22 Νοε 2010

Δίχως πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, λέει ο ΠΟΥ

Δίχως πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη περίπου 1 δισ. άνθρωποι

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν, από οικονομικής πλευράς, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ενώ το κόστος περίθαλψης οδηγεί περίπου 100 εκατ. ανθρώπους το χρόνο στη φτώχεια, όπως αναφέρει το Reuters, με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Oργανισμός Yγείας των Ηνωμένων Εθνών, σε παγκόσμια έκθεσή του για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, που έδωσε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα, κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου, πλούσιες και φτωχές, να ενισχύσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, εξετάζοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν ν' αυξήσουν την αποδοτικότητα και αναζητώντας νέα μέτρα φορολόγησης και καινοτόμου χρηματοδότησης.

Στην έκθεση του ΠΟΥ για το 2010, προτείνεται να εξετάσουν οι κυβερνήσεις τις διαφορετικές πηγές εσόδων από εισφορές όπως η φορολόγηση προϊόντων καπνού ή αλκοόλ, η φορολόγηση χρηματικών συναλλαγών και η φορολόγηση "αλληλεγγύης" σε συγκεκριμένους τομείς. Παρατίθενται οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι χώρες για ν’ αντλήσουν περισσότερους πόρους και να μειώσουν τα οικονομικά εμπόδια για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κάνοντας πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες υγείας.

Για παράδειγμα, αν η Ινδία επέβαλε φόρο 0.005% στις συναλλαγές συναλλάγματος, θα συγκέντρωνε 370 εκατ. δολάρια το χρόνο, αναφέρει η έκθεση. Η Γκαμπόν συγκέντρωσε 30 εκατ. δολάρια για την υγεία το 2009, επιβάλλοντας φόρο 1.5% σε εταιρίες που διαχειρίζονται εμβάσματα κι ένα 10% στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, έγραψε σε εισαγωγή της στην έκθεση ότι "καμία που να χρειάζεται υγειονομική περίθαλψη, είτε θεραπευτική, είτε προληπτική, δεν πρέπει να αντιμετωπίζει την οικονομική καταστροφή ως αποτέλεσμα".

"Για πολλές, οι υγειονομικές υπηρεσίες απλώς δεν υφίστανται, για άλλες δεν είναι οικονομικά εφικτές. Όταν δεν είναι εφικτές, σημαίνει ότι είτε επιλέγεις να μην τις χρησιμοποιήσεις, είτε υφίστασαι μεγάλη οικονομική επιβάρυνση", λέει ο Ντέιβιντ Ιβανς, διευθυντής του τμήματος χρηματοδότησης συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης του ΠΟΥ.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι για να σταματήσει η υγειονομική περίθαλψη ν’ αποτελεί οικονομική "πληγή" για τις ανθρώπους, οι άμεσες καταβολές θα πρέπει να συνιστούν ποσοστό μικρότερο του 15 με 20% των συνολικών δαπανών μιας χώρας για την υγεία. Ωστόσο, επί του παρόντος, σε 33, κυρίως χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, οι άμεσες καταβολές από πολίτισσες οι οποίες έχουν υγειονομική περίθαλψη εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής δαπάνης για την υγεία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι συνήθως κατασπαταλάται το 20 με 40% των δαπανών για την υγεία, συχνά σε ακριβά, αλλά άχρηστα φάρμακα, σε ανεπαρκή νοσοκομειακή περίθαλψη και κακή χρήση του χρόνου των ειδικευμένων επαγγελματιών. Περισσότερα από τα μισά από τα φάρμακα που συνταγογραφούνται παγκοσμίως, διανέμονται ή πωλούνται ανάρμοστα και οι μισές από όλες τις ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τις με βάση τη συνταγή γιατρίνας.

Η σωστότερη χρήση των φαρμάκων μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 5% των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, αναφέρει η έκθεση. Για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, η έκθεση προτείνει δέκα τομείς όπου μπορούν να γίνουν αλλαγές, ανάμεσά τους και ο περιορισμός των μη απαραίτητων δαπανών σε φάρμακα.


Την είδηση και την φωτογραφία τις βρήκαμε στις 22.11.10 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στην http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=226496