13 Οκτ 2010

Ο Jerzy Buzek καταδίκασε την βία στην Υπερηφάνεια Βελιγραδίου

EUobserver ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek εξέδωσε μια δήλωση καταδικάζοντας τη βία κατά τη διάρκεια της Ημέρας Υπερηφάνειας Βελιγραδίου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και καταγγέλλοντας την LGBTφοβία.

Σε ένα γραπτό ανακοινωθέν από την Τρίτη (12 Οκτωβρίου) κατηγόρησε γενικά περισσότερο το χουλιγκανισμό παρά τα αντι-Lgbt συναισθήματα, αλλά πρόσθεσε: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει τη σθεναρή αντίθεσή του στην Lgbtφοβία, δεν έχει σημασία αν αυτή πραγματοποιείται εντός ή εκτός της ΕΕ. ... Η Lgbtφοβία είναι παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ζήτημα των θεμελιωδών δικαιωμάτων".

Ο κ. Buzek, δεν κάνει ρητή σύνδεση μεταξύ της βίας και της φιλοδοξίας της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρ. Ένωση, σε αντίθεση με τον Σλοβένος ευρωβουλευτή του φιλελεύθερου κόμματος, Jelko Kacin, ο οποίος τη Δευτέρα δήλωσε ότι θα μπορούσε να βλάψει την προσφορά της Σερβίας.

Ο κ. Buzek είπε όμως: «Οι δράστες των συγκρούσεων με τις πράξεις τους αντιβαίνουν πολλές κεντρικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οι πορείες ήταν εκεί για να γιορτάσουν τις αξίες της ανοχής, της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.."

Τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ΕΕ αναφέρουν ότι η ένταξη επιλέξιμων υποψηφίων πρέπει να εξασφαλίσει "τη σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων”.

Η εκδήλωση της Ημέρας Υπερηφάνειας Βελιγραδίου την Κυριακή είχε 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου μιας ομάδας διπλωματών της ΕΕ και ενός ευρωβουλευτή, ήταν μια ειρηνική πορεία σε μια αποκλεισμένο τμήμα της πόλης.
Αλλά ομάδες ως επί το πλείστον νέων άνδρες πάλεψαν με την αστυνομία στην γύρω δρόμους, σπάζοντας ιδιοκτησίας και τραυματίζοντας πάνω από 100 αστυνομικίνες, τρεις από αυτές με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω ... την αστυνομία, ιδίως για την πρόληψη περαιτέρω βίας», είπε ο κ. Buzek.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Πωλωνίας έχει στο παρελθόν, σε συνεντεύξεις σε εφημερίδες, ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης του πολιτικού γάμου λεσβιακών ζευγαριών.

Το θέμα είναι αντιφατικό, λόγω των διαδεδομένων Ρωμαιοκαθολικών ηθών στην πολωνική κοινωνία.


Την είδηση την βρήκαμε στις 13.10.10 και την μεταφράσαμε από την http://euobserver.com/890/31032