5 Οκτ 2010

Οι "Niqabitches"

Δύο Γαλλίδες φοιτήτριες δημιούργησαν μια ταινία κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους του Παρισιού φορόντας niqab και σορτς ως μια κριτική της πρόσφατης νομοθεσίας που πέρασε η Γαλλία.

Αυτοαποκαλέσθηκαν “Niqabitches", οι κυρίες επέδειξαν τα ρούχα τις στα υπουργικά γραφεία και σε πολλά υπουργεία της κυβέρνησης καλυμμένες με ένα μαύρο πέπλο, αφήνοντας μόνο τα μάτια τις να είναι ορατά, αφήνοντας τα μακριά πόδια τις γυμνά, στα οποία φορούσαν μαύρα ψηλά τακούνια.

Σαστισμένες περαστικές χάζευαν τις δύο γυναίκες ή ζητούσαν να τις φωτογραφήσουν.

Σε κάποια φάση της ταινίας, οι δύο γυναίκες προσέγγισαν την είσοδο του υπουργείου μετανάστευσης και εθνικής ταυτότητας, όπου μια αστυνομικίνα τις ζήτησε να φύγουν. Ωστόσο, σε μια αστυνομικίνα, επίσης, άρεσαν τα ρούχα τις. “Λατρεύω το ντύσιμό σας, έχει να κάνει με το νέο νόμο;" ρωτά. "Ναι, θέλουμε να απο-δραματοποιήσουμε την κατάσταση", απάντησε η μια φοιτήτρια. "Είστε λαμπρές. Μπορώ να βγάλω μια φωτογραφία; " ζήτησε μια αστυνομικίνα, η οποία σύντομα θα πρέπει κόψει πρόστιμο στις γυναίκες που φορούν niqab δημόσια.

Την άποψη τις δημοσιεύσαν στην ιστοσελία, rue89, οι ανώνυμες φοιτήτριες – που σπουδάζουν πολιτικές επιστήμες και επικοινωνία στα είκοσί τις - είπαν ότι η ταινία ήταν μια γλώσσα στο μάγουλο, ένας τρόπος να επικρίνουν την απαγόρευση της niqab στη Γαλλία, που η Γερουσία πέρασε τον περασμένο μήνα και θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

"Το να φορέσουμε ένα απλό Niqab θα ήταν πάρα πολύ απλό, λοιπόν, αναρωτηθήκαμε: "Πώς θα αντιδράσουν οι αρχές όταν θα βρεθούν αντιμέτωπες με γυναίκες που φορούν Niqab και σορτς;” ρωτούσαν οι φοιτήτριες, μία εκ των οποίων είναι Μουσουλμάνα.

"Δεν θέλαμε να επιτεθούμε ή να υποβαθμίσουμε τις Μουσουλμάνες φονταμεταλίστριες - σε κάθε ξεχωριστά - αλλά περισσότερο να ρωτήσουμε τις πολιτικίνες που ψήφισαν υπέρ αυτού του νόμου τον οποίο θεωρούμε σαφώς αντισυνταγματικό", είπαν.

"Το να υπαγορεύουν τι να φοράμε φαίνεται να έχει γίνει ρόλος της Πολιτείας (ως να μην έχουν άλλα ψάρια για τηγάνισμα ...)".

Η ταινία είχε 71.000 επισκέψεις στην ιστοσελίδα rue89 και μερικές εκατοντάδες στο YouTube χθες, αλλά η γαλλική ιστοσελίδα προβλέπει πως θα προκαλέσει αίσθηση στο Διαδίκτυο.

Η νομοθεσία της Γαλλίας που απαγορεύει την μπούρκα δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισλάμ, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Sarkozy προώθησε το νόμο, ως μέσο για να προστατεύσει τις γυναίκες από το να αναγκάζονται να φορούν μουσουλμανικά πέπλα σε όλο το πρόσωπο, όπως η μπούρκα ή το niqab.

Η πέντε εκατομμυρίων -ισχυρή μειοψηφία μουσουλμανίδων στη Γαλλία είναι η μεγαλύτερη στη Δυτική Ευρώπη, αλλά είναι λιγότερες από 2.000 οι γυναίκες πιστεύεται πως φορούν πραγματικά ένα πέπλο που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο.

Αφού ο νόμος θα τεθεί σε σε ισχύ, μια γυναίκα που θα επιλέγει να αψηφίσει την απαγόρευση θα πληρώνει 150 ευρώ ή μια σειρά μαθημάτων ιθαγένειας. Σε έναν άνδρα που θα αναγκάζει μια γυναίκα να φορέσει πέπλο θα επιβάλεται ί πρόστιμο 30,000 ευρώ και θα εκτίει ποινή φυλάκισης.

Η νομοθεσία θα μπορούσε ακόμη να ανατραπεί από το συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας.


Την είδηση την βρήκαμε την 1.10.10 και την μεταφράσαμε γραμμένη από τον Henry Samuel στην http://www.telegraph.co.uk/news/newsvideo/8036686/French-women-cause-a-stir-in-niqab-and-hot-pants-in-anti-burka-ban-protest.html