22 Νοε 2010

Άλλαξε ο Πάπας την στάση του για την προφύλαξη

Την ικανοποίηση τις ξέφρασαν οι ομάδες εκστρατείας για τα σχόλια του Πάπα σχετικά με το προφυλακτικό

Καθολικές μεταρρυθμίστριες και ομάδες εργασίας για την καταπολέμηση του ιού hiv έχουν χαιρετίσει τα σχόλια από τον Πάπα Βενέδικτο ότι η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μην είναι πάντα λάθος.

Ο Πάπας είπε πως η χρήση τους θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε περίπτωση πρόληψης της εξάπλωσης του hiv aids.

Τα σχόλιά του, που αναμένεται να δημοσιευθούν σε βιβλίο την επόμενη εβδομάδα, σηματοδοτούν μια χαλάρωση της προηγούμενης σκληρής γραμμής του ενάντια των προφυλακτικών στη μάχη κατά του HIV, εκτιμούν οι αναλύτριες.

Το Βατικανό έχει αντιταχθεί καιρό τώρα στα προφυλακτικά ως μια τεχνητή μορφή αντισύλληψης.

Αυτό έχει επιφέρει έντονη κριτική, κυρίως από τις ομάδες εκστρατείας κατά του hiv aids, που λένε ότι τα προφυλακτικά είναι μια από τις λίγες μεθόδους που αποδεδειγμένα σταματά την εξάπλωση του ιού hiv.


«Σημαντική στροφή»
Ο Πάπας Βενέδικτος δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καμερούν τη περασμένη χρονιά πως το μοίρασμα των προφυλακτικών μπορεί να κάνει πραγματικά τη λοίμωξη hiv, ακόμη χειρότερη, δεχόμενος κριτική από διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα τελευταία σχόλια του, εντούτοις, είπε ότι η χρήση προφυλακτικών μπορεί να δικαιολογηθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Έδωσε το παράδειγμα των ανδρών που εργάζονται στο σεξ, όπου, όπως είπε, το να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για την πρόληψη της εξάπλωσης του AIDS θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πράξη ηθικής ευθύνης, αν και τα προφυλακτικά "δεν είναι πραγματικά ο τρόπος για την αντιμετώπιση του κακού της hiv λοίμωξης”.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή από τη παρελθούσα αδυσώπητη αντίθεσή του στη χρήση προφυλακτικών, λέει ο ανταποκριτής θρησκευτικών θεμάτων του BBC, Robert Pigott.

H UNAIDS, ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το hiv aids, χαιρέτισε τα σχόλια ως "σημαντικό και θετικό βήμα προς τα εμπρός".

"Η κίνηση αυτή αναγνωρίζει ότι η υπεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά και η χρήση προφυλακτικών έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του hiv", δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNAIDS Michel Sidibe.

Η ομάδα Πρόσβαση στη Θεραπεία της Κένυα (KETAM), η οποία εργάζεται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του hiv, εξέφρασε την ικανοποίησή της, είπε πως η αποδοχή της πραγματικότητας από τον Πάπα είναι ότι η αποχή δεν λειτουργεί πάντα.

"Είναι η αποδοχή της πραγματικότητας στη βάση της", δήλωσε ο David Kamau, επικεφαλής της KETAM. "Εάν η Εκκλησία έχει αποτύχει να κάνει τις ανθρώπους να ακολουθήσουν τις ηθικές αξίες της και την πρακτική της αποχής, θα πρέπει να κάνει το επόμενο καλύτερο βήμα και να ενθαρρυνθεί τη χρήση προφυλακτικών".

Η ομάδα της μεταρρύθμισης της Καθολικής Εκκλησίας είπε τα σχόλια που έκανε ο Πάπας έδειξαν πως είναι σε θέση να μάθει από την εμπειρία.

Οι Queer δήλωσαν στο BBC πως τα σχόλια του Πάπα ήταν σημαντικά, αλλά χρειάζονται "διευκρινίσεις".

«Δεν είναι μια ηθική λύση»
Το νέο βιβλίο - Φως του Κόσμου: Ο Πάπας, η Εκκλησία και τα σημάδια των καιρών - βασίζεται σε μια σειρά συνεντεύξεων που έδωσε ο Πάπας στο Γερμανό καθολικό δημοσιογράφο, Peter Seewald, νωρίτερα αυτη τη χρονιά.

Όταν ρωτήθηκε αν η Καθολική Εκκλησία δεν αντιτίθεται κατ 'αρχήν με τη χρήση των προφυλακτικών, ο Πάπας απάντησε: "Φυσικά η εκκλησία δεν τη θεωρεί ως μια πραγματική ή ηθική λύση, αλλά, σε αυτή ή την άλλη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει, ωστόσο, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, ένα πρώτο βήμα για μια κίνηση προς έναν διαφορετικό τρόπο, πιο ανθρώπινο τρόπο, των συνθηκών διαβίωσης σεξουαλικότητας".

Ο Πάπας Βενέδικτος δήλωσε ότι η «απόλυτη σταθεροποίηση στο προφυλακτικό συνεπάγεται κοινοτυπία της σεξουαλικότητας», όπου η σεξουαλικότητα δεν θα είναι πλέον μια έκφραση της αγάπης", αλλά μόνο ένα είδος φαρμάκου που οι άνθρωποι διαχειρίζονται με τις εαυτές τις".
Παρά το γεγονός ότι ο Πάπας Βενέδικτος επανέλαβε τη θεμελιώδη αντίθεση της Εκκλησίας στην αντισύλληψη, και επανέλαβε την άποψή του πως τα προφυλακτικά δεν είναι η απάντηση στην καταστολή του ιού hiv, πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά στον τομέα της σεξουαλικής ηθικής που πρέπει να μελετηθούν και να εκφρασθούν με νέους τρόπους.

Η Austen Ivereigh, συντονίστρια της ομάδας Καθολικές Φωνές, είπε ότι ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πάπας εξέφρασε μια τέτοια γνώμη για τα προφυλακτικά, ήταν σύμφωνη με όσα οι καθολικές θεολόγισες έχουν πει εδώ και πολλά χρόνια για την ηθική.

«Η διδασκαλία της Εκκλησίας για την αντισύλληψη προϋπήρχε της ανακάλυψης του aids," δήλωσε ο κ. Ivereigh στην ιστοσελίδα ειδήσεων του BBC.

"Η επικράτηση του ιού hiv έθεσε την ερώτηση του κατά πόσον τα προφυλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

"Εάν η πρόθεση είναι περισσότερο να αποτραπεί η μετάδοση του ιού και λιγότερο να αποτραπεί η αντισύλληψη, οι θεολόγισες της ηθικής θα έλεγαν πως ειναι μια διαφορετική ηθική τάξη".


"Έλλειψη κατανόησης"
Αλλά ο Clifford Longley, που γράφει για την The Tablet, μια καθολική βρετανική εφημερίδα, είπε ότι η εξέλιξη ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι μια απόχρωση αλλαγής νοοτροπίας.

Είπε ότι η “μικρή παραχώρηση ... θα μπορούσε εύκολα να γίνει μια κατάρρευση σε ολόκληρο το οικοδόμημα της Καθολικής διδασκαλίας για την αντισύλληψη".

"Η επίπτωση μου φαίνεται να είναι πολύ αχανής ακόμη και από τι προσδοκίες του Πάπα”, είπε ο κ. Longley.

Η Ένωση του Οικογενειακού Προγραμματισμού της Αγγλίας επέκρινε ευρύτερα την αντιπολίτευση του Πάπα στη χρήση προφυλακτικού, παρά τα πρόσφατα σχόλιά του.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Julie Bentley, δήλωσε: "Η παλαιότερη άποψη του Πάπα πως τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν από τον ιό hiv είναι εντελώς λανθασμένη και ανεύθυνη.

"Αν και χαιρετίζουμε την πρόταση του Πάπα πως θα υποστήριζε κάποιες χρήσεις των προφυλακτικών, παραμένουμε πολύ απογοητευμένες που αυτό συνεπάγεται πως θα πρέπει να συμβαίνει μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις. Η άποψη αυτή δείχνει έλλειψη κατανόησής εκ μέρους του πως ο ιός hiv μπορεί να επηρεάσει όλες τις ανθρώπους που έχουν σεξουαλικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το ποιες είναι και με ποια έχουν σεξουαλικές σχέσεις.

"Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονται τον λόγο του, και έχει συνεπώς την ευθύνη να δώσει ακριβείς πληροφορίες για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν την εαυτή τις όταν κάνουν σεξ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τη χρήση προφυλακτικού ανά πάσα στιγμή".



Την είδηση την βρήκαμε στις 21.11.10 και την μεταφράσαμε από την BBC στην http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11804943