11 Οκτ 2010

Υπερηφάνεια της Σερβίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς αντέδρασε στη βία, λέγοντας ότι "Η Πολιτεία είναι έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στις χούλιγκαν".

140 άτομα τραυματίστηκαν, ο αριθμός περιλαμβάνει 124 αστυνομικίνες και 17 διαδηλώτριες. Οι υπόλοιπες ήταν άμαχες, ορισμένες εκ των οποίων ήταν αθώες διερχόμενες. Ορισμένες από τις τραυματίες υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Η αστυνομία συνέλαβε 207 άτομα, εκ των οποίων 100 προφυλακίστηκαν για βίαιη συμπεριφορά και λεηλασίες.

Στο κέντρο του Βελιγραδίου, λιθοβολήθηκε η κινητή μονάδα μαστογραφίας, ενώ οι γιατρίνες του Εθνικού Κέντρου Υγείας εξέταζαν τις ασθενείς τις, η μονάδα αγοράστηκε με την χορηγία της B92 tv και άλλων.

Έψαλαν τραγούδια του ποδοσφαίρου και φώναζαν συνθήματα εναντίον των αστυνομικίνων που προστάτευαν την Παρέλαση Υπερηφάνειας πέταξαν οκτώ βόμβες μολότοφ. Κατέστρεψαν αυτοκίνητα, καταστήματα και 11 οχήματα της αστυνομίας, δύο λεωφορεία και δύο τρόλεϊ. Αφαίρεσαν τα σήματα της τροχαίας από τους δρόμους και τα χρησιμοποίησαν ως όπλα. Πέταξαν πέτρες στις αστυνομικίνες, οι οποίες προσπάθησαν να τις απομακρύνουν μακρυά από το κτίριο του κοινοβουλίου.

Περίπου 200 διαδηλώτριες πέταξαν μπουκάλια, πέτρες και τούβλα στο κτίριο της προεδρίας και του κοινοβουλίου. Η βία υποχώρησε αργά το απόγευμα. Οι κατά της Υπερηφάνειας διαδηλώτριες φώναζαν "Πηγαίνετε στο Κοσσυφοπέδιο".
Ένα ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από τις περιοχές των συγκρούσεων.

Οι διωκτικές Αρχές είναι έτοιμες

Ο εκπρόσωπος τύπου της Εισαγγελίας, Tomo Zorić, είπε στην Β92 tv πως οι διωκτικές αρχές και η αστυνομία θα κάνουν τα πάντα για τον εντοπισμό όλων αυτών που τέλεσαν αξιόποινες πράξεις και επιθέσεις κατά της αστυνομίας, εκτός από όσες έχουν ήδη συλλάβει.

Είπε ότι όλα τα βασικά περιστατικά καταγράφηκαν και ότι οι βίντεοκαταγραφές της βίας, όπως η σημερινή, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στις ποινικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Η Εισαγγελία θα κινήσει τις διαδικασίες, είπε ο Tomo Zorić και επεσήμανε ότι “τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις επισύρουν ποινή μέχρι και 8 χρόνια στη φυλακή".

Όταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο οι αρχές πρόκειται να διώξουν τις 200 διαδηλώτριες, ο κ. Zorić είπε ότι είναι καθήκον τις να το πράξουν, προσθέτοντας ότι "καμιά δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου"


Την είδηση την βρήκαμε στις 10.10.10 και την αποδώσαμε στην ελληνική από την http://www.b92.net/eng/news/politics-article.php?yyyy=2010&mm=10&dd=10&nav_id=70196