30 Νοε 2010

Το ΕΔΑΔ αποφασίσε για την τρανς Alex Pardo Vila

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ, στο Στρασβούργο αποφασίζει σήμερα αν μια Ισπανίδα τρανς θα μπορεί επισκέπτεται το παιδί της

Η Alex Pardo Vila κατήγγειλε στο δικαστήριο λόγους διάκρισης στα ανθρώπινα δικαιώματα της με βάση την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί εξέδωσε την απόφαση για την υπόθεση μιας τρανς η οποία κατείγγειλε διάκριση αφ' ότου τα ισπανικά δικαστήρια την ανάγκασαν να περιορίσει τις επισκέψεις στο παιδί της μετά την διόρθωση του φύλου της.

Οι διακρίσεις λόγω ταυτότητας του κοινωνικού φύλου. Είναι αυτό που η Alex Pardo Vila κατείγγειλε στο ΕΔΑΔ, στο οποίο απευθύνθηκε μετά την εξάντληση όλων των δικαστικών οδών στην Ισπανία.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας επιβεβαίωσε τη θέση του δικαστηρίου Audiencia Provincial de Lugo, το οποίο υποστήριξε ότι η Alex έπασχε από συναισθηματική αστάθεια, δικαιολογόντας με αυτό τον τρόπο την τρανσεξουαλικότητα της, μειώνοντας έτσι τις επισκέψεις της στο παιδί της, όπως ζητήθηκε από την πρώην σύζυγό της.

Το Δικαστήριο αποφάσισε πως η Alex μπορούσε να δει το παιδί της μόνο, τρεις ώρες κάθε 15 ημέρες αποφασίζοντας πως οι συνήθεις συστηματικές επισκέψεις θα μπορούσαν να βλάψουν την ψυχική υγεία του παιδιού, το οποίο σήμερα είναι δεκατριών ετών.

Με την αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δικηγορίνα της κατέθεσε ψυχολογικές εκθέσεις οι οποίες καταδεικνύουν πως η Alex είναι μια ισορροπημένη και σταθερή προσωπικότητα, ισχυρίζονται επίσης ότι το παιδί θέλει να βλέπει την Alex και εξηγεί επίσης στο δικαστήριο πως η τρανσεξουαλικότητα transsexuality δεν είναι ασθένεια.

----

Η Ισπανία δεν εισάγει διακρίσεις εις βάρος της τρανς στη πόλη Lugo με τη μείωση των επισκέψεων στο παιδί της και την προστασία του από την συναισθηματική "αστάθεια" της Alex, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 30.11.10 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο ( Γαλλία).

Η απόφαση, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, σημαίνει ότι "η μείωση των επισκέψεων δεν ήταν αποτέλεσμα διακρίσεων που βασίζονται στη τρανσεξουαλικότητα- transsexuality της 34χρονης προσφεύγουσας, Alex Pardo Vila.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το οποίο αποδέχτηκε την πρωτόδικη απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου πως ήταν για “το καλύτερο συμφέρον του παιδιού".

Συνεπώς, η Ισπανία δεν παραβιάζει το άρθρο 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), σε συνδυασμό με το 14 (απαγόρευση διάκρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Alex Pardo Vila είχε υποβάλει την υπόθεσή της εναντίον της Ισπανίας στις 18 Ιουνίου 2009, αφ' ότου το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή για την προστασία της, όταν είδε να μειώνονται σε τρεις ώρες κάθε 15 ημέρες, οι συναντήσεις με το παιδί της.

Η προσφεύγουσα, η οποία αποκαλούσε την εαυτή της, στη συνέχεια, Alex, απέκτησαν ένα παιδί με την σύζυγό της PQF το 1998. Τέσσερα χρόνια αργότερα χώρισαν και το δικαστήριο καθόρισε το καθεστώς των επισκέψεων της Alex σε μια τρίωρη συνάντηση κάθε δεύτερο Σάββατο και να περνούν μαζί τις μισές σχολικές διακοπές.

Η μητέρα το 2004 ζήτησε και πέτυχε τη στέρηση των γονεϊκών δικαιωμάτων, την αναστολή των επισκέψεων και της επικοινωνίας λόγω "ελλείψεως ενδιαφέροντος", επειδή η Alex ήθελε να συνεχίσει τη θεραπεία ορμονών για την διόρθωση φύλου και επειδή "η Alex συνήθως ντύνεται με φόρεμα ως γυναίκα".

Το Πρωτοδικείο της Lugo αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα της στέρησης της γονικής μέριμνας και τον περιορισμό των επισκέψεων.

Το δικαστήριο, που ζήτησε την άποψη ψυχολόγων, ενέκρινε μια επίσκεψη κάθε δεύτερο Σάββατο, και μεταξύ των ωρών 5-8 μμ σε μια κοινή συνάντηση στην Lugo, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών και την παρουσία της μητέρας.

Η άποψη του δικαστηρίου του Στρασβούργου συμπίπτει με αυτήν του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που αποφάνθηκε υπέρ της ενάγουσας (μητέρας), πως η απόφαση δεν είναι επειδή είναι τρανς, αλλά επειδή περνούσε "συναισθηματική αστάθεια”, σύμφωνα με τις ψυχολόγους.

Η προσφεύγουσα πλέον μέσα σε τρεις μήνες πριν από την εφαρμογή της απόφασης μπορεί να διαβιβάσει την υπόθεση στο τμήμα Μείζονος Συνθέσεως - Ολομέλεια του Δικαστηρίου, η οποία απαρτίζεται από 17 δικαστίνες.


Την είδηση την βρήκαμε στις 30.11.10 και την μεταφράσαμε από την Cadena Ser.com γραμμένη από την Mariola Lourido στην http://www.cadenaser.com/sociedad/articulo/tribunal-estrasburgo-decide-hoy-aplia-visitas-transexual-espanola-hijo/csrcsrpor/20101130csrcsrsoc_1/Tes