20 Νοε 2010

Ντροπιαστικό ψήφισμα επιτροπής του ΟΗΕ

Ντροπιαστικό ψήφισμα του ΟΗΕ μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες queer εκτελέσεις

Η απόφαση μιας ειδικής ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για άρση του σεξουαλικού προσανατολισμού από μια ψηφορία ενάντια στις εκτελέσεις είναι "ντροπή" και ενδέχεται να ενθαρρύνει τις δολοφονίες των Queer, λένε οι λεσβίες ακτιβίστριες.

Το σώμα ψήφισε αυτή την εβδομάδα σχετικά με την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε 79-70. Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που στήριξαν την αλλαγή ήταν αφρικανικές ή αραβικές χώρες.

Η κίνηση αυτή είναι μια "επαίσχυντη ημέρα στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών" και θα δώσει "de facto το πράσινο φως για τις εν εξελίξει δολοφονίες των Queerφοβικών καθεστώτων, στα τάγματα θανάτου και τις ομάδες επαγρύπνησης-vigilantes".

Η Queer ΜΚΟ Stonewall επέκρινε επίσης την κίνηση και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει "να ηγηθεί" ώστε να δώσει τέλος στις λεσβοφοβικές διώξεις.

"Το ψήφισμα μίας επιτροπής του ΟΗΕ για την άρση του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι βαθύτατα ανησυχητική. Λεσβίες, αμφισεξουαλικές και τρανς αντιμετωπίζουν βία, κακοποίηση και σε ορισμένες χώρες εκτελούνται, λόγω του σεξουαλικού τις προσανατολισμού.

"Πρόκειται για ένα ανησυχητικό και οπισθοδρομικό βήμα. Καλούμε την κυβέρνηση της Αγγλίας να είναι αυτή που θα οδηγήσει στο να σταματήσει η δίωξη των Queer σε άλλες χώρες”.

Η ψηφορία, η οποία γίνεται κάθε δύο έτη στα Ην. Έθνη, περιείχε μια αναφορά σε λεσβίες και γκέι από το 1999. Καταδικάζει τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις και άλλες μορφές δολοφονιών.

Περιλαμβάνει ακόμη αναφορές σε διάφορες άλλες ομάδες, όπως οι υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων και των παιδιών που ζουν στον δρόμο.

Εισήχθηκε από το Morocco και το Mali, η τροπολογία που ζητούσε η φράση "σεξουαλικός προσανατολισμός" να αντικατασταθεί με τη φράση "λόγοι διακρίσεων σε οποιαδήποτε βάση".

Οι Queer δήλωσαν πως λεσβοφοβικές χώρες "θα αποκτήσουν άνεση από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ δεν εγκρίνει την προστασία των Queer από τις δολοφονίες μισαλλοδοξίας”.

Και πρόσθεσαν: "Η ψηφοφορία του ΟΗΕ είναι σε ευθεία περιφρόνηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εγγυάται την ίση μεταχείριση, μη εισαγωγής διακρίσεων και το δικαίωμα στη ζωή. Ποιο είναι το νόημα του ΟΗΕ, αν αρνηθεί να τηρήσει τις δικές του ανθρωπιστικές αξίες και τις διακηρύξεις του;

"Πολλές από τις χώρες που ψήφισαν υπέρ αυτής της τροπολογίας θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι αντι-λεσβιακές πολιτικές τις δεν θα ελέγχονται ή δεν θα καταδικάζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Ακόμη και αν δεν εγκρίνουν άμεσα τη θανάτωση των LGBT, έχουν παραταχθεί δίπλα στις χώρες που το κάνουν".

Η ΜΚΟ Stonewel επέκρινε επίσης τη Νότια Αφρική και την Κούβα, που ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας.

"Οι Πρόεδροι Raul Castro και Jacob Zuma θα πρέπει να ντρέπονται. Έχουν προδώσει τα ιδανικά απελευθέρωσης που δηλώνουν φανερά να διατηρήσει", είπε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα,η Cary Alan Johnson, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Queer, δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν μια "επικίνδυνη και ανησυχητική εξέλιξη" για τις Queer.


Την είδηση την βρήκαμε στις 19.11.10 και την μεταφράσαμε από την Pink News γραμμένη από τη Jessica Geen στην http://www.pinknews.co.uk/2010/11/19/shameful-un-vote-will-lead-to-more-gay-executions/