7 Νοε 2010

Απάντηση στον λεσβοφοβικό Andreas Themistocleous

Η διακομματική ομάδα LGBT δικαιωμάτων απαντά στις κατηγορίες του Κύπριου ευρωβουλευτή

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, ο Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους δήλωσε: "μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν ανάμεσά μας παιδεράστριες, οι άνθρωποι που ασκούν την πρακτική της κτηνοβασίας, της νεκροφιλίας και άλλων εγκλημάτων, θα πρέπει το κράτος να νομιμοποιήσει αυτό το καθεστώς επίσης;" Η Διακομματική Ομάδα για τα LGBT δικαιώματα έστειλε επιστολή στον κ. Θεμιστοκλέους, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη .

Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους απάντησε στην επιστολή μας σε μεγάλο βαθμό, κατηγορώντας τη διακομματική ομάδα για παρέμβαση στη δημοκρατία και πως προσπάθησαν να τον «διασύρουν». Η βουλευτίνα Ulrike Lunacek και Michael Cashman έγραψαν και πάλι στα μέλη της Βουλής της Κύπρου, διευκρινίζοντας τη θέση της διακομματικής ομάδας.

Αξιότιμε Ανδρέα Θεμιστοκλέους,
Σας ευχαριστούμε για την απάντησή σας. Η αρχική επιστολή μας εξέφρασε την ανησυχία για τις δηλώσεις σας που παρομοιάζαν τον λεσβιασμό με την νεκροφιλία, την κτηνοβασία, την παιδοφιλία, κτηνοβασία και την νεκροφιλία. Δεν επιδιώκει να εκφράσει την συμπαράστασή με "συναδέλφισές-συνεργάτιδες μας εδώ", δεν συνήγαγε ότι η Κύπρος είχε την υποχρέωση να θεσπίσει ένα νομικό καθεστώς για τα λεσβιακά ζευγάρια υπό τη Σσυνθήκη της ΕΕ, της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ή άλλων διεθνών νόμων, και δεν συνιστά, όπως λανθασμένα προτείνετε, "ένα σοβαρό και πραγματικό κίνδυνο ποινικοποίησης της πολιτικής διαδικασίας και την υιοθέτηση ενός μεταβληθέντος και άσεμνου φασισμού".

Αν και σεβόμαστε το δικαίωμά σας να απαντήσετε δημόσια, δημοσιεύοντας την επιστολή σας, επιθυμούμε να εξετάσουμε-αντιμετωπίσουμε αρκετούς από τους ισχυρισμούς σας όπου τα γεγονότα αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν.

Η επιστολή μας δεν είχε ως στόχο να σας «διασύρει», αλλά απάντησε στα επιβλαβή σχόλια που κάνατε κατά την άσκηση των εκλεγμένων καθηκόντων σας. Αντιθέτως, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι αρχικές παρατηρήσεις σας είχαν ως σκοπό να διασύρουν-δυσφημίσουν τις lgbtiq εξομοιώνοντας τις με ηθικά επιλήψιμες-πράξεις.

Επιπλέον, το να ζητάμε την συγγνώμη σας δεν είχε τίποτα "βαθιά αντιδημοκρατικό”, και δεν βλέπουμε πώς προσβάλει την έννοια της ίδιας της δημοκρατίας". Η ανοικτή επιστολή μας δεν μετέβαλε το δικαίωμά σας να εκφραστείτε ελεύθερα με οποιονδήποτε τρόπο. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι τα άμεσα εκλεγμένα μέλη των κοινοβουλίων πρέπει να απέχουν από επιβλαβείς εξομοιώσεις των λεσβιών, αμφισεξουαλικών, γκέι και τρανς (ή μέλη της οποιασδήποτε μειονότητας) ως δημιουργούς ηθικά επιλήψιμων-εγκλημάτων.

Μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των χωρών που παρέχουν στα λεσβιακά ζευγάρια νομική υπόσταση, καθώς και αποποινικοποίηση της κτηνοβασίας. Ως νομοθέτιδες δύσκολα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε την ύπαρξη αιτιώδους σύνδεσης μεταξύ της νομικής κατάστασης των λεσβιακών ζευγαριών και την ευημερία των ζώων στην νομοθεσία. Τέτοιες εξομοιώσεις που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται με λαϊκίστικο τρόπο, ενθαρρύνουν τη σύνδεση του λεσβιασμού με πρακτικές όπως η ζωοφιλία (και άλλες καταδικαστέες πρακτικές όπως η παιδοφιλία και η νεκροφιλία, στην οποία εσείς αναφέρεστε). Η αιτιακή σύνδεση- σχέση αιτίας και αποτελέσματος, όμως, απλώς δεν υπάρχει.

Σεβόμαστε το “δικαίωμα να έχετε τη δική [σας] κοσμοθεωρία και φιλοσοφία" και γι' αυτό δεν ζητήσαμε η Κύπρος να εγκρίνει νομοθεσία που θα χορηγεί νομική αναγνώριση σε λεσβιακά ζευγάρια -αρμοδιότητα η οποία παραμένει ξεκάθαρα σε κάθε επιμέρους χώρα μέλος. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, το καθήκον σας ως εκλεγμένου αντιπροσώπου θα πρέπει να πληρούται από σεβασμό στις πολίτισες που εκπροσωπείτε, ανεξάρτητα από την προσωπική σας γνώμη σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, την ικανότητα, την ηλικία ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό τις. Ισχυρίζεστε ότι οι πολιτιστικές παραδόσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, αλλά αυτές δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη δημόσια προσβολή των εκλογέων σας, ή των αξιών των οικουμενικών θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Τέλος, ο ισχυρισμός σας ότι δεν γίνονται διακρίσεις για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού στην Κύπρο τα όσα καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε αντίθεση με τα στοιχεία από το Γραφείο της Διαμεσολαβήτριας Επιτρόπισας, η οποία αναφέρει πως
παρέλαβε δύο καταγγελίες από το 2007, Δύο το 2008, Τέσσερις το 2009 και ως σήμερα μια για το 2010. Μπορούμε να υποθέσουμε πολλές περισσότερες θα είχαν καταχωρηθεί, αν δημόσια πρόσωπα-μεταξύ των οποίων πολιτικίνες, δεν έκαναν επιβλαβείς δηλώσεις αναγκάζοντας τις LGBΤIQ να παραμείνουν σιωπηλές.

Κλείνετε υποδηλώνοντας πως "η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση βρίσκεται σε κίνδυνο, θα πρέπει να εξομοιωθεί με την αποσύνθεση και την καταστροφή των εθνικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων και τα χαρακτηριστικά του λαού της ΕΕ και την επακόλουθη σύνθλιψη και την καταστροφή". Και πάλι, έχουμε σεβασμό, διαφωνούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα κοινών αξιών, καθώς και μέσω των Συνθηκών και της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και οι 27 χώρες μέλη έχουν προσχωρήσει στις ίδιες αρχές, και συμφωνούν να εργάζονται από κοινού για το γενικότερο καλό των πάνω από 500 εκατομμύρια πολιτισών, ανεξάρτητα από το ποιες είναι.


Ulrike Lunacek MEP, Co-president
Michael Cashman MEP, Co-president

Την είδηση την βρήκαμε στις 8.7.10 και την μεταφράσαμε από την http://www.lgbt-ep.eu/intergroup-documents/intergroup-responds-to-accusations-from-cyprus-mp/