τους γκέι", παρατηρεί η κοινωνιολόγος Sanaa El Aji. Οι λεσβίες θεωρούνται ποθητό σεξουαλικό αντικείμενο, η λαϊκή φαντασία δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πως μπορούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός του άνδρα, πως μπορούν να έχουν επιθυμίες και να επιθυμούν τις γυναίκες πάρα πολύ ... "

Στο πλαίσιο αυτό, της καταστολής και της αφάνειας-μη ορατότητας, ορισμένες καταστέλλουν τη σεξουαλικότητά τις - με συνέπεια σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. Η Riham και η Αμίρα, επέλεξαν να συμβιβάσουν, κατά κάποιο τρόπο τη θρησκεία τις και την σεξουαλικότητά τις. Αλλά χωρίς να εκ-δηλωθούν δημόσια ή να επιβεβαιώνουν τις αμφιβολίες της οικογένειάς τις. Επειδή εκτός από τη φυλακή και τον αποκλεισμό της οικογένειας, εκείνες που αψηφούν την καθεστηκυία τάξη διακινδυνεύουν να δεχτούν διακρίσεις, εκφοβισμό, σωματικές ή λεκτικές επιθέσεις. Άλλη μορφή βίας: "Οι συγγενείς μπορεί να κλειδώσουν την έφηβη ή ενήλικη γυναίκα στο σπίτι ή να θεωρήσουν ότι η σεξουαλικότητα της είναι αμαρτία και να την αναγκάσουν να παντρευτεί ως επίλυση του προβλήματος", λέει η 23χρονη Jackie.

Η γραμμή της οικογένειας
Μία κατάσταση που έχει συμβεί σε μια μαχητική λεσβία. Ήταν σε λεσβιακή σχέση εδώ και για τέσσερα χρόνια, αυτή μια μέρα εμπιστεύτηκε τη φύση της αγάπης (το λεσβιασμό) της σε ένα συγγενή “μόνο και μόνο επειδή δεν ήταν Μαροκινός, Άραβας ή μουσουλμάνος, αλλά Ευρωπαΐος”. Λάθος. Ο συγγενής που εμπιστεύτηκε έσπευσε να προειδοποιήσει την οικογένειά της. Αντιδράσεις: ενώ η γιαγιά και θείες της, επικαλέστηκαν το δικαίωμα της στην ιδιωτική ζωή, ο θείος της την εξευτέλισε και την χτύπησε λέγοντας στίχους από το Κοράνι ...

Η Menna w Fena, μια ομάδα για λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς στην kifkif, είναι ειδικά εκπαιδευμένη για να καταλάβουμε ότι ο λεσβιασμός "δεν είναι μια σεξουαλική αποτυχία των γυναικών”. Η ιστοσελίδα της παρέχει διάφορες πληροφορίες, ένα φόρουμ και μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή κάθε Τρίτη το βράδυ.

Φυγή ή πάλη
Τελικά, Menna w Fena ελπίζει ιδιαίτερα στην απόκτηση δικαιωμάτων για τις mithliya-λεσβίες. Η απαισιόδοξη, Jacky σκέφτεται "θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες", πριν αρχίσουν πραγματικά να λογαριάζουν τις λεσβίες. Ως εκ τούτου σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη χώρα της, κουρασμένη από την αντιμετώπιση της οικογένειά της για τη συντρόφισά της, που προσπαθεί να τις χωρίσει χωρίς να γνωρίζει σαφώς την σχέσης τις.

Όσο για την Riham, νιώθει πιο ήρεμη. Πρέπει να πούμε ότι το μυστικό της έχει λιγότερο βάρος από τότε που οι φίλες της την υποστηρίζουν. "Αρχικά, προσπάθησαν να μου πουν ότι αυτό που αισθάνομαι δεν είναι αληθινό, δεν είναι ένας καλός δρόμος, είναι μια κρίση της εφηβείας. Σήμερα, δέχονται τη σεξουαλικότητά μου, με ρωτάνε ακόμη και πώς τα παω με τις ερωμένες-συντρόφισές μου! ".

* Το ονόματα άλλαξαν.

Την είδηση την βρήκαμε στις 13.10.10 και την μεταφράσαμε από το γαλλικό περιοδικό Tetu γραμμένο από την Bangré Habibou στην http://www.gaymaroc.net/fr/maroc/109-riham-amira-et-les-lesbiennes-du-maroc