7 Νοε 2010

Αμαζώνες Amazonen

Καλά εκπαιδευμένες και βαριά οπλισμένες

Μια έκθεση εντείνει των κόσμο των πολεμιστριών Αμαζόνων.

Τα χείλη λεπτά, το στήθος κανονικό. Η ιδέα ότι οι άνδρες δημιούργησαν στην αρχαιότητα τις Αμαζόνες δεν διέφερε ουσιαστικά από την πρωταγωνίστρια του υπολογιστή, στο παιχνίδι της Tomb Raider και από την ταινία που έπαιξε η Angelina Jolie με την ίδια κινημτογραφική φιγούρα. Ήταν ισχυρή, καλά εκπαιδευμένη και σκληρή - οι θρυλικές γυναίκες που οδήγησαν πόλεμο κατά της Αθήνας, στις πύλες της Τροίας πολέμησαν και συναντήθηκαν με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η Έλληνες συγγραφείς περιέγραψαν τις βαριά οπλισμένες Αμαζόνες ως “όμοιες με άνδρες”-"männergleich" (Όμηρος) και "καλά εκπαιδευμένες"-“wohlberitten” (Πίνδαρος). Θα πρέπει να έχουν ζήσει σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι ήταν ελέυθερες ή τουλάχιστον σε μία κοινωνία όπου όλα ήταν διαφορετικά από ό,τι στην κλασική Ελλάδα: Στο βασίλειο των Αμαζόνων οι άνδρες εκτελούσαν και την εργασία των γυναικών, οι γυναίκες είχαν και τους ρόλους των ανδρών. Και έτσι
παρέμειναν αυτές οι σχέσεις (όπως αναφέρει ο Διόδωρος), τα αρσενικά παιδιά ακρωτηριάζονταν ή ακόμη και σκοτώνονταν μετά τη γέννηση.

Το απογυμνωμένο στήθος, οι κοντές φούστες, το απόμακρο βλέμμα. Οι αμαζώνες ήταν πρωτίστως μια δυναμική προβολή.

Οι Αμαζώνες είναι το θέμα της τρέχουσας έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου του Παλατινάτου στο Speyer.

Οι Αμαζόνες, ήταν πολιτιστική δημιουργία, μια αιχμηρή αντίθετη άποψη. Θα έπρεπε ίσως να κατασταθεί σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για την ανδροκρατούμενη κοινωνία. Γεωγραφικά, οι Αμαζώνες είχαν τοποθετηθεί στην άκρη του τότε γνωστού κόσμου, στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου.

Αλλά η έκθεση δείχνει, επίσης, ποια είναι η τρέχουσα αρχαιολογική έρευνα, βοηθά να διερευνηθούν οι ρίζες των Αμαζόνων. Τι μπορεί να ήταν τόσο γοητευτικό πριν από 3.000 χρόνια για την ανθρώπινη φαντασία; Υπήρχαν πολεμίστριες, οι οποίες έχουν έρθει στο φως κατά τις τελευταίες δεκαετίες στον κάμπο μεταξύ Ανατολικής Ευρώπης και Σιβηρίας.

Σε πολλούς τάφους υπάρχουν γυναίκες που έχουν θαφτεί όχι μόνο με κοσμήματα και κεραμικά, αλλά και με πολεμική εξάρτηση: Βέλη, τόξα, λόγχες, μαχαίρια, ρούχα ιππασίας και χαλινάρια. Αυτά τα σύνεργα των γυναικών φαίνεται να εξελίσονταν.

Αυτό μαρτυρούν τα τραύματά τις: Η γυναίκα στον τάφο της περιοχής Semoawtschala είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, υπέστει πλήγμα στο γόνατο από καμπύλο χάλκινο βέλος. Στο κρανίο μιας από τις νεκρές της Tschertomlyk βρέθηκαν τρεις Σκυθικές λεπίδες και μια αιχμή βέλους. Αυτές οι γυναίκες θεωρήθηκαν ως αμαζώνες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και επαύξησαν τη φήμη τις.

Για το έθνος των πολεμιστριών γυναικών ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει τη διαφυγή των Αμαζόνων στην βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας - και ότι είχαν επαφές με το λαό των Σκυθισών που ζούσαν εκεί.

Έτσι, τουλάχιστον γεωγραφικά αναφέρεται στο τόξο της περιοχής αυτή, ως "άκρη του τότε γνωστού κόσμου".

Κατά συνέπεια, τουλάχιστον, γεωγραφικά το φύλλο πρέπει να υπήρξε σε εκείνη την περιοχή “στην άκρη του γνωστού κόσμου”.

Οι τάφοι δείχνουν ότι 2.500 χρόνια πριν υπήρξαν εκεί, ένοπλες γυναίκες – εντούτοις καμία λαϊκή γυναίκα.

-----

Τα θεμέλια της αρχαίας Σίγειον Sigeion εκθέτουν Γερμανίδες αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν στη σύγχρονη Τουρκία τα τμήματα της αρχαίας πόλης Sigeion. Η πόλη που διαδέχτηκε τη Τροία ήταν ένα κομβικό σημείο εμπορίου του Ευξείνου Πόντου.

Στην περιοχή γύρω από την Τροία στην σύγχρονη Τουρκία αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο Tübingen αποκάλυψαν τα πρώτα θεμέλια ελληνικών σπιτιών της αρχαίας πόλης Sigeion. Οι ανασκαφές έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί η Sigeion ως επικοινωνιακός κόμβος εμπορίου του Ευξείνου Πόντου στην αρχαιότητα ήταν μια περιοχή όπου πολλοί πολιτισμοί συναντήθηκαν, δήλωσε το πανεπιστήμιο Tübingen.

Από την αρχή, οι ερευνήτριες γνώριζαν την ύπαρξη της πόλης. “Ήδη κατά τον 18ο ή 19ο αιώνα είναι γνωστό ότι στην περιοχή αυτή, ήταν κάποτε η πόλη Sigeion”, λέει ο Thomas Schaefer, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κλασικής Αρχαιολογίας. "Αλλά, δεν μπορούσαν να γίνουν ανασκαφές, διότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιούσε την περιοχή".

Πρόσφατοι γεωφυσικοί ελέγχοι μας και βολιδοσκοπήσεις με ραντάρ και γεωμαγνητικές έρευνες ολοκληρώθηκαν και τώρα είμαστε έτοιμες για τις πρώτες ανασκαφές», είπε ο κ. Schaefer.

Η πρώτη φορά που ιδρύθηκε η Σίγειον-Sigeion είναι στη πόλη της Μυτιλήνης στο νησί της Λέσβου, βρισκόταν στη νότια ακτή των Δαρδανελίων στο βόρειο-δυτικό σημείο η θέση καθορίζεται από τον ποταμό Σκάμανδρο, όπου πρόσφατα υπήρξαν ευρήματα από το 700-300 προ κοινής χρονολόγησης. Η Sigeion ήταν σε κάποιο βαθμό η πόλη που διαδέχτηκε την Τροία. Με τις προσχώσεις του ποταμού έγινε λιμάνι της πόλης του Σκαμάνδρου, οι αρχαίες Ελληνίδες που ήρθαν γύρω στα 700 προ κοινής χρονολόγησης, δημιούργησαν ένα νέο κομβικό σημείο από το οποίο μπορούσαν να ελέγχουν το εμπόριο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Σκαμάνδρος ποταμός, ωστόσο, ξηραίνεται και κατά τις επόμενες χρονιές θα συνεχιστεί η ξηρασία. Η πόλη Sigeion έχασε τη σημασία της, και γύρω στο έτος 300 προ κοινής χρονολόγησης, τελικά αντικαταστάθηκε ως λιμάνι της πόλης περίπου 50 χιλιόμετρα από τη μακρινή Αλεξάνδρεια.

«Είναι μεγάλο πλεονέκτημα για εμάς ότι η Sigeion έχει μία σαφή αρχή και τέλος. Η πόλη είχε ανάπτυξη κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους χωρίς να υπάρξει υπερβολικό χτίσιμο, και εμείς δεν χρειάζεται να ψάχνουμε μέσα από κτίρια, χτισμένα αργότερα", είπε ο κ. Schaefer.


Την είδηση την βρήκαμε στις 3.9.10 και την αποδώσαμε στην ελληνική, στην http://www.zeit.de/2010/36/A-Amazonen και στην http://www.zeit.de/wissen/geschichte/2010-01/sigeion-grabung-tuerkei

Η φωτογραφία είναι το έργο "Αμαζώνες σε κυνήγι λύκων" του Anselm Feuerbach το 1874